Ο Τραμπ ετοιμάζει επέμβαση στη Συρία: «Κάτι πρέπει να γίνει με τον Άσαντ»

Ο Τραμπ ετοιμάζει επέμβαση στη Συρία: «Κάτι πρέπει να γίνει με τον Άσαντ»

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Πεντάγωνο - Ο Τίλερσον κάλεσε τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στον Σύρο πρόεδρο - Ο Αμερικανός πρόεδρος κοιτάζει και προς Βόρεια Κορέα, δηλώνοντας «έτοιμος» να αναλάβει μονομερή δράση

Ο Τραμπ ετοιμάζει επέμβαση στη Συρία: «Κάτι πρέπει να γίνει με τον Άσαντ»
Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και σε πολλά σημεία του πλανήτη, μοιάζει ο κόσμος, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει ενταθεί το παρασκήνιο και έχει ανέβει επικίνδυνα το θερμόμετρο τόσο στο Συριακό, όσο και στο θέμα της «ατίθασης» Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ
, υπό την ηγεσία του
Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν δράση εκτός των ορίων των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών συμμαχιών, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο προς τον ΟΗΕ, που -σύμφωνα με τους Αμερικανούς- κωλυσιεργεί, όσο και στους «εχθρούς» και συγκεκριμένα το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, στην Πιονγκγιάνγκ στη Βόρεια Κορέα και εμμέσως προς τη Ρωσία και το Ιράν.

Κλείσιμο
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την ηγεσία του Πενταγώνου, ζητώντας λίστα με σχέδια και πιθανά σενάρια, απώτερος στόχος των οποίων είναι -πλέον- η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία στη Συρία. Αναφερόμενος στον Σύρο ηγέτη την Πέμπτη, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «κάτι πρέπει να γίνει» με τον  Μπασάρ αλ Άσαντ με αφορμή την επίθεση με χημικά στην περιοχή της Ιντλίμπ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει σαφώς ότι ο Σύρος πρόεδρος πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία. «Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Άσαντ είναι φρικτό», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, προδικάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται για την προέλευση των χημικών που σκόρπισαν τον θάνατο. «Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στην Συρία είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα και αυτός είναι εκεί και φαντάζομαι ότι αυτός διοικεί, οπότε κάτι πρέπει να γίνει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.



«Μονομερή δράση στη Βόρεια Κορέα»


Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της Βόρειας Κορέας, δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει μονομερή δράση για να αντιμετωπίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, σε περίπτωση που η Κίνα δεν συνδράμει για να βοηθήσει στο ζήτημα. «Σίγουρα θα είμαι» δήλωσε στους δημοσιογράφους, σε ερώτηση κατά πόσον θα είναι διατεθειμένος να αναλάβει μονομερή δράση ενάντια στην Βόρεια Κορέα. «Αλλά πιστεύω ότι η Κίνα θα θελήσει να βοηθήσει», πρόσθεσε.

«Μήνυμα» Τίλερσον στη Μόσχα


Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι υπεύθυνος για την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε δεκάδες αμάχους και κάλεσε την Ρωσία να επανεξετάσει την στήριξη της στο καθεστώς της Δαμασκού. «Είναι πολύ σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά την διαρκή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς του Άσαντ», δήλωσε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην Φλόριντα για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, και οι πληροφορίες που διαθέτουμε στηρίζουν ότι η Συρία, το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Άσαντ στην Συρία στο μέλλον.

Σύμφωνα παράλληλα με έναν ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με την επίθεση με χημικά στην Συρία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης. «Επιδιώξαμε να λάβουμε την ρωσική ανάλυση και ανάγνωση σχετικά με το τι πιστεύουν ότι συνέβη», στην επίθεση με χημικά ανέφερε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης