Tο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο

Tο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο

Ο δράστης, όπως αναφέρει το πρακτορείο των τζιχαντιστών είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους

Tο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα, μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας AMAQ, την ευθύνη για την επίθεση
που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Ο δράστης της επίθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές, μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο «πηγή ασφαλείας».

Κλείσιμο
Υποστηρικτές της οργάνωσης είχαν εμφανιστεί να πανηγυρίζουν για την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Τετάρτη, ενώ ο φερόμενος ως δράστης ήταν γνωστός για ακραίες ισλαμιστικές απόψεις.





Το χρονικό της επίθεσης σύμφωνα με τους Times


1. Το Χιουντάι του δράστη κινείται στη γέφυρα του Γουέστμινστερ προς το Κοινοβούλιο. Ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, χτυπά πολλούς πεζούς τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς

2. Το αυτοκίνητο χτυπά στα κάγκελα τραυματίζοντας κι άλλους πεζούς. Ο δράστης εγκαταλείπει το αυτοκίνητο, τραυματίζει αστυνομικούς και τρέχει προς τον περίβολο του Κοινοβουλίου

3. Ο δράστης εμποδίζεται από αστυνομικούς, και χτυπά με μαχαίρι έναν από αυτούς. Οι άλλοι αστυνομικοί πυροβολούν εναντίον του τέσσερις φορές

Η επίθεση στο Λονδίνο έθεσε σε συναγερμό και η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε, σήμερα, στο Λονδίνο», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές Αρχές», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών 








 Γεννημένος στη Βρετανία και γνωστός στις αρχές ο δράστης του Λονδίνου
Γνωστός στις αρχές και γεννημένος στη Βρετανία είναι τελικά ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα συνολικά (μεταξύ των νεκρών και ο ίδιος).

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σε ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο δράστης ήταν γεννημένος στην Βρετανία και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες είχαν κάνει έρευνα για το άτομό του, αλλά θεωρήθηκε περιφερειακός παράγοντας. 

Σύμφωνα με τον Guardian η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει πότε η ΜΙ5 έβαλε στο μικροσκόπιο τον δράστη με εκπρόσωπο της Μέι να αρκείται μόνο στο ότι «συνέβη πριν από μερικά χρόνια» χωρίς να απαντά στα ερωτήματα του γιατί και πώς οι υπηρεσίες σταμάτησαν να ασχολούνται με την υπόθεση.

Ο ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε, επίσης, να απαντήσει αν η Μέι πιστεύει ότι υπήρξαν αστοχίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσον αφορά την απόφασή τους να διακόψουν την έρευνα για τον αγνώστων ακόμα στοιχείων δράστη.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε πως οι νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα είναι τέσσερις (σσ χθες είχε ανακοινωθεί επισήμως πως ο συνολικός αριθμός των νεκρών ήταν πέντε). Θύματα του τρομοκράτη είναι ο 48χρονος Κιθ Πάλμερ, από την φρουρά του Κοινοβουλίου, ένας ακόμα άντρας ηλικίας περίπου πενήντα ετών και μια γυναίκα περίπου 40 ετών.

Όσον αφορά στην ταυτότητα του δράστη, δήλωσε πως είναι γνωστή αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει οτιδήποτε, ακόμα και την εθνικότητά του. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις πάντως, ο δράστης έδρασε ως «μοναχικός λύκος» και επηρεάστηκε από τη διεθνή ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ο δράστης της επίθεσης απομακρύνεται με φορείο




Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως το Ισλαμικό Κράτος έφθασε στο κατώφλι του βρετανικού κοινοβουλίου και έτσι η αστυνομία «χτενίζει» όλο το Λονδίνο αλλά και πολλές περιοχές της χώρας για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών του δράστη. Μάλιστα σε νυχτερινή επιχείρηση στο Μπέρμιγχαμ, οι αρχές προέβησαν ήδη σε επτά προσαγωγές.   

Βίντεο: Η στιγμή της επίθεσης με το αυτοκίνητο


Δείτε τη στιγμή των πυροβολισμών 



Είναι γεγονός ότι, το Ισλαμικό Κράτος - ο υπ' αριθμόν 1 ύποπτος για την χθεσινή επίθεση- κατάφερε σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό και την πολυπολιτισμικότητα του Λονδίνου κινητοποιώντας την αντιτρομοκρατική της Βρετανίας. Επί ποδός οι μυστικές υπηρεσίες MI6 και MI5, όπως και οι αντίστοιχες στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, συνδράμουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη και τυχόν συνεργών του, όπως αναφέρει η βρετανική "Mirror".

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, μεταβαίνει σήμερα το πρωί στο Λονδίνο καθώς από την τρομοκρατική επίθεση, τραυματίστηκαν τρεις Γάλλοι μαθητές Λυκείου, εκ των οποίων οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση. 

Αν και οι Βρετανοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για «μοναχικό λύκο», οι αρχές δεν αποκλείουν ότι ο δράστης μπορεί να είχε βοήθεια από μέλη του ισλαμιστικού πυρήνα στον οποίο φέρεται να ανήκε.

Το σύγχρονο πρόσωπο της τρομοκρατίας
Αυτό που συνέβη χτες στο Λονδίνο προκαλώντας σοκ και δέος σε όλο τον κόσμο δείχνει το «σύγχρονο πρόσωπο» της τρομοκρατίας. 

Ο τρομοκράτης δεν ήταν οπλισμένος με προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα κι έσπειρε το θάνατο χωρίς να κάνει διακρίσεις. Δεν ήταν καμικάζι αυτοκτονίας όμως με τον τρόπο που κινήθηκε, έδειξε ότι ήθελε να πεθάνει, αφού πρώτα όμως σκότωνε τρία άτομα, ανάμεσά τους και τον φρουρό έξω από το κοινοβούλιο της Βρετανίας. 

Το ένα από τα μαχαίρια του δράστη


Το γεγονός ότι ο φρουρός που δέχτηκε τη μοιραία μαχαιριά δεν ήταν οπλισμένος, εξηγείται από τον βρετανικό Τύπο. Την ώρα που το τζιπ έπεσε πάνω στην περίφραξη του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο φρουρός ήταν εκτός υπηρεσίας και επέστρεφε στο σπίτι του. Σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, μόνοι οι αστυνομικοί που είναι εν ώρα υπηρεσίας είναι οπλισμένοι, για το λόγο αυτό δεν μπορούσε να αμυνθεί με κάποιο όπλο.  

Χολιγουντιανή ταινία καταστροφής  
Πολλοί μάρτυρες επισημαίνουν πως, αυτό που είδαν χτες να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους θύμιζε χολιγουντιανή ταινία καταστροφής. H τρομοκρατική επίθεση στη καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας ήταν όμως αναμενόμενη, καθώς οι βρετανικές αρχές είχαν εδώ και αρκετές ημέρες σοβαρές ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση με σφραγίδα ισλαμιστών. Για το λόγο αυτό τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

«Τώρα, ήταν η σειρά του Λονδίνου», γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation, επισημαίνοντας πως, μετά το Παρίσι και το Βερολίνο, ακολουθεί η βρετανική πρωτεύουσα. 

Σοκαρισμένοι οι Βρετανοί από το χθεσινό μακελειό, δέχονται μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο με το hashtag «We are not afraid» να κυριαρχεί στα social media. «Το μήνυμα «Δεν φοβόμαστε» κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες με τους χρήστες να δίνουν κουράγιο και να επισημαίνουν πως βρίσκονται στο πλευρό των Βρετανών πολιτών.   

Σήμερα πάντως θα λειτουργήσει κανονικά η Βουλή των Λόρδων όπως και η Βουλή των Κοινοτήτων.

Δείτε βίντεο: Λονδίνο : «Μοναχικός λύκος» και με έμπνευση τους τζιχαντιστές ο δράστης




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης