Η υπόθεση Γιουτζέλ θέτει σε δοκιμασία τις Γερμανοτουρκικές σχέσεις

Η υπόθεση Γιουτζέλ θέτει σε δοκιμασία τις Γερμανοτουρκικές σχέσεις

«Πικρή και απογοητευτική» χαρακτήρισε την προσωρινή κράτηση του δημοσιογράφου η Άνγκελα Μέρκελ - Σκληρές δηλώσεις έχουν κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης - Περιορισμένες οι  δυνατότητες παρέμβασης του Βερολίνου στην Τουρκική κυβέρνηση 

 Η υπόθεση Γιουτζέλ θέτει σε δοκιμασία τις Γερμανοτουρκικές σχέσεις
Η υπόθεση του φυλακισμένου δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ φαίνεται να οδηγεί τις γερμανοτουρκικές σχέσεις σε δύσκολο σημείο, αν και κανείς στο Βερολίνο δεν επιθυμεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Αυτό επισημαίνει σε εκτενές δημοσίευματης η Deutsche Welle σημειώνοντας ότι το πόσο σημαντική κρίνει η γερμανική κυβέρνηση τη φυλάκιση του Γιουτζέλ φαίνεται άλλωστε από τις αντιδράσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ
και του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η είδηση για την προσωρινή κράτηση είναι «πικρή και απογοητευτική» δήλωσε η κ. Μέρκελ, για να χαρακτηρίσει το μέτρο ως «δυσανάλογα σκληρό». Όπως επισήμανε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, «η καγκελάριος και όλη η γερμανική κυβέρνηση αναμένουν την αποφυλάκιση του Γιουτζέλ το συντομότερο δυνατόν» όπως επίσης και το να αντιμετωπισθεί «δίκαια» και στη βάση των αρχών που διέπουν ένα κράτος δικαίου. Επίσης θα πρέπει οι γερμανικές προξενικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα της «πλήρους μέριμνας» για τον δημοσιογράφο. Το ίδιο ισχύει όμως και για τους άλλους φυλακισμένους γερμανούς υπηκόους στην Τουρκία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα πάλι με τον κ. Γκάμπριελ οι σχέσεις των δύο χωρών αντιμετωπίζουν μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες των τελευταίων ετών. Κατόπιν εντολής του κλήθηκε χθες το απόγευμα ο τούρκος πρέσβης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επισημάνθηκε «ξεκάθαρα» πως επικρατούν «μεγάλες διαφορές» στις δύο χώρες αναφορικά με την αντίληψη για την ελευθερία τύπου και γνώμης. Ανάλογα σκληρές ή και σκληρότερες δηλώσεις για την φυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ έχουν κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα πολιτικοί τους συμμετείχαν στις αυτοκινητοπομπές διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε πολλές πόλεις τις Γερμανίας.

Παρά όμως τη γενική αγανάκτηση που επικρατεί, γεγονός είναι ότι οι δυνατότητες του Βερολίνου πέρα από το να  επιπλήξει την Άγκυρα είναι περιορισμένες. Η Τούρκια είναι νατοϊκός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή και αποτελεί τη βάση για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους». Εκτός αυτού, μισό χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές η καγκελάριος δύσκολα θα τολμούσε να θέσει με δική της πρωτοβουλία σε αμφισβήτηση τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ στο προσφυγικό.

Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης