Πενς: Ο Τραμπ θα φροντίσει να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα το Ιράν

Πενς: Ο Τραμπ θα φροντίσει να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα το Ιράν

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ

Πενς: Ο Τραμπ θα φροντίσει να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ
θα φροντίσει να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια της πρώτης μείζονος ομιλίας εξωτερικής πολιτικής μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Υπό την προεδρία Τραμπ, οι ΗΠΑ δεσμεύονται πλήρως να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, ικανά να βλάψουν τη χώρα μας και τους συμμάχους μας, ιδίως το Ισραήλ.

Κλείσιμο
Ο Πενς χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «τον κύριο χορηγό της τρομοκρατίας».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επεδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το ΝΑΤΟ και θα σταθεί στο πλευρό της Ευρώπης παρόλο που εξετάζει νέους τρόπους για να συνεργασθεί με τη Ρωσία. Επίσης τους προειδοποίησε ότι πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για να στηρίξουν το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι πολλοί δεν έχουν «μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη οδό » για να το κάνουν.

Ο Πενς δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να τιμήσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ και να αποκλιμακώσει τη βία στην ανατολική Ουκρανία.

«Να ξέρετε το εξής: οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να θεωρούν τη Ρωσία υπόλογη, ακόμη κι όταν προσπαθούμε να βρούμε νέο κοινό έδαφος που, όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί», δήλωσε ο Πενς, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της ομιλίας του.
Η αποστολή του είναι «να καθησυχάσει την Ευρώπη»


Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ολοκληρώνει σήμερα μια εβδομάδα προσπαθειών στην Ευρώπη που είχαν στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις στο ΝΑΤΟ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Βόννη στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Πενς θα «παρουσιάσει εξ ονόματος του προέδρου τις αμερικανικές προτεραιότητες για τη διατλαντική σχέση», σύμφωνα με έναν διπλωματικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου. «Είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε την Ευρώπη όσον αφορά τον ρόλο της ως απαραίτητου εταίρου και τη δέσμευσή μας έναντι των συμμάχων μας», πρόσθεσε, ένα μήνυμα που ο Πενς θα μεταφέρει επίσης αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Η ομιλία του αντιπροέδρου στο Μόναχο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι έχουν αποπροσανατολισθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε το ΝΑΤΟ ως «απηρχαιωμένο» πριν εκφράσει την εμπιστοσύνη του σ' αυτό, εγκωμίασε το Brexit, άφησε να εννοηθεί πως θέλει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε δηλώσεις υπέρ του προστατευτισμού και του απομονωτισμού.

Ο ίδιος αποσταθεροποίησε επίσης τους εταίρους του προτείνοντας μια προσέγγιση με τη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια η Ουάσινγκτον έδωσε την εντύπωση πως κάνει πίσω μετά την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας που κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα για τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν παραδέχθηκε εξάλλου πως ο Τραμπ «μερικές φορές αντιφάσκει» και ότι στο εξής πρέπει κανείς να προσέχει περισσότερο «τι κάνει ο πρόεδρος παρά τι λέει».
Το άλλο μεγάλο μήνυμα που φέρνει ο Πενς στο Μόναχο είναι και πάλι αυτό μιας πιο δίκαιης κατανομής του οικονομικού φορτίου μέσα στο ΝΑΤΟ, μια παλιά διεκδίκηση που η κυβέρνηση του Τραμπ επαναφέρει πολύ πιο έντονα. «Θα υπογραμμίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τις δεσμεύσεις τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ και (ο Πενς) θα καλέσει ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εμβαθύνουν, να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους», υπογράμμισε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης