Γερμανία: Ψάχνουν τώρα για συνεργούς του Τυνήσιου τρομοκράτη

Γερμανία: Ψάχνουν τώρα για συνεργούς του Τυνήσιου τρομοκράτη

Προβληματισμός στις Αρχές για το πώς κατάφερε ο καταζούμενος, μετά το χτύπημα στο Βερολίνο, Αμρί, να φτάσει μέχρι την Ιταλία και το Μιλάνο - «Χαρτογραφούν» την διαδρομή του και αναζητούν τυχόν τρομοκρατικά δίκτυα, που μπορεί να διευκόλυναν την διαφυγή του

Γερμανία: Ψάχνουν τώρα για συνεργούς του Τυνήσιου τρομοκράτη
Μπορεί ο 24χρονος Τυνήσιος μακελάρης του Βερολίνου
, Ανίς Αμρί, να έπεσε νεκρός τα ξημερώματα της Παρασκευής από τις σφαίρες Ιταλών αστυνομικών στο Μιλάνο, όμως ο τρόμος πλανάται πάλι πάνω από την Ευρώπη και οι πληγές είναι δύσκολο να επουλωθούν.

Σε Ιταλία και Γερμανία, κυρίως, οι Αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, αναζητώντας πλέον πιθανούς συνεργάτες του Τυνήσιου τρομοκράτη, που ίσως να τον βοήθησαν να φτάσει στην Ιταλία, παρά το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές όλων των χωρών που τον καταδίωκαν. "Ο τρομοκρατικός κίνδυνος παραμένει" προειδοποίησε εξάλλου η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Κλείσιμο
"Για εμάς, τώρα, είναι πολύ σημαντικό να αποσαφηνίσουμε εάν κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά και κατά τη διαφυγή του υπόπτου, υπήρξε κάποιο υποστηρικτικό δίκτυο, κάποιο δίκτυο αρωγής, συνεργών ή προσώπων" δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Εισαγγελίας, Πέτερ Φρανκ. Όπως εξήγησε, οι αρχές θα επιχειρήσουν αρχικά να εξακριβώσουν τη διαδρομή που ακολούθησε ο Αμρί από το Βερολίνο μέχρι το Μιλάνο.

"Πώς μπόρεσε να φτάσει στην Ιταλία από το Βερολίνο;" διερωτάται σήμερα και η εφημερίδα Bild, εκφράζοντας την έκπληξή της για το πώς ο Τυνήσιος τρομοκράτης διέφυγε... κάτω από τη μύτη των αστυνομικών πολλών χωρών.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, ο 24χρονος πέρασε από τη Γαλλία για να πάει στο Μιλάνο, όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ιταλούς αστυνομικούς κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, όταν εκείνοι επιχείρησαν να τον ελέγξουν.

Στο σακίδιό του βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου, που αποδεικνύει ότι επιβιβάστηκε στο Σαμπερί, στην ανατολική Γαλλία, και πέρασε από το Τορίνο για να φτάσει τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Μιλάνο, ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Γαλλία, η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας κάνει εντατικές έρευνες για να εξιχνιαστεί αν πράγματι «ο τρομοκράτης αυτός μπόρεσε να περάσει από την επικράτειά μας» και συγκεκριμένα από το Σαμπερί, υπογράμμισε ο Ζαν-Μαρκ Φαλκόν, ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης της γαλλικής αστυνομίας (DGPN), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Η γερμανική αστυνομία θέλει επίσης να εξακριβώσει εάν το όπλο που χρησιμοποίησε ο Αμρί στο Μιλάνο ήταν το ίδιο με εκείνο με το οποίο σκότωσε έναν Πολωνό οδηγό την Δευτέρα στο Βερολίνο. Με το φορτηγό αυτού του Πολωνού, ο 24χρονος μακελάρης εξαπέλυσε κατόπιν την επίθεσή του στη χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας άλλους 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 48.

Ο Χόλγκερ Μινχ, ο επικεφαλής της γερμανικής δικαστικής αστυνομίας, διαβεβαίωσε ότι "εκατοντάδες" αστυνομικοί θα συνεχίσουν τις έρευνες κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Προτεραιότητα των Αρχών είναι επίσης να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη. Η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα εξεταστούν εξονυχιστικά όλες οι πλευρές της υπόθεσης και θα εξακριβωθεί "τι θα πρέπει να αλλάξει στο οπλοστάσιο των μέτρων που διαθέτει το κράτος". Αυτό αφορά όχι μόνο στη βελτίωση των μέτρων παρακολούθησης των προσώπων που πιστεύεται ότι είναι επικίνδυνα, αλλά και στην επιτάχυνση της διαδικασίας απέλασης όσων δεν δικαιούνται άσυλο στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της χώρας Γιόαχιμ Γκάουκ, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, κάλεσε τους Γερμανούς "να μην υποκύψουν στον φόβο". "Ακριβώς σε αυτήν την περίοδο των τρομοκρατικών επιθέσεων δεν θα πρέπει να δημιουργούμε περισσότερα χάσματα στην κοινωνία μας" ούτε "να καταδικάζουμε γενικά μια ομάδα ανθρώπων" τόνισε, αναφερόμενος στους πρόσφυγες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης