Είναι επίσημο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η Μέρκελ

Είναι επίσημο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η Μέρκελ

Στόχος της η τέταρτη συνεχόμενη θητεία στη γερμανική καγκελαρία - Στηρίζουν την απόφασή της Γερμανοί επιχειρηματίες

Είναι επίσημο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επισημοποίησε σήμερα την πρόθεσή της να διεκδικήσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα, στις δύσκολες –όπως τις χαρακτήρισε– βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, προκειμένου να υπερασπιστεί τις "δημοκρατικές αξίες.

"Η μάχη για τις (δημοκρατικές) αξίες μας καθώς και "η υπεράσπιση του τρόπου ζωή μας" απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού θα είναι τα βασικά στοιχεία του προεκλογικού προγράμματός της, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ εκτίμησε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2017 θα είναι "οι δυσκολότερες" που έχουν γίνει "τουλάχιστον από την επανένωση" του 1990, λόγω της πόλωσης της κοινωνίας και των πρόσφατων εκλογικών επιτυχιών του ξενοφοβικού, αντιμεταναστευτικού, κινήματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το ακροδεξιό κόμμα πέτυχε εντυπωσιακές νίκες φέτος στις περιφερειακές εκλογές, εκμεταλλευόμενο τον φόβο και τη δυσαρέσκεια από την άφιξη σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα το 2015.

Κλείσιμο
Μεταξύ των αξιών που θα υπερασπιστεί, εκτός από τη δημοκρατία, η Μέρκελ ανέφερε την ελευθερία και το κράτος δικαίου. "Αυτό με καθοδηγεί", συνέχισε, κρίνοντας ότι οι εκλογικές "διαμάχες" αποτελούν τμήμα μιας φυσιολογικής δημοκρατικής διαδικασίας αλλά δεν θα πρέπει να μεταβάλλονται σε "μίσος" για τον άλλο.

Η καγκελάριος χαρακτήρισε ωστόσο "πομπώδεις και παράλογες" τις εκκλήσεις εκείνων που την θεωρούν ως την τελευταία ηγέτιδα που μπορεί να υπερασπιστεί "τον ελεύθερο κόσμο" και τις δημοκρατικές αξίες απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού, όπως αυτός εκφράστηκε με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και με το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία. Αυτό το καθήκον δεν μπορεί να το αναλάβει ένας άνθρωπος μόνος του, σημείωσε, "οι νίκες επιτυγχάνονται από τους πολλούς", είπε.

Η 62χρονη Μέρκελ κυβερνά τη Γερμανία από το 2005. Την περασμένη εβδομάδα στενοί συνεργάτες της στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεκδικούσε και πάλι το αξίωμα.

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις...


«Δεν υπήρχε εναλλακτική, η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια. Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει τώρα σαφήνεια» είπε ο Ράινερ Ντούλγκερ , πρόεδρος της Ενωσης εργοδοτών μετάλλου (Gesamtmeetall) στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau (έκδοση της Δευτέρας).

Επίσης ο Ίνγκο Kράμερ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών (BDA), αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι η Γερμανία είναι σήμερα οικονομικά και πολιτικά καταφύγιο σαθερότητας στην Ευρώπη. «Η Άνγκελα Μέρκελ συνεισέφερε ουσιαστικά σε αυτό με το να ηγείται τη χώρα μας με σύνεση σε μια εποχή γεμάτη κρίσεις. Για την γερμανική οικονομία είναι "μια αξιόπιστη εταίρος σε ταραγμένους καιρούς» όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα.

Ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου επαίνεσε και αυτό με τη σειρά του την πολιτική της Μέρκελ: «Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι εταίροι της πολιτεύτηκαν συνετά στη Γερμανία και την Ευρώπη τα περασμένα χρόνια και διαχειρίστηκαν πολλούς τομείς με έξυπνο πραγματισμό / ρεαλισμό. Τα σημαντικότερα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης είναι να καταστήσουν τη Γερμανία ικανή να αντιμετωπίσει το μέλλον σε θέματα παιδείας, καινοτομίας και υποδομών και να ανοίξει το δρόμο για την ισότητα των ευκαιριών και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην οικονομία και την κοινωνία».

Και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας καλωσόρισαν την απόφαση της Μέρκελ

Ο ηγέτης των συντηρητικών συμμάχων της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη Βαυαρία χαιρέτισε την απόφασή της να διεκδικήσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017.

«Τώρα θέλουμε την εμπιστοσύνη του λαού για άλλα τέσσερα χρόνια και επομένως είναι καλό που έχουμε σαφήνεια» είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ ενώ κατευθυνόταν σε μια συνεδρίαση του κόμματός του, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) στο Μόναχο.

Μολονότι σύμμαχοι, η CSU και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ έχουν διαφωνήσει για την πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η καγκελάριος απέναντι στους πρόσφυγες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης