Νέα Υόρκη: Διαχωρίστηκαν σιαμαία 13 μηνών

Νέα Υόρκη: Διαχωρίστηκαν σιαμαία 13 μηνών

Ο Ανίας, που παρέμεινε στο χειρουργικό τραπέζι περισσότερο χρόνο από τον Τζέιντον, φαίνεται να είναι περισσότερο καταβεβλημένος από τον διαχωρισμό του εγκεφαλικού ιστού σε σύγκριση με τον αδελφό του

Νέα Υόρκη: Διαχωρίστηκαν σιαμαία 13 μηνών
Η χειρουργική ομάδα ενός νοσοκομείου της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε σήμερα μια επέμβαση διαχωρισμού σε σιαμαία αγοράκι ηλικίας 13 μηνών που ήταν ενωμένα στο κεφάλι, ολοκληρώνοντας με επιτυχία μια σπάνια εγχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας ελλόχευε ο θάνατος και το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρών εγκεφαλικών βλαβών, γνωστοποίησε η μητέρα των παιδιών.

Ο Τζέιντον και ο Ανίας Μακντόναλντ από το Κάαλ Σίτι στο Ιλινόι υποβλήθηκαν σε μια επέμβαση διαχωρισμού που διήρκησε 16 ώρες στο Παιδικό Νοσοκομείο του Ιατρικού Κέντρου Montefiore στο Μπρονξ. Η ομάδα των χειρουργών, με επικεφαλής τον Τζέιμς Γκούντριτς, κατάφεραν να διαχωρίσουν τα κρανία και τον εγκεφαλικό ιστό, έγραψε η Νικόλ Μακντόναλντ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κλείσιμο


Αν και τα αγοράκια επέζησαν της επέμβασης, η εξέλιξη της υγείας τους είναι ασαφής. «Βρισκόμαστε στο χείλος ενός απέραντου άγνωστου» έγραψε η Μακντόναλντ. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας σε ό,τι αφορά την ανάρρωση και δεν θα γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας πώς ο Ανίας και ο Τζέιντον θα αναρρώσουν για διάστημα πολλών εβδομάδων». Οι γιατροί διαχώρισαν τα δίδυμα με τη βοήθεια μοντέλων εξελιγμένης τεχνολογίας, ωστόσο η διαδικασία διαχωρισμού των αγγείων αποδείχθηκε πιο περίπλοκη, επισήμανε η μητέρα των παιδιών.

Ο Ανίας, που παρέμεινε στο χειρουργικό τραπέζι περισσότερο χρόνο από τον Τζέιντον, φαίνεται να είναι περισσότερο καταβεβλημένος από τον διαχωρισμό του εγκεφαλικού ιστού σε σύγκριση με τον αδελφό του. Για αυτό ακριβώς παρακολουθείται στενά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πρηστεί ο εγκέφαλός του και να υποστεί εγκεφαλικό. Αναμένεται μάλιστα να παρουσιαστεί σε εκείνον ένα είδος παράλυσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάρρωσης.

Τα δίδυμα αγοράκια θα παραμείνουν διασωληνωμένα για περίπου μία εβδομάδα καθώς οι γιατροί θέλουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους. Σε περίπου μία στις 200.000 γεννήσεις έρχονται στον κόσμο σιαμαία, στο 50% των περιπτώσεων γεννώνται νεκρά και περίπου το 1/3 επιβιώνει για μία ημέρα, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
Τα ποσοστά επιτυχίας ενός χειρουργικού διαχωρισμού των παιδιών είναι πολύ χαμηλά κι εξαρτώνται από το σημείο που τα μωρά είναι ενωμένα.

Για παράδειγμα, το ιατρικό κέντρο επισημαίνει ότι το 68% των σιαμαίων που είναι ενωμένα στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης διαχωρίζονται με επιτυχία ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν επιζώντες από επεμβάσεις διαχωρισμού σιαμαίων στην καρδιά. «Κάναμε ένα τεράστιο άλμα πίστης» τόνισε η μητέρα των παιδιών. «Νιώθω ότι ο χρόνος έχει παγώσει. Θα βρίσκομαι εδώ μέχρι να αντικρίσω τα χαμόγελά τους ξανά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης