Τραμπ: Εγώ μόνο μίλησα για γυναίκες, ο Κλίντον τις κακομεταχειριζόταν - Χίλαρι: Είσαι αμετανόητος

Τραμπ: Εγώ μόνο μίλησα για γυναίκες, ο Κλίντον τις κακομεταχειριζόταν - Χίλαρι: Είσαι αμετανόητος

Σε έντονο ύφος το δεύτερο debate - Ο Τραμπ απείλησε την Κλίντον ότι θα τη βάλει φυλακή!

Τραμπ: Εγώ μόνο μίλησα για γυναίκες, ο Κλίντον τις κακομεταχειριζόταν - Χίλαρι: Είσαι αμετανόητος
Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων των δύο κομμάτων, Ντόναλντ Τραμπ για τους Ρεπουμπλικανούς, και
Χίλαρι Κλίντον για τους Δημοκρατικούς, ξεκίνησε χωρίς την τυπική χειραψία μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 4 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον Σεντ Λούις.

Χωρίς χειραψία ξεκίνησε το ντιμπέιτ

Κλείσιμο


Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι ήταν περισσότερο υποψιασμένοι και έτοιμοι από την πρώτη φορά, με τον Τραμπ να καταφέρνει να αναφερθεί σε θέματα που θίγουν την πλευρά Κλίντον, κυρίως την υπόθεση των emails, αλλά και το παρελθόν του Μπιλ Κλίντον και τις κατηγορίες που έχει δεχθεί για σεξουαλική παρενόχληση.

Παρόλα αυτά ο Τραμπ φαινόταν πολύ ανήσυχος καθόλη τη διάρκεια του debate, χωρίς να μπορεί να σταθεί ακίνητος, ενώ αρκετές ήταν οι φορές που ενώ μιλούσε η Χίλαρι, εκείνος περιφερόταν γύρω της! Η υποψήφια των Δημοκρατικών από την άλλη ήταν ψύχραιμη και ήρεμη διαρκώς κερδίζοντας μάλλον στα σημεία.

Το κέρδος του Τραμπ ήταν ότι έπεσαν στο τραπέζι πολλά θέματα κάτι για το οποίο είχε κατηγορηθεί ότι δεν κατάφερε να πετύχει στην πρώτη αναμέτρηση, ενώ αναφέρθηκαν και σε πολιτικές που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση εκλογής τους.

Δεν ήταν λίγοι πάντως εκείνοι που «είδαν» υποτονική και κουρασμένη την Χίλαρι και περισσότερο επιθετικό και προετοιμασμένο τον Τραμπ.  

Οι καλύτερες στιγμές του ντιμπέιτ όπως τις επέλεξαν οι New York Times



Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου ντιμπέιτ νικητής αναδείχθηκε η Χίλαρι Κλίντον καθώς το 57% όσων παρακολούθησαν την τηλεμαχία μίλησαν για ξεκάθαρη νίκη της υποψηφίου των Δημοκρατικών ενώ το 34% είπε ότι νικητής ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο αν και ο Τραμπ ξεπέρασε τις προσδοκίες, η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε της δεύτερης «μονομαχίας» μολονότι σε σχέση με το πρώτο ντιμπέιτ η εμφάνισή της δεν ήταν το ίδιο καλή.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσκόπηση μετά το πρώτο ντιμπέιτ είχε αναδείξει νικήτρια την Κλίντον με ποσοστό 62%.

Από την αρχή στο τραπέζι το βίντεο με τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ


Από νωρίς στα βαθιά βρέθηκε ο Τραμπ, με τους συντονιστές δημοσιογράφους Άντερσον Κούπερ (CNN) και Μάρθα Ραντάτζ (ABC) να τον ρωτούν για το επίμαχο βίντεο στο μιλά υποτιμητικά για τις γυναίκες. «Η συζήτηση αυτή ήταν συζήτηση αποδυτηρίων. Σέβομαι απεριόριστα τις γυναίκες και εκείνες εμένα. Δεν είμαι περήφανος για τη συνομιλία αυτή».

Να τονιστεί ότι ο Τραμπ εμφανίστηκε στο debate με τέσσερις γυναίκες οι οποίες κάθισαν στο κοινό και κατηγορούν τον σύζυγο της Χίλαρι Κλίντον, Μπιλ, για σεξουαλική παρενόχληση. Αυτές τις γυναίκες χρησιμοποίησε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για να περάσει στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι η πλευρά Κλίντον είναι εκείνη που δεν σέβεται τις γυναίκες καθώς ακόμη και η Χίλαρι, όπως είπε, επιτέθηκε στις γυναίκες επειδή τόλμησαν να κατηγορήσουν τον σύζυγό της. Ο Τραμπ κατέληξε ότι εκείνος είπε απλά κάποια πράγματα πριν από χρόνια, ενώ ο Κλίντον δεν έμεινε στα λόγια άλλα προχώρησε σε πράξεις.

Άμεση ήταν η απάντηση της Χίλαρι, η οποία κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ψεύδεται, ενώ χρησιμοποίησε και κάτι που είχε πει η Μισέλ Ομπάμα: «Όταν οι άλλοι πέφτουν χαμηλά εμείς διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας». Η Κλίντον μετέφερε τη συζήτηση στα όσα έχουν καταλογιστεί κατά το παρελθόν στον Τραμπ, όπως ότι ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του στρατιώτη που πέθανε στο Ιράκ για τα σχόλια που έκανε για τη θρησκεία του. Ούτε ζήτησε συγνώμη για τα ψέματα που είπε για το ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Τραμπ αντέκρουσε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι η ίδια η Κλίντον έχει στήσει την εκστρατεία της στα ψέματα, ενώ απείλησε ότι θα την οδηγήσει στη δικαιοσύνη: «Εσείς πρέπει να ζητήσετε συγνώμη για τα 33000 mails που έχετε διαγράψει. Θα ζητήσω από τους εισαγγελείς να διεξάγουν έρευνα για τα ψέματα που έχει πει η κ. Κλίντον» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Χίλαρι: Έκανα λάθος με τα e-mail


Ήταν η σειρά της Χίλαρι να απολογηθεί για το θέμα των μέιλ, αλλά και να κατηγορήσει για αναλήθειες τον Τραμπ: «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι όσα έχετε πει είναι αναληθή. Σχετικά με τα μέιλ το επαναλαμβάνω ότι υπήρξε λάθος και το παραδέχτηκα. δεν θα προσπαθήσω να βρω δικαιολογίες. Όμως πρέπει να πούμε ότι μετά από έρευνες ενός χρόνου αποδείχτηκε ότι λέχθηκαν και αρκετές ανακρίβειες γύρω από αυτό το θέμα». 

Η Χίλαρι η οποία ανέφερε ότι έχει έρθει αντιμέτωπη με άλλους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους, με τους οποίους διαφωνούσε, αλλά δεν αμφισβήτησε ότι θα μπορούσαν να γίνουν πρόεδροι των ΗΠΑ, κάτι που δε συμβαίνει με τον Τραμπ, τόνισε ότι είναι τρομακτικά ευχάριστο το γεγονός ότι ο πολιτικός της αντίπαλος με αυτή την ιδιοσυγκρασία δεν είναι υπεύθυνος για την τήρηση των νόμων στη χώρα. Σε έντονο ύφος αλλά χωρίς φωνές, ο Τραμπ απάντησε: «Ναι, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ήσασταν φυλακή»!

Στο τραπέζι το Obamacare

Ακολούθησε το μείζον θέμα της υγείας και της ασφάλειας των Αμερικανών με την ερώτηση να αφορά στο τί θα κάνουν οι δύο υποψήφιοι για να βελτιώσουν την κάλυψη και να μειώσουν το κόστος του ObamaCare.

Η Χίλαρι Κλίντον στήριξε το σχέδιο Ομπάμα, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί βελτίωση ο νόμος, ότι έχει μια σειρά από δράσεις και προτάσεις για να μειωθεί το κόστος. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άρνηση κάλυψης από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Δεν μπορούν να χρεώνονται περισσότερα οι γυναίκες από τους άνδρες, να καλύπτονται οι κάτω των 25 από τους γονείς. Να μειώσουμε το κόστος και να διευρύνουμε την κάλυψη. Όχι όμως να αποσύρουμε το νόμο αλλά να τον βελτιώσουμε» υπογράμμισε.

Ο Τραμπ από την πλευρά του ήταν κάθετος: «To ObamaCare είναι μια καταστροφή. Δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ. Είναιο πολύ κακή ασφάλιση και ιδιαίτερα δαπανηρή για όλους και για τη χώρα μας. Πρέπει να την αντικαταστήσουμε. Να φτιάξουμε κάτι αποτελεσματικό. Αυτό που επιθυμώ είναι να ενθαρρύνω την ανταγωνιστικότητα στην ασφάλεια υγείας».

Όσον αφορά στο θέμα της ισλαμοφοβίας, ο Τραμπ τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι υπάρχουν σε πολλά μέρη ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να εισέλθει στη χώρα για τον οποίο θα πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

Η Κλίντον αναρωτήθηκε αν θα περνούν τους επισκέπτες από θρησκευτικά τεστ προτού μπουν στη χώρα ενώ πρόσθεσε: «Είχαμε και έχουμε πολλούς Μουσουλμάνους επιτυχημένους σε αυτή τη χώρα. Το όραμά μου για τις ΗΠΑ είναι να έχουμε μια χώρα που όλοι όσοι επιθυμούν να έχουν μια θέση σε αυτή. Θεωρούμε ότι η μουσουλμανική κοινότητα είναι ίση με τις υπόλοιπες. Η μη συνεργασία με τους Μουσουλμάνους είναι ένα δώρο για τον ISIS. Δεν έχουμε πόλεμο με τους Μουσουλμάνους πολίτες των ΗΠΑ», υιοθετώντας μια μετριοπαθή αντιμετώπιση του προβλήματος σε σχέση με τον αντίπαλό της. 

Φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες εταιρείες υποσχέθηκε ο Τραμπ

Άλλο ένα σημαντικότατο θέμα για το οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι ήταν το φορολογικό σύστημα με την ερώτηση να αφορά κυρίως τον Ντόναλντ Τραμπ και το αν σκοπεύει να φορολογήσει τους πλούσιους - κάτι που ο ίδιος είχε πει στο παρελθόν ότι δεν σκοπεύει να κάνει.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι στόχος του είναι να μειώσει τη φορολογία των μεγάλων εταιριών, με την δικαιολογία ότι «αυτό θα είναι προς όφελος της μεσαίας τάξης. Αν αυξηθούν οι φόροι όπως λέει η Κλίντον θα είναι μια μεγάλη καταστροφή για τη χώρα γιατί δεν θα έχουμε καθόλου ανάπτυξη. Θέλω να χαμηλώσουμε τη φορολογία».

Η Κλίντον αντέδρασε στο σχέδιο αυτό του Τραμπ απαντώντας ότι ο λόγος που το προτείνει είναι γιατί θέλει να φροντίζει τον εαυτό του και τους ομοίους του. «Εγώ λέω να κλείσουμε τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των φορολογικών νόμων. Να έχουμε φόρους ψηλούς για όσους κερδίζουν πολλά εκατομμύρια. Άνθρωποι σαν τον Τραμπ πληρώνουν μηδενικό φόρο κι αυτό είναι άδικο». 

Ο δισεκατομμυριούχος δεν δέχτηκε ότι δεν πληρώνει φόρους, τονίζοντας ότι έχει πληρώσει μεγάλους φόρους, αλλά έχει χρησιμοποιήσει τα παραθυράκια του νόμου όπως και άλλοι. Επιτέθηκε μάλιστα στην Κλίντον λέγοντας: «Αν είχε πρόβλημα η Χίλαρι θα μπορούσε επί 30 χρόνια να αλλάξει τους νόμους, αλλά δεν κάνει τίποτα. Απλά μιλά». 

Η Χίλαρι απευθυνόμενη στο κοινό είπε ότι θα έπρεπε να απαιτήσουν όλοι να δουν τις επιστροφές φόρου του Τραμπ ώστε να διαπιστώσουν τις οικονομικές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία, ενώ ο Τραμπ τόνισε ότι θα ήταν υπέροχο για τις ΗΠΑ αν μπορούσαν να βαδίσουν μαζί με τη Ρωσία εναντίον του ISIS, αρνούμενος παράλληλα ότι γνωρίζει τον Πούτιν, αλλά και για το θέμα της Ρωσίας, κάτι το οποίο διατυμπάνιζε μέχρι πρόσφατα.

Τι είπαν για τη Συρία

Στο θέμα Συρία στο οποίο πέρασε η συζήτηση, η Κλίντον τόνισε ότι η κατάσταση είναι πράγματι πολύ άσχημη και επιδεινώνεται από τη στάση των Ρώσων. «Υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξει παύση του πυρός για να δούμε πώς μπορούν να βρεθούν διπλωματικές λύσεις. Όμως το θέμα εδώ είναι οι φιλοδοξίες και η επιθετικότητα της Ρωσίας. Και τώρα θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές των ΗΠΑ και δεν θέλουν εγώ να είμαι πρόεδρος. Θέλω να συνεργαστούμε και εγώ θα μπορούσα να διαπραγματευτώ μαζί τους με μεγαλύτερη ισχύ».

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι μιλά πολύ σκληρά για τη Ρωσία και τον Πούτιν αλλά και τον Ασάντ. «Δείτε τι έγινε με τον Καντάφι, ήταν η απόλυτη καταστροφή. Ό,τι κάνατε στην εξωτερική πολιτική ήταν μια καταστροφή. Η Ρωσία, το Ιράν και ο Άσαντ πολεμούν τον ISIS. Και με αυτούς πρέπει να συνεργαστούμε» επανέλαβε.

Ο Τραμπ φανερά ενοχλημένος από την εξέλιξη της συζήτησης επιτέθηκε στους συντονιστές κατηγορώντας τους ότι αρνούνται να ρωτήσουν την Κλίντον και όλες οι ερωτήσεις απευθύνονται σε εκείνον, ενώ παράλληλα εκείνη την αφήνουν να μιλά χωρίς να τη διακόπτουν δίνοντας της περισσότερο χρόνο εκτός ορίων, κάτι που δεν κάνουν με τον ίδιο.

Έδωσαν τα χέρια στο τέλος

Το κλείσιμο του debate επιφύλασσε φιλοφρονήσεις των δύο υποψηφίων για τον αντίπαλό τους, καθώς κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να σέβονται ο ένας στον άλλον.

Η Κλίντον υπογράμμισε ότι σέβεται τα παιδιά του Τραμπ και θεωρεί ότι είναι ικανά και γνήσια. «Αυτό δείχνει πολλά για τον Τραμπ. Θα εκλεγεί ένας Πρόεδρος που θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Για αυτό προσπαθώ να αποφύγω την προσωπική διαμάχη και να θέσω τα πραγματικά προβλήματα προς επίλυση».

Ο Τραμπ από την πλευρά του έμεινε ικανοποιημένος από το κοπλιμέντο της Χίλαρι αναφέροντας το μάλιστα, ενώ για την αντίπαλό του στάθηκε στο γεγονός ότι θαυμάζει το ότι είναι μαχήτρια και δεν το βάζει κάτω ποτέ.

Στο τέλος έδωσαν τα χέρια οι δύο «μονομάχοι»




Δείτε εδώ όλο το δεύτερο ντιμπέιτ (η είσοδος Κλίντον και Τραμπ στο 33ο λεπτό)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης