Τρόμος στη Νέα Υόρκη από τις χύτρες-βόμβες και τον ασύλληπτο βομβιστή

Τρόμος στη Νέα Υόρκη από τις χύτρες-βόμβες και τον ασύλληπτο βομβιστή

Και οι δύο συσκευές στο Μανχάταν είχαν τον ίδιο τρόπο κατασκευής - Φόβοι ότι επρόκειτο για τεστ των αρχών του «Μεγάλου Μήλου» - Πέντε συλλήψεις υπόπτων σε μπλόκο του FBI

Τρόμος στη Νέα Υόρκη από τις χύτρες-βόμβες και τον ασύλληπτο βομβιστή
Προβληματισμό και αγωνία στις αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης προκαλούν τα ευρήματα από τους δύο, τελικά, εκρηκτικούς μηχανισμούς που εντοπίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου - με τον έναν να εκρήγνυται και τον δεύτερο να εντοπίζεται άθικτος.

Όπως προκύπτει από τις πληροφοριες που μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και οι δύο μηχανισμοί αποτελούνταν από χύτρες, κινητά τηλέφωνα, καλωδίωση ενώ έφεραν και μικρές σιδερένιες μπάλες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ένας μηχανισμός εξξεράγη στις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου προκαλώντας τον τραυματισμό 29 ανθρώπων ενώ ο δεύτερος βρέθηκε άθικτος σε απόσταση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων από τον πρώτο.

Κλείσιμο
H φωτογραφια της άθικτης χύτρας-βόμβας που βρέθηκε στο Μανχάταν



Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκρηκτική ύλη και στους δύο μηχανισμούς ήταν μια μαύρη σκόνη (Tannerite) που χρησιμοποιείται σε ασκήσεις σκοποβολής και μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί εύκολα σε καταστήματα αθλητικών ειδών.

Αυτό που εξετάζουν οι αμερικανικές αρχές είναι τώρα αν και η βόμβα που εξερράγη επίσης το Σάββατο πριν από αγώνα δρόμου στο Νιού Τζέρσεϊ μοιάζει με τους δύο μηχανισμούς στη Νέα Υόρκη καθώς και στην περίπτωση του Νιού Τζέρσεϊ βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο και ίχνη μαύρης σκόνης.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σε δηλώσεις του την Κυριακή είπε μεν ότι δεν φαίνεται η υποθεση να έχει σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία αλλά από την άλλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης


Αυτό που τρομοκρατεί τους Αμερικανούς είναι το γεγονός ότι βόμβες-χύτρες ειχαν χρησιμοποιήσει και οι αδερφοί Τσαρνάεφ στην επίθεσή τους το 2013 στο Μαραθώνιο της Βοστώνης από την οποία έχασαν τη ζωή τους τότε τρεις άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 260 τραυματίστηκαν.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, στους αστυνομικούς που ασχολούνται με την υπόθεση ο ερασιτεχνισμός των συσκευών καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο όσα συνέβησαν το Σάββατο το βράδυ να αποτέλεσαν τεστ των αρχών ασφαλείας.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι το εξής: Ήταν αυτό κάποιου είδους τεστ όχι μόνο για τις συσκευές αλλά και για το επίπεδο ασφαλείας στη Νέα Υόρκη και τους χρόνους ανταπόκρισης;» αναρωτήθηκε αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Στην κατεύθυνση αυτή προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι αρχές πέρα απο ένα βίντεο που δείχνει ένα άτομο να βρίσκεται κοντά στο σημείο της έκρηξης στο Μανχάταν, δεν έχουν καμια ένδειξη για κάποιον ύποπτο φοβούμενες ότι ο άνθρωπος που τοποθέτησε τους μηχανισμούς κυκλοφορεί ελεύθερος.  Το FBI ανακοίνωσε πάντως ότι σε μπλόκο της τροχαίας σε γέφυρα προχώρησε στη σύλληψη πέντε υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στο Μανχάταν χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Γι' αυτό και σε ένα πρώτο μέτρο αντίδρασης ανακοινώθηκε ότι στους δρόμους της πόλης και σε συγκεκριμένα σημεία θα βρίσκονται πλέον 1.000 εθνοφρουροί αλλά και αυξημένος αριθμός αστυνομικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης