Ρωσία: «Ξένος πράκτορας» η μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία

Ρωσία: «Ξένος πράκτορας» η μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία

Παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών

Ρωσία: «Ξένος πράκτορας» η μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία
«Ξένο πράκτορα» χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη μοναδική ανεξάρτητη δημοσκοπική εταιρεία που εξακολουθεί να ενεργοποιείται στη χώρα, Levada Centre, δύο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή εθνικών κοινοβουλευτικών εκλογών.

«Η αναγνώριση της εταιρείας ως ένας μη επαγγελματικός φορέας που εξυπηρετεί τις λειτουργίες ενός ξένου πράκτορα θεμελιώθηκε σε έναν μη προγραμματισμένο έλεγχο εγγράφων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του, χωρίς να αναφέρει τον λόγο για την απόφαση που έλαβε. Η εταιρεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Το κυρίαρχο κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, αναμένεται να κερδίσει άνετα τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, που θεωρούνται πρόβα για την εκστρατεία επανεκλογής του Βλαντίμιρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Με την αντιμετώπιση όμως μιας ολοένα και πιο βαθιάς ύφεσης και με την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, οι αρχές προβαίνουν σε ενέργειες καταστολής των αντιπολιτευτικών φωνών και οργανώσεων, ανάμεσα τους και φορείς που παρακολουθούν τις εκλογές, που θεωρούνται από το Κρεμλίνο ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας» αποτελεί μέρος ενός νόμου που θεσπίστηκε το 2012 και ελέγχει φορείς και οργανώσεις που δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και εμπλέκονται στην πολιτική δραστηριότητα. Ο νόμος θεωρείται πως χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να ασκήσει πίεση σε οργανισμούς που χαρακτηρίζονται «ανεπιθύμητοι» στη Ρωσία.
Κλείσιμο

Η Levada είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο κύρος ανάμεσα στις τρεις κύριες δημοσκοπικές εταιρείες της Ρωσίας. Ενώ συστηματικά αναφέρει πως τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν υπερβαίνουν το 80%, θεωρείται ευρέως ως πιο ανεξάρτητη από τους κρατικούς ανταγωνιστές της, VTsIOM και FOM.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης