Γαλλία: 19χρονος Γάλλος ο ένας από τους δύο δράστες που αποκεφάλισαν τον ιερέα

Γαλλία: 19χρονος Γάλλος ο ένας από τους δύο δράστες που αποκεφάλισαν τον ιερέα

Νεκρός ο πάστορας Ζακ Εμέλ, 84 ετών - Τραυματίστηκαν τρεις χριστιανοί - Νεκροί και οι δύο δράστες -Ο Ολάντ έσπευσε στο ναό Saint-Etienne-du-Rouvray, κοντά στην Ρουέν - Τι δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος

Γαλλία: 19χρονος Γάλλος ο ένας από τους δύο δράστες που αποκεφάλισαν τον ιερέα
Ένας Γάλλος ιερέας δολοφονήθηκε μέσα στην εκκλησία του στη Ρουέν της Γαλλίας, από δύο άνδρες οι οποίοι επιβεβαιώθηκε ότι είναι ισλαμιστές, έπειτα από επίσημες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας, αλλά και την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό κράτος.

Οι δύο τζιχαντιστές, οπλισμένοι με μαχαίρια, εισέβαλαν στο ναό από την πίσω πλευρά, την ώρα της λειτουργίας και πήραν ομήρους τον πάστορα, δύο καλόγριες και αρκετούς πιστούς χριστιανούς που βρίσκονταν μέσα στο ναό.

Η αστυνομία ενημερώθηκε για την ομηρία από μία καλόγρια που κατάφερε να ξεφύγει από τους δράστες. 
Κλείσιμο

Οι δύο οπλισμένοι εισβολείς εξουδετερώθηκαν από τους Γάλλους αστυνομικούς, χωρίς αρχικά να διευκρινίζεται  αν είναι νεκροί, κάτι που πιστοποιήθηκε αργότερα. Οι γαλλικές αρχές κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες, ένας εκ των οποίων είναι σοβαρά τραυματισμένος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», ο τραυματίας που δίνει μάχη για να κρατηθεί  στη ζωή είναι μία μοναχή. 

Η αιματηρή ομηρία έγινε στην εκκλησία του Saint-Etienne-du-Rouvray, κοντά στην Ρουέν. Νεκρός είναι οι πάστορας Ζακ Εμέλ, 84 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου της Ρουέν, τρεις ενορίτες επίσης τραυματίστηκαν στην επίθεση.  



Ο πάστορας Ζακ Εμέλ, τον οποίο αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές μέσα στην εκκλησία του

Oι δύο άντρες εισέβαλαν στη εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας κραδαίνοντας μαχαίρια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένας εκ των δύο δραστών είχε γενειάδα ενώ ο άλλος φόραγε το παραδοσιακό καπέλο των μουσουλμάνων «chachia», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».  

Στην περιοχή έσπευσαν οι επίλεκτες δυνάμεις της Γαλλίας, RAID ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετέβησαν  στο σημείο.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δράστες φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Ολάντ: «Ποταπή τρομοκρατική επίθεση από τους τζιχαντιστές του Daesh»
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για μία "ποταπή τρομοκρατική επίθεση" που φέρει την σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους.
 
Από το σημείο που αιματοκύλησαν σήμερα οι δύο άνδρες, ο Ολάντ κατήγγειλε "την άνανδρη δολοφονία του πάστορα από δύο τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους".

«Η απειλή παραμένει πολύ υψηλή στη χώρα. Πρέπει να αγωνιστούμε σε αυτόν τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για μία κατάπτυστη τρομοκρατική επίθεση» πρόσθεσε.
19χρονος Γάλλος ο ένας από τους δράστες


Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες προκύπτουν σχετικά με τη φονική επίθεση σε εκκλησία στη Νορμανδία της Γαλλίας όταν δύο δράστες εισέβαλαν στο κτίριο, κράτησαν ομήρους και στη συνέχεια αποκεφάλισαν τον ιερέα Ζαν Αμέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tribune de Genève ένας από τους δράστες ήταν 19χρονος Γάλλος, ο οποίος είχε εκδοθεί από την Ελβετία στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2015, αφού προηγουμένως είχε εκδοθεί από την Τουρκία.

«Ο Α.Κ. είχε προσπαθήσει δύο φορές να φτάσει στη Συρία, αρχικά μέσω Μονάχου, αλλά χωρίς επιτυχία, και στη συνέχεια μέσω Γενεύης. Είχε φυλακιστεί για μερικές ημέρες στην φυλακή Champ-Dollon και στη συνέχεια είχε εκδοθεί στη Γαλλία, όπου κατηγορήθηκε ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές πράξεις», αναφέρει το δημοσίευμα της Tribune de Genève.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν ύποπτο που σχετίζεται με τη σφαγή στην εκκλησία του Saint-Etienne-du-Rouvray, κοντά στην Ρουέν.




Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο 


Για μία νέα επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών έκανε λόγο η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς.
Σε μήνυμά της στο Twitter,η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία νέα επίθεση που φέρει την σφραγίδα των ισλαμιστών τρομοκρατών. 

«H Γαλλία κι ολόκληρος ο καθολικός κόσμος θρηνεί.Καταδικάζουμε την βάρβαρη αυτή επίθεση», δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter o Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς. 

Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι, δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ. 

Δείτε φωτογραφίες














Την ευθύνη για το μακελειό σε εκκλησία της Ρουέν στη Νορμανδία της Γαλλίας, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωση μέσω του πρακτορείου που πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση, Amaq.

Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται πως οι ένοπλοι ήταν «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους».

Το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η επίθεση στην εκκλησία της Νορμανδίας στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους ως απάντηση στο κάλεσμα να θέσουν στο στόχαστρο τις χώρες των σταυροφόρων της διεθνούς συμμαχίας».




Βέβαια, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η ημερομηνία που έχει αναρτηθεί στη σχετική ανακοίνωση, καθώς αναγράφεται η 25η Ιουλίου του 2016, ενώ η επίθεση σημειώθηκε σήμερα 26η Ιουλίου.

Ερωτήματα προκύπτουν, λοιπόν, σχετικά με το αν το πρακτορείο Amaq γνώριζε για το φονικό περιστατικό μία ημέρα πριν ή αν απλώς οι αρμόδιοι έκαναν λάθος στην ημερομηνία. 

Λίγη ώρα αργότερα, το πρακτορείο Amaq διόρθωσε την ημερομηνία στην ανάληψη ευθύνης και σε νεότερη ανακοίνωση, αυτή τη φορά στα αγγλικά, αναγράφεται η 26η Ιουλίου του 2016.



Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Amaq αναφέρεται σε «πηγή εσωτερικής πληροφόρησης», ενώ αρχικά έκανε λόγο για «πηγή από δυνάμεις ασφαλείας». 

Επισημαίνεται πως το κείμενο που δημοσίευσαν παραπέμπει στην ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με εκρηκτικά που σημειώθηκε σε συναυλιακό χώρο στο Άνσμπαχ της Γερμανίας, καθώς για μία ακόμα φορά γίνεται χρήση της φράσης «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους». 

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ένας από τους δύο δράστες έχει σχεδόν ταυτοποιηθεί. Εάν η ταυτότητά του επιβεβαιωθεί, γράφει η γαλλική εφημερίδα, τότε πρόκειται για έναν «αναποφάσιστο τζιχαντιστή» καταπιεσμένο από τις τουρκικές αρχές.

Έγκλειστος από το 2015, ο τζιχαντιστής αυτός φέρεται να είχε φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι τον Μάρτιο του 2016.


Για ολιγωρία των αρχών μιλούν δημοσιεύματα

Στο μεταξύ, προφητικό αποδείχθηκε το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδα "Liberation",  υπό τον τίτλο "Η Γαλλία είναι σε πόλεμο" καθώς το Ισλαμικό Κράτος για άλλη φορά έκανε επίδειξη της δύναμής του αυτή τη φορά δείχνοντας το κτηνώδες πρόσωπό του εν ώρα λειτουργίας σε εκκλησία κοντά στην Ρουέν της Γαλλίας.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη χώρα του Φρανσουά Ολάντ και χωρίς ακόμη να κοπάσει η θύελλα αντιδράσεων από τις σοβαρές παραλείψεις και την αδράνεια των γαλλικών αρχών για το μακελειό στη Νίκαια, ο γαλλικός λαός βρίσκεται για μία ακόμη αντιμέτωπος με την ισλαμιστική τρομοκρατία και οι γαλλικές αρχές εμφανίζονται και πάλι εκτεθειμένες.

Μπορεί πράγματι οι γαλλικές αρχές να είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αφού το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι θα εξαπολύσει νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στις χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές όμως, οι δύο τρομοκράτες εισέβαλαν.... ανενόχλητοι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η λειτουργία στην εκκλησία του Saint-Etienne-du-Rouvray, μιας πόλης στην περιοχή " Seine-Maritime" κοντά στη Ρουέν της Γαλλίας . Επί 45 λεπτά οι δύο άνδρες κρατούσαν πέντε ομήρους υπό την απειλή μαχαιριού και μπροστά στα μάτια των πιστών "θυσίασαν" έναν καθολικό ιερέα.  Νεκρός είναι ο πάστορας Ζαν Αμέλ, 84 ετών τον οποίο αποκεφάλισαν.  

Ο γαλλικός λαός είναι και πάλι σε κατάσταση σοκ ύστερα από την βάρβαρη αυτή επίθεση, τα νέα στοιχεία όμως που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι ο ένας εκ των δραστών μπορεί να ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος στις γαλλικές αρχές...
Δύο γαλλικά δίκτυα υποστηρίζουν ότι ο ο ένας εκ των δύο ισλαμιστές τρομοκράτες ήταν καταζητούμενος.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο "BFMTV", o ένας εκ των δύο δραστών φέρεται να έχει ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για έναν άνδρα που ήθελε να γίνει τζιχαντιστής όμως τον σταμάτησαν οι τουρκικές αρχές στα σύνορα. Ο άνδρας αυτός είχε φυλακιστεί το 2015 και φόρεσε ηλεκτρονικό βραχιόλι τον Μάρτιο του 2016. Την πληροφορία αυτή είχε μεταδώσει νωρίτερα η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", η οποία υποστήριζε ότι ο άνδρας με την γενειάδα ήταν ένας ένας "άβουλος" τζιχαντιστής.
Αν πράγματι ισχύουν αυτές οι πληροφορίες τότε, για ποιο λόγο οι γαλλικές αρχές δεν γνώριζαν τις ύποπτες κινήσεις του δράστη; Βεβαίως είναι προφανές κι ότι οι τουρκικές αρχές θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει την γαλλική κυβέρνηση για τον ύποπτο άνδρα...


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης