Ημέρα εθνικού πένθους στο Αφγανιστάν

Ημέρα εθνικού πένθους στο Αφγανιστάν

H Καμπούλ θρηνεί και κηδεύει τους νεκρούς της, θύματα της πολύνεκρης επίθεσης

Ημέρα εθνικού πένθους στο Αφγανιστάν
Ημέρα εθνικού πένθους σήμερα στο Αφγανιστάν. Η Καμπούλ θρηνεί και κηδεύει τους νεκρούς της την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης,
την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που μέχρι χθες περιόριζε τη δράση της στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Ορισμένοι πέρασαν τη νύχτα στον τόπο της επίθεσης, υπό το φως των κεριών. Ξαγρύπνησαν και προσευχήθηκαν ανάμεσα σε μια λίμνη αίματος και τα συντρίμμια από την επίθεση στην πλατεία ΝτεχΜαζάνγκ που μετονομάστηκε σε «πλατεία Μαρτύρων» από τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι ως φόρος τιμής στους 80 νεκρούς και τους 213 τραυματίες, μέλη κυρίως της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα.

Κλείσιμο
Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε στο σημείο όπου διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για μια διαδρομή γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος που αποκλείει την επαρχία Μπαμιάν, προπύργιο των Χαζάρα, επί μακρόν παραμελημένο από την κεντρική κυβέρνηση.

Μπροστά στο νοσοκομείο Ιστικμπάλ, το πλησιέστερο στον τόπο της επίθεσης, τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα από συγγενείς των θυμάτων που ζητούν να ενημερωθούν.

Στο γειτονικό τζαμί Μαζαρί, οι αρχές έχουν απλώσει μια τεράστια αφγανική σημαία, τη σημαία που μετέφεραν χθες οι διαδηλωτές. Προσωπικά αντικείμενα των νεκρών είναι συγκεντρωμένα στο σημείο αυτό: παπούτσια, ρούχα, σάλια, όλα ματωμένα που περιγράφουν την οδύνη και την απόγνωση, απέναντι στον θάνατο ενός αδελφού, ενός φίλου.

Η σφαγή αυτή είναι η χειρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στην Καμπούλ μετά την αμερικανική εισβολή και την εκδίωξη των Ταλιμπάν το 2001, και η μεγαλύτερη που έχει διαπράξει το ΙΚ στην πρωτεύουσα αυτή των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

Η ένταση παραμένει μεγάλη στο κόσμο που κατηγορεί τους οργανωτές της διαδήλωσης όπως και την αστυνομία για την ανικανότητά τους να εγγυηθούν την ασφάλεια της κινητοποίησης.

Χθες βράδυ ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής που θα διεξαγάγει «εκτενή» έρευνα για την επίθεση. Δεσμεύτηκε «να εκδικηθεί για τα θύματα τους δράστες της επίθεσης, όπου κι αν βρίσκονται» και «να τιμωρήσει τους ενόχους, εντός ή εκτός της κυβέρνησης».

Για τις δέκα επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση ή πορεία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης