Η βασίλισσα… έχρισε νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας την Τερέζα Μέι

Η βασίλισσα… έχρισε νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας την Τερέζα Μέι

«Φιλοδοξία μου είναι μία καλύτερη Βρετανία», είπε στην πρώτη της ομιλία - Αποδεκτή η παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον

Η βασίλισσα… έχρισε νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας την Τερέζα Μέι
«Η βασίλισσα μου ζήτησε να σχηματίσω κυβέρνηση. Και εγώ δέχθηκα», ήταν τα πρώτα λόγια της νέας πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία πήρε τα… σκήπτρα από τον Ντέιβιντ Κάμερον που υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Κατά την πρώτη της ομιλία, έξω από τον αριθμό 10 της οδού Ντάουνινγκ, η Μέι αναφέρθηκε στον προκάτοχό της λέγοντας πως υπό την ηγεσία του Κάμερον η οικονομία σταθεροποιήθηκε, αλλά η πραγματική κληρονομιά του είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η κυβέρνηση δεν θα καθοδηγείται από λίγους προνομιούχους, αλλά από όλους εσάς
», τόνισε η Μέι και πρόσθεσε πως μετά το δημοψήφισμα «αντιμετωπίζουμε μία σημαντική εθνική στιγμή. Ενώ αποχωρούμε από την ΕΕ θα χτίσουμε έναν νέο ρόλο για τη χώρα όχι για τους λίγους προνομιούχους αλλά για όλους. Φιλοδοξία μου είναι μία καλύτερη Βρετανία», είπε.
Κλείσιμο

Ο Λευκός Οίκος συνεχάρη την Τερέζα Μέι και όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την στήριξή του στα σχέδια της νέα πρωθυπουργού για το 'Brexit.





 

Λίγα λεπτά νωρίτερα η Μέι είχε επισκεφθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία την «έχρισε» νέα πρωθυπουργό, ενώ προηγουμένως είχε κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Ντέβιντ Κάμερον, ο οποίος στην τελευταία του ομιλία έξω από την οδό Ντάουνινγκ και έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Σαμάνθα, και τα τρία τους παιδιά, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του, λέγοντας πως δεσμεύθηκε να ηγηθεί της χώρας, η οποία είναι πιο ισχυρή, ενώ δήλωσε πως ενισχύθηκε η οικονομία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν, ανάμεσα σε αυτούς και τους δημοσίους υπαλλήλους και το επιτελείο του, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη σύζυγό του, την οποία χαρακτήρισε «έρωτα της ζωής μου».

Παράλληλα, ευχαρίστησε όσους πολίτες του έστειλαν επιστολές και τόνισε πως είναι ενθουσιασμένος που η επόμενη πρωθυπουργός θα είναι γυναίκα και που προέρχεται από από το κόμμα των Συντηρητικών. 






Η ανακοίνωση του παλατιού για την παραίτηση Κάμερον



Τα «καρφιά» του Κάμερον στον Τζέρεμι Κόρμπιν 

Έπειτα από έξι χρόνια στο «τιμόνι» της χώρας η θητεία του Ντέβιντ Κάμερον ολοκληρώθηκε σήμερα και πριν παραδώσει τα… σκήπτρα στην Τερέζα Μέι, πραγματοποίησε την τελευταία του ομιλία στη βρετανική βουλή.

Σε αυτή κυριάρχησαν τα γέλια, τα δηλητηριώδη βέλη κατά του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και λίγο από το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ των θρυλικών «Monty Python».

«Θα μου λείψει η βουή του πλήθους, θα μου λείψουν τα “καρφιά” της αντιπολίτευσης, αλλά θα σας υποστηρίξω. Όχι μόνο τη νέα πρωθυπουργό […] αλλά όλους, γιατί ο κόσμος έρχεται εδώ με σπουδαίο πάθος για τα ζητήματα για τα οποία νοιάζεται. Έρχονται εδώ με αγάπη για τις περιφέρειες που εκπροσωπούν. Μπορεί να είμαστε αυστηροί και να δοκιμάζουμε και να προκαλούμε τους ηγέτες μας, ίσως περισσότερο από άλλες χώρες, αλλά είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι και θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε και ελπίζω ότι όλοι θα συνεχίσετε και θα υποστηρίξω όσο το κάνετε», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κάμερον στην ομιλία του.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «μπορείτε να επιτύχετε πολλά στην πολιτική. Μπορείτε να κάνετε πολλά. Και στο τέλος, η δημόσια υπηρεσία, το εθνικό συμφέρον είναι αυτό που έχει σημασία. Τίποτα δεν είναι αδύνατο αν συγκεντρωθείτε σε αυτό. Εξάλλου, όπως είχα πει, κάποτε ήμουν το μέλλον».

Ωστόσο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, φρόντισε να «πειράξει» και τον Κόρμπιν, ο οποίος παρότι πολλοί από τους βουλευτές του έχουν αποχωρήσει και παρά τις φωνές για παραίτηση, παραμένει στην κεφαλή του κόμματος. 

Ο Κάμερον, λοιπόν, θυμήθηκε τους Monty Python και την αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου, συγκρίνοντας τον Κόρμπιν με τον Μαύρο Ιππότη, τον οποίο υποδύεται μοναδικά ο Τζον Κλιζ.

Ο Μαύρος Ιππότης στην περίφημη σκηνή παρότι ακρωτηριάζεται από τον Βασιλιά Αρθούρο κατά τη διάρκεια ξιφομαχίας, δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες και προσπαθεί να τον εμποδίσει να προχωρήσει.

Έτσι, κι ο Κόρμπιν σαν άλλος Μαύρος Ιππότης αρνείται πεισματικά να αποχωρήσει, με τον Κάμερον να μιλάει για την… ξεροκεφαλιά του.

«Πρέπει να πω ότι αρχίζω να θαυμάσω το πείσμα του. Μου θυμίζει τον Μαύρο Ιππότη από το Άγιο Δισκοπότηρο των Monty Python. Τον έχουν “χτυπήσει” τόσες πολλές φορές, αλλά εκείνος λέει “είναι μόνο επιφανειακή πληγή”. Και το θαυμάζω!», είπε κάνοντας τους βουλευτές να ξεσπάσουν σε γέλια και χειροκροτήματα.

Την ίδια ώρα, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε σχετικά με τον γάτο Λάρι ο Κάμερον δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον τετράποδο φίλο της πρωθυπουργικής οικογένειας, ο οποίος δεν θα μετακομίσει με το ζεύγος Κάμερον, αλλά θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα χάδια από το προσωπικό του αριθμού 10 της οδού Ντάουνινγκ.

Αφού πολλοί τον κατηγόρησαν ότι δεν αγαπούσε πραγματικά τον Λάρι, γιατί στην πραγματικότητα είναι λάτρης των σκύλων, ο Κάμερον τόνισε πως αγαπάει τον Λάρι και, μάλιστα, για να αποδείξει τη συμπάθειά του ανήρτησε φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Twitter με τον ίδιο να έχει στα πόδια του τον γάτο και με λεζάντα: «Απόδειξη».

Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασής του, οι βουλευτές τον χειροκρότησαν όρθιοι, με εξαίρεση βέβαια εκείνων του Εργατικού Κόμματος. 


Η περίφημη σκηνή από τους Monty Python



Η... απόδειξη αγάπης στον γάτο Λάρι 








Βρετανία: Αλλαγή φρουράς μετά το Brexit

Είκοσι ημέρες μετά το δημοψήφισμα, όπου οι Βρετανοί αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Brexit «παράγει» τα πρώτα απτά πολιτικά αποτελέσματα, αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχωρεί από την πρωθυπουργία και την θέση του αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι. 

Η μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κάμερον παρουσιάζεται ήδη ως η Μάργκαρετ Θάτσερ του 21ου αιώνα, αποκαλύπτοντας ίσως την εθνική ανάγκη των Βρετανών να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας τους διαχειριζόμενη, παράλληλα, τη διαδικασία της εξόδου από την ΕΕ μια πολιτικός με «σιδερένια πυγμή», όπως έχει κατοχυρωθεί η προσωπικότητα της Μάργκαρετ Θάτσερ στο βρετανικό συλλογικό υποσυνείδητο.

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα, που ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να επισκεφθεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ και να υποβάλει την παραίτησή του στην βασίλισσα Ελισάβετ. Στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ τον Κάμερον θα αντικαταστήσει η νέα «σιδηρά κυρία» της χώρας, Τερέζα Μέι.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, που πολλοί παρομοιάζουν με την άλλοτε πρωθυπουργό της χώρας, Μάργκαρετ Θάτσερ, αναδείχθηκε νικήτρια στην κούρσα διαδοχής του Κάμερον, μετά το δημοψήφισμα για Brexit και την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών ψηφοφόρων να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν πως η νέα κυβέρνηση της Τερέζα Μέι πρόκειται να έχει τις περισσότερες γυναίκες υπουργούς που είχε ποτέ συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία της Βρετανίας.

Ανάμεσα στα ονόματα των γυναικών που αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα κυβέρνηση είναι η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Priti Patel, που υποστήριξε την εκστρατεία υπέρ του Brexit και η υπουργός Επιχειρηματικότητας Anna Soubry, που είχε ταχθεί υπέρ του Remain.

Την Τρίτη και ενώ η σύζυγος του Ντέιβιντ Κάμερον, Σαμάνθα επέβλεπε την μετακόμιση από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο ίδιος επέλεξε να κάνει την τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργός σε ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο δυτικό Λονδίνο. Ο Κάμερον επισκέφθηκε το σχολείο την ώρα του μεσημεριανού φαγητού και κάθισε να φάει μαζί με τους μαθητές πατάτες και φασόλια στον φούρνο.

Κάποια στιγμή μερικές εξάχρονες μαθήτριες πλησίασαν τον Ντέιβιντ Κάμερον και με «ανακριτική» διάθεση τον ρώτησαν: «Θα προτιμούσατε να γίνετε αγρότης ή δάσκαλος κύριε Κάμερον;». Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει ήδη απασχολήσει τον βρετανικό Τύπο και μάλιστα δημοσιεύματα για το επαγγελματικό μέλλον της συζύγου του Σαμάνθα αναφέρουν πως ίσως εκείνη ασχοληθεί με την μόδα ή με την διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Πάντως, ο Κάμερον δεν δίστασε να απαντήσει στις μικρές μαθήτριες και ανέφερε: «Νομίζω ότι οι αγρότες κάνουν σπουδαία δουλειά, αλλά με τρία παιδιά, που τα διδάσκω πώς να διαβάζουν θα επιλέξω αυτό το επάγγελμα (του δασκάλου)».

Ο Ντέιβιντ και η Σαμάνθα Κάμερον αναμένεται να μετακομίσουν στην νέα τους κατοικία στο Νότινγκ Χιλ με τα τρία παιδιά τους, την Νάνσι 12 ετών, τον Έλβεν 10 ετών και την Φλόρενς 5 ετών.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης