Επαναλαμβάνονται οι εκλογές στην Αυστρία

Επαναλαμβάνονται οι εκλογές στην Αυστρία

Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή των ακροδεξιών που ζητούσαν να μετρηθούν ξανά οι επιστολικές ψήφοι - Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη η επανάληψη του δεύτερου γύρου 

Επαναλαμβάνονται οι εκλογές στην Αυστρία
Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. Μετά το Brexit, όπως όλα δείχνουν νέες «φουρτούνες» έρχονται να ταράξουν την ΕΕ. 

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) είχε προσβάλει τη διαδικασία, λόγω παρατυπιών σχετικών με το άνοιγμα των επιστολικών ψήφων.

Η επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος που είχε ανακηρυχθεί νικητής της ψηφοφορίας που διεξήχθη στις 22 Μαΐου.
Κλείσιμο

«Η εκλογή θα πραγματοποιηθεί πιθανόν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε κερδίσει με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας τον Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιο του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν έκανε τη δήλωση αυτή αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας αποφάσισε την επανάληψη του δεύτερου γύρου των εκλογών διαπιστώνοντας παρατυπίες, αν και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για νοθεία. Η ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών δεν έχει ακόμη οριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο υποψήφιος του
FPÖ, Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν των Πρασίνων.



Το δικαστήριο έκρινε βάσιμη την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος.


Ποιος είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ, που χαρακτηρίζεται  «λύκος με προβιά»


Προστατευόμενος του Γέργκ Χαίντερ, πρώην προέδρου του FPÖ  που σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2008, ο Νόρμπερτ Χόφερ είναι αεροναυπηγός στο επάγγελμα.

Γεννήθηκε το 1971 στο Βόραου της ανατολικής Αυστρίας και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στη Lauda Air πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2006. Το 2003, υπέστη σοβαρό ατύχημα μετά από πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο αλλά, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις των γιατρών, κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του μετά από νοσηλεία σε ειδική κλινική αποκατάστασης.Με «όχημα» το προσφυγικό και τις ακροδεξιές θέσεις του κόμματός που καθόρισαν τελικά τη στάση της Αυστρίας και προκάλεσαν την παραίτηση του Βέρνερ Φάινμαν, ο Νόρμπερτ Χόφερ κατάφερε και έγινε πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή.

Παρουσίασε ένα πιο φιλικό πρόσωπο του κόμματος μέσα στο Κοινοβούλιο. «Λένε ότι είμαι λύκος με προβιά. Δεν είμαι. Δεν έχω γούνα» απαντά χαριτολογώντας στους επικριτές του. Παρά την εικόνα που επιλέγει να προβάλει προς τα έξω και την δημοφιλία του σε σχέση με τον Στράχε, ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι ο Νόρμπερτ Χόφερ αποτελεί «γνήσιο τέκνο» της αυστριακής ακροδεξιάς.

Η Μαρί Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, ο Frauke Petry της Εναλλακτικής Γερμανίας και ο Geert Wilders του ολλανδικού κόμματος για την Ελευθερία λένε ότι ο Χόφερ είναι ένας πατριώτης, που απλά αναγνωρίζει τις ανησυχίες των απλών πολιτών, που έχουν αγνοηθεί από τις πολιτικές ελίτ της Ευρώπης για πάρα πολύ καιρό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης