Βαράνε διάλυση οι Podemos

Βαράνε διάλυση οι Podemos

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας «δείχνει» για την απώλεια 1,2 εκατ. ψηφοφόρων  τον υπεύθυνο της προεκλογικής καμπάνιας - Φταίει η συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά απαντούν από το στρατόπεδο του Νο2 του κόμματος

Βαράνε διάλυση οι Podemos
Η κάθε είδους ήττα φέρνει γκρίνια, πολύ δε περισσότερο όταν ακολουθεί ελπίδες νίκης που αποδείχθηκαν φρούδες. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση των Podemos μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής όταν το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η ψυχρολουσία για τους Podemos ήταν μεγάλη καθώς τόσο οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις όσο και τα exit polls αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης τους έδιναν τη δεύτερη θέση πάνω από τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεζ.

Την γκρίνια υποδαύλισε ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι σε απόλυτο αριθμό ψήφων οι Podemos μέσα σε έξι μήνες - από τις εκλογές, δηλαδη, της 20ης Δεκεμβρίου - έχασαν 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Κλείσιμο
Όλα αυτά έχουν πυροδοτήσει μια εσωτερική φαγωμάρα ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια βρίσκονται οι υποστηρικτές του ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας που δείχνουν για την ήττα την προεκλογική καμπάνια που σχεδίασε το Νο2 του κόμματος Ινίγκο Ερεχόν. Απέναντί τους βρίσκεται η ομάδα του ίδιου του Ερεχόν που πιστεύει ότι αυτό που προκάλεσε την εκλογικη ήττα ήταν η απόφαση του Ιγκλέσιας να συνεργαστεί με την Ενωμένη Αριστερά (IU), τον συνασπισμό στον οποίο ηγείται το Κομμουνστικό Κόμμα Ισπανίας.





Ενδεικτικές της διχόνοιας που δείχνουν ότι οι Podemos έχουν ξεκινήσει να «βαράνε διάλυση» τα ανώνυμα μηνύματα που κυκλοφορούν και από τα δύο στρατόπεδα στα social media. «Μετά το κακό αποτέλεσμα και αφού είδαμε ότι 5+1 δεν κάνει 6 αλλά 5 ή κάτι λιγότερο, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας βιαστικά μας είπε ότι αυτός ο δρόμος, ο δρόμος που δεν έδιωξε ούτε το Λαϊκό Κόμμα ούτε τους Σοσιαλιστές, ήταν ο σωστός δρόμος, γιατι; Θέλουμε να συνεχισουμε να είμαστε οι Podemos; Αυτό είνα το ερώτημα που πολλοί από εμάς θέτουμε μετά τα όσα είπε ο γενικός μας γραμματέας» αναφέρεται σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε από τους υποστηρικτές του Ερεχόν.

Σε «απάντηση» ακολούθησε μια ανάρτηση από υποστηρικτές του Ιγκλέσιας: μάλλον στην καμπάνια επικράτησαν οι προσπάθειες να μην φοβίσουμε τον κοσμο και στο τέλος αποτύχαμε να τους δώσουμε λόγους για να ψηφίσουν. Πρέπει να αξιολογήσουμε αν η καμπάνια στόχευε στην πραγματικότητα ή είχε στραμμένη την πλάτη της σε αυτή, αν οι επικεφαλής της δεν επηρεάστηκαν από τον αντικατοπτρισμό που τροφοδοτήθηκε από τα ΜΜΕ του αντιπάλου μας.

Μια πιο ψύχραιμη ματιά, σε μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα και να δώσει μια αίσθηση ομόνοιας, έδωσε ο εκπρόσωπος της εκτελεστικής επιτροπής Πάμπλο Εχενίκουε ο οποίος μετά από δίωρη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των Podemos δήλωσε ότι «αυτή την ώρα κανείς δεν ξέρει γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που είχαν προβλέψει οι έρευνες». Ωστόσο ούτε κι αυτός δεν κατάφερε να κρύψει ότι ο εσωτερικός διάλογος έχει ξεκινήσει λέγοντας ότι «ακούστηκαν πολλές αντίθετες απόψεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης