Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη: Τουλάχιστον 36 οι νεκροί και πάνω από 140 τραυματίες

Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη: Τουλάχιστον 36 οι νεκροί και πάνω από 140 τραυματίες

Σε κρίσιμη κατάσταση πολλοί από τους τραυματίες των εκρήξεων  - Άγνωστη ακόμα η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών

Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη: Τουλάχιστον 36 οι νεκροί και πάνω από 140 τραυματίες
Είκοσι οχτώ άτομα σκοτώθηκαν και εξήντα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα έξι βαριά, κατά τις επιθέσεις τριών βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.
 
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει ότι σκοτώθηκαν toyl;axiston 36 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 147, ενώ οι αξιωματούχοι και τα τοπικά ΜΜΕ μιλούσαν για δύο βομβιστές.

Εικόνα μετά την έκρηξη στον χώρο αφίξεων εξωτερικού

Κλείσιμο


Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση σχετικά με τις συνθήκες τις επίθεσης και τον αριθμό των εκρήξεων. Αν και αρχικά γινόταν λόγος για δύο εκρήξεις, τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια τώρα κάνουν λόγο για τρεις εκρήξεις, μία στις αφίξεις, μία στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μία στο πάρκινγκ του αεροδρομίου. 

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια σημεία έγιναν οι εκρήξεις. 

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης


 
Για ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λόγο αρθρογράφος της Χουριέτ

Για ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λόγο ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
 
Το άρθρο του Σελβί που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.
 
Ο Σελβί γράφει ότι οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς και ακολούθησε συμπλοκή. Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, ο ένας σκοτώθηκε όταν έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του και ο ένας συνελήφθη. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, επτά ήταν οι δράστες που οργάνωσαν την επίθεση, πράγμα που σημαίνει ότι η αστυνομία καταζητεί τέσσερις.
 
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο δράστης που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά είχε κάνει είσοδο στο αεροδρόμιο το απόγευμα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και με τις κάμερες ασφαλείας. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αρχικά οι υποψίες οδηγούσαν στο ΡΚΚ, αλλά όσο προχωρά η ώρα ενισχύεται το ενδεχόμενο να είναι ενέργεια της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».
 
Τα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος πάντως έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης περί τριών επιχειρήσεων αυτοκτονίας.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, ως συνήθως, ακούγεται το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

Δεκάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία





Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες, ωστόσο οι πληροφορίες είναι ακόμα συγκεχυμένες. Ειδικότερα, το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για πάνω από 60 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ η επίσημη ενημέρωση αφορά 20 περίπου άτομα που τραυματίστηκαν (μερικά από αυτά σοβαρά)

Μετά από επικοινωνία του protothema.gr με το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δεν υπάρχουν αναφορές για κανέναν Έλληνα ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ανήκει ο δράστης, αλλά προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα».

Άλλη μία πληροφορία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είναι ότι, ένας από τους δράστες άνοιξε πυρ με Καλάσνικωφ πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Μάλιστα, τα διεθνή πρακτορεία δημοσιεύουν και μια φωτογραφία που δείχνει το συγκεκριμένο όπλο πεσμένο στο πάτωμα της εισόδου του αεροδρομίου, μετά την επίθεση.




Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται τραυματίες να κείτονται στο έδαφος εκτός κι εντός του αεροδρομίου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες









Το τηλεοπτικό κανάλι NTV της Τουρκίας μετέδωσε ότι τέσσερις ένοπλοι άνδρες εθεάθησαν να φεύγουν τρέχοντας από το αεροδρόμιο μετά από τις εκρήξεις.

Όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο έχουν ακυρωθεί, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα. Αναφορικά με τις πτήσεις προς Ελλάδα, η πτήση της Aegean από την Κων/λη απογειώθηκε κανονικά, ενώ η πτήση της Turkish Airlines προς το Ελ. Βενιζέλος με προγραμματισμένη ώρα άφιξης τη 1.30 ακυρώθηκε.


Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης 




Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες




Σκηνές πανικού έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ
 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης