Ελιγμοί Κάμερον για να αποφύγει τη «βρωμοδουλειά»

Ελιγμοί Κάμερον για να αποφύγει τη «βρωμοδουλειά»

Δεν ενεργοποιεί το άρθρο 50, αποκλείει δεύτερο δημοψήφισμα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ελιγμοί Κάμερον για να αποφύγει τη «βρωμοδουλειά»
Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε πως το Brexit
θα είναι δύσκολο.

Αναφερόμενος στο άρθρο 50, σύμφωνα με το οποίο -μεταξύ άλλων- η Βρετανία έχει περιθώριο δύο ετών για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ο Κάμερον επισήμανε πως δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

Κλείσιμο
«Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σε αυτό το στάδιο, καθώς είναι απαραίτητο να αποφασιστεί η σχέση που θέλουμε
», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία της χώρας.

«Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ, αλλά δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη ή στον υπόλοιπο κόσμο
», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε και αν είναι η φύση της μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ, οι ισχυρότεροι δυνατοί οικονομικοί δεσμοί και η συνέχιση της συνεργασίας για την ασφάλεια, αποτελούν κλειδιά.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα απαιτήσουν μία ισχυρή, αποφασιστική και αφοσιωμένη ηγεσία, ενώ σχετικά με την παραίτησή του εξήγησε πως δεν ήταν μία εύκολη απόφαση, αλλά ήταν «προς το εθνικό συμφέρον».

Όσο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, ο Κάμερον απέκλεισε την πιθανότητα, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει αποδεκτό. 

Εντούτοις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά τόνισε ότι αυτό το ζήτημα εναπόκειται στον νέο πρωθυπουργό, δηλώνοντας, όμως, ότι δε θα ήταν κακή ιδέα. 

Παράλληλα, επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στη Βρετανία, εξηγώντας πως δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες ζωής τους. 

Απαντώντας στον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος σχεδόν ολόκληρη την ημέρα συγκεντρώνει επιστολές παραιτήσεων από τους βουλευτές του που θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, επανήλθε στο ζήτημα του δεύτερου δημοψηφίσματος λέγοντας: «Έβαλα την καρδιά, το μυαλό και την ψυχή μου στην καμπάνια του Remain».

Σχετικά με την Σκωτία, ο Κάμερον εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει στην Μεγάλη Βρετανία και την κοινή αγορά της ΕΕ, ενώ εξήγησε πως η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσεις στις οικονομικές απαιτήσεις της χώρας. 

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε από αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ως επίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτικη Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση των Κεφαλαιαγορών. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στα ξενοφοβικά επεισόδια που σημειώθηκαν τις περασμένες δύο ημέρες στη Βρετανία, εξέφρασε την ανησυχία του καταδικάζοντας τα περιστατικά.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες είδαμε απαράδεκτα γκράφιτι στο κέντρο της πολωνικής κοινότητας, παρατηρήσαμε φραστικές επιθέσεις εναντίον ανθρώπων γιατί ήταν μέλη εθνικών μειονοτήτων. Ας θυμηθούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν έρθει εδώ και έχουν συμβάλει εξαιρετικά στη χώρα μας», είπε ο Κάμερον. 

Όλα αυτά, ενώ από την Βουλή των Κοινοτήτων αισθητή ήταν η απουσία του ηγετικού στελέχους της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, του πρώην δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. 


Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Κάμερον την ημέρα της ανακοίνωσης της παραίτησής του δήλωσε σε συνεργάτες του: «Why should I do all the hard shit» («Γιατί να φάω εγώ τα σκ..»).

Μετά τη φορτισμένη ομιλία του πίσω από τις κλειστές πόρτες στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ συνομιλώντας με την ομάδα του εξήγησε ότι δεν έχει πρόθεση να αναλάβει τη δύσκολη διαδικασία του διαζυγίου με την ΕΕ και να παραιτηθεί μετά.

«Γιατί να φάω εγώ τα σκ... για κάποιον άλλο, απλώς και μόνο για να του παραδώσω στο πιάτο έτοιμη τη δουλειά;», φέρεται πως είπε.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης