Νεκρή βουλευτής στη μάχη του Brexit

Νεκρή βουλευτής στη μάχη του Brexit

Η Τζο Κοξ εξέπνευσε λίγες ώρες αφότου άνδρας την πυροβόλησε και τη μαχαίρωσε - Παγκόσμιο σοκ - «Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο» είπε ο σύζυγός της - Ο Κάμερον έκανε λόγο για ένα «λαμπρό αστέρι»

Νεκρή βουλευτής στη μάχη του Brexit
«Μουδιασμένη» είναι ολόκληρη η Ευρώπη έπειτα από το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη Μεγάλη Βρετανία με θύμα τη Βρετανίδα βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ.

Η 41χρονη πολιτικός έχασε τη ζωή της έπειτα από επίθεση που δέχθηκε στο Μπίρστολ κοντά στο Λιντς της κομητείας του Γιορκσάιρ, με δράστη έναν 52χρονο άνδρα, ο οποίος την πυροβόλησε και τη μαχαίρωσε για άγνωστους ακόμα λόγους.

Παρά την έγκαιρη αεροδιακομιδή της σε νοσοκομείο του Λιντς η Κοξ εξέπνευσε βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της, το σύζυγο και τις δύο μικρές της κόρες, καθώς και το Εργατικό Κόμμα.

Κλείσιμο
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Δυτικού Γιορκσάιρ, Ντι Κόλινς, ανακοίνωσε το θάνατο της άτυχης γυναίκας, επισημαίνοντας πως ο μοναδικός ύποπτος πίσω από τη φονική επίθεση είναι ο συλληφθείς, ο οποίος λέγεται ότι πριν ανοίξει πυρ εναντίον της Κοξ είχε φωνάξει «Πρώτα η Αγγλία». Εντούτοις, η πληροφορία που βασίζεται σε αναφορές αυτήκοων μαρτύρων εξετάζεται από τις βρετανικές αρχές. Η Κόλινς εξήγησε, μάλιστα, πως διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της επίθεσης.

Την ίδια ώρα, συγκινεί ο σύζυγός της, Μπρένταν Κοξ, ο οποίος μίλησε για την αγαπημένη του Τζο με τα πιο τρυφερά λόγια.

«Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε για αυτό κάθε μέρα με ενέργεια που θα εξουθένωνε πολλούς
», δήλωσε και κάλεσε τους πολίτες «να παραμείνουν ενωμένοι και να πολεμήσουν στο μίσος που την σκότωσε».

Όπως είπε ο Μπρένταν Κοξ «σήμερα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή μας. Πιο δύσκολο, πιο επώδυνο, λιγότερο χαρούμενο, με λιγότερη αγάπη. Εγώ και οι φίλοι της Τζο και η οικογένειά της θα αγωνιστούμε κάθε λεπτό της ζωής μας για να αγαπήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και θα πολεμήσουμε το μίσος που σκότωσε την Τζο. Εκείνη θα ήθελε δύο πράγματα πάνω από όλα, πρώτον ότι τα πολύτιμα παιδιά μας να είναι λουσμένα στην αγάπη και δεύτερον να είμαστε όλοι ενωμένοι κατά του μίσους. Το μίσος δεν έχει ηθική αξία, δεν έχει ράτσα ή θρησκεία, είναι δηλητηριώδες».





Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ο θάνατος της Τζο Κοξ είναι τραγωδία. Ήταν μία αφοσιωμένη βουλευτής. Οι σκέψεις μου στον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο νέα παιδιά της».





 

Ο αντιπρόεδρος των Εργατικών Τομ Γουάτσον από την πλευρά του δήλωσε πως ολόκληρο το κόμμα είναι συντετριμμένο από το θάνατο της Κοξ.

«Χάσαμε μία συνάδελφο, τόσο νέα, που είχε πολλά να προσφέρει στη δημόσια ζωή της. Ήταν το μέλλον μας. Είναι δύσκολο να κατανοήσεις πώς ένας παθιασμένος με αρχές, όμορφος άνθρωπος μπορεί να έχει φύγει τόσο άγρια. Είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό γιατί έκανε το καλύτερο που μπορούσε, υπηρετώντας τους πολίτες. Θρηνούμε για το χαμό της. Η αγάπη και οι προσευχές μας στον Μπρένταν και την οικογένεια της Τζο», ανέφερε ο Γουάτσον.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε: «Στο σύνολό του το Εργατικό Κόμμα και η οικογένεια των Εργατικών και όλη η χώρα θα είναι σε κατάσταση σοκ από την τρομερή δολοφονία της Τζο Κοξ».

Μεταξύ άλλων, ο Κόρμπιν τόνισε πως «τις ερχόμενες ημέρες, θα υπάρξουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις σχετικά με το πώς και το γιατί πέθανε. Αλλά προς το παρόν όλες μας οι σκέψεις πηγαίνουν στο σύζυγό της, Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά τους. Θα μεγαλώσουν χωρίς τη μαμά τους, αλλά θα είναι υπερήφανα για όσα έκανε, όσα πέτυχε και όσα υπερασπίστηκε. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας. Χάσαμε μία πολύ αγαπητή συνάδελφο, ένα πραγματικό ταλέντο μία αφοσιωμένη υποστηρίκτρια της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης. Αλλά εκείνοι έχασαν μία σύζυγο και μία μητέρα, η καρδιά μας είναι σε εκείνους». 

Το χρονικό της φονικής επίθεσης 

Λίγες ώρες πριν ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία είχε συγκλονιστεί όταν ο 52χρονος Τόμι (Τόμας) Μερ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον του «μοναχικός και ήρεμος» πυροβόλησε και μαχαίρωσε την Τζο Κοξ.

Το χρονικό της επίθεσης καταγράφηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραψαν ότι ο άνδρας αρχικά τράβηξε από τα μαλλιά την άτυχη γυναίκα και στη συνέχεια την πυροβόλησε μέχρι τρεις φορές, εκ των οποίων η τελευταία βολή ήταν σχεδόν εξ επαφής και κοντά στο κεφάλι της. 

Στη συνέχεια ο δράστης σε κατάσταση αμόκ μαχαίρωσε τη βουλευτή με μαχαίρι, την κλώτσησε ενώ ήταν αιμόφυρτη στο έδαφος και έφυγε από το σημείο ανενόχλητος και πολύ ήρεμος, ενώ φέρεται να φώναξε σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες «Πρώτα η Βρετανία».

Η Κοξ, η οποία προσπάθησε να αμυνθεί, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Λιντς, αλλά εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα. 

Την Κοξ, η οποία εξελέγη στις εκλογές του 2015 στην εκλογική περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν, και είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπάθησε να προστατεύσει ιδιοκτήτης καθαριστηρίου επιχειρώντας να αφοπλίσει το δράστη. Τελικά, ο άνδρας τραυματίστηκε, χωρίς ωστόσο η ζωή του να απειλείται.

Ένας 56χρονος που βρισκόταν σε καφετέρια κοντά στο σημείο της επίθεσης δήλωσε στο Sky News: «Υπήρχε ένας άνδρας που ήταν πολύ γενναίος που προσπαθούσε να ελέγξει έναν άλλο με ένα λευκό καπέλο μπείζμπολ, ο οποίος τράβηξε όπλο μέσα από την τσάντα του».

Το περιστατικό διήρκησε περίπου 15-20 λεπτά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που τόνισαν ότι ο άνδρας «χτυπούσε και τραβούσε από τα μαλλιά την Κοξ», ενώ ένας «πολύ θαρραλέος άνδρας από ένα καθαριστήριο προσπάθησε να τον συγκρατήσει και δεν μπορούσε να τον σταματήσει γιατί ξαφνικά τράβηξε όπλο. Ήταν ακίνητη όταν εκείνος την πυροβόλησε».

Mετά τον πυροβολισμό της Κοξ, ο επικεφαλής της καμπάνιας «Leave», και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε πως η καμπάνια διακόπτεται προσωρινά. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» για ένα 24ωρο την καμπάνια τους και οι υποστηρικτές του «Remain».



Η βουλευτής των Εργατικών που έπεσε θύμα επίθεσης





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης