Παραίτηση-«μήνυμα» του κορυφαίου απεσταλμένου της ΕΕ στην Τουρκία

Παραίτηση-«μήνυμα» του κορυφαίου απεσταλμένου της ΕΕ στην Τουρκία

Κακό «σημάδι» εν όψει της έκθεσης προόδου για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας επί του προσφυγικού

Παραίτηση-«μήνυμα» του κορυφαίου απεσταλμένου της ΕΕ στην Τουρκία
Την παραίτησή του υπέβαλε ο κορυφαίος απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
στην
Τουρκία, Χάνσγιεργκ Χάμπερ, δίχως να αποκαλύψει τους λόγους της απόφασής του.

Κλείσιμο
Η κίνησή του αυτή, ωστόσο, ερμηνεύεται ότι είναι ενδεικτική της μέχρι σήμερα αποτυχίας της ΕΕ και της Άγκυρας να εφαρμόσουν τη συμφωνία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, όπως αυτή είχε διατυπωθεί στη Σύνοδο Κορυφής
ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, στις 17 του περασμένου Μαρτίου.

Όπως παρατηρούν διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως ο βρετανικός «Independent», ο Γερμανός κ. Χάμπερ, που είχε ως έδρα την Άγκυρα, είχε ασκήσει κριτική στη διαχείριση, από πλευράς Τουρκίας, της συμφωνίας με την ΕΕ για το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, είχε κληθεί τον περασμένο μήνα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 13 Μαΐου, ο κ. Χάμπερ, σε δηλώσεις του, είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι», για να σχολιάσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Έχουμε μια έκφραση: ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός» είχε πει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Στην περίπτωση της απελευθέρωσης θεωρήσεων εισόδου έχει συμβεί το αντίθετο: "ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι"».

Η παραίτηση του έμπειρου Γερμανού διπλωμάτη, ο οποίος ήταν αποσπασμένος στην Τουρκία και την περίοδο 1993-1996, ενώ είχε επιστρέψει στη χώρα ως πρέσβης της ΕΕ μόλις τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι ασφαλώς ένα πολύ κακό «σημάδι» εν όψει της έκθεσης προόδου, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη, αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας από την τουρκική πλευρά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης