Αυτή η χώρα παράγει τόση πολλή ηλιακή ενέργεια που τη δίνει δωρεάν!

Αυτή η χώρα παράγει τόση πολλή ηλιακή ενέργεια που τη δίνει δωρεάν!

Στην χώρα της Λατινικής Αμερικής τα νέα είναι άσχημα για τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Αυτή η χώρα παράγει τόση πολλή ηλιακή ενέργεια που τη δίνει δωρεάν!
Η ενεργειακή βιομηχανία στην Χιλή έχει φτάσει στο σημείο να χαρίζει ηλεκτρική ενέργεια αφού η παραγωγή της ηλιακής ενέργειας είναι τεράστια. Τα νέα είναι πολύ καλά για τους καταναλωτές στην χώρα της Λατινικής Αμερικής με τις τιμές να μηδενίζονται  σε αρκετά μέρη της χώρας για 113 συνεχόμενες ημέρες μέχρι και το τέλος Απριλίου, κάτι που μπορεί να ξεπεράσει το ρεκόρ των 192 ημερών του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον κεντρικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου στην Χιλή.

Όμως, αυτό δεν είναι ευχάριστο για τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παλεύουν για να έχουν κέρδη, ούτε και για τους επενδυτές που αναζητούν χρηματοδότηση για να ιδρύσουν νέες εγκαταστάσεις. Το «κλειδί» του προβλήματος εντοπίζεται κυρίως στην έρημο Ατακάμα. Η αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση, λόγω της παραγωγής των ορυχείων αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης, δημιούργησαν 29 φωτοβολταϊκά πάρκα ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άλλα 15 στο άμεσο μέλλον.

Η Χιλή  βλέπει την ζήτηση για ενέργεια να επιβραδύνεται ενώ αυτές οι μονάδες τροφοδοτούν το δίκτυο με υπερβάλλουσα ενέργεια, την στιγμή που η περιοχή δεν έχει την απαραίτητη  υποδομή για μεταφορά της ενέργειας αυτής αλλού.  

«Οι επενδυτές χάνουν χρήματα», τόνισε ο Rafael Mateo,  διευθύνων σύμβουλος της μονάδας Acciona SA, που επενδύει 343 εκατ. δολάρια σε ένα πρότζεκτ 247 μεγαβάτ, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα πρότζεκτ στην Λατινική Αμερική αυτή την περίοδο.
Κλείσιμο
«Η ανάπτυξη αποσταθεροποιήθηκε. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές σε ένα μέρος μόνο», συμπλήρωσε ο Mateo.

«Η κυβέρνηση της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ έχει θέσει τον τομέα της ενέργειας ως προτεραιότητα», δήλωσε ο Carlos Finat, πρόεδρος του οργανισμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Acera) και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός έχει επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό ενώ απαιτούνται μακροπρόθεσμα σχέδια για το πρόβλημα.

Πάντως, το πρόβλημα επιδεινώνεται από την ύπαρξη δύο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στην Χιλή, το κεντρικό και το βόρειο, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση με την κατασκευή μίας γραμμής μετάδοσης ενέργειας 3.000 χιλιομέτρων μέχρι το 2017.

Όταν οι εταιρείες εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν την χαρίζουν, αυτή πωλείται φθηνά. Στον υποσταθμό Diego de Almagro, στην περιοχή Ατακάμα, οι τιμές τον Μάρτιο δεν ξεπέρασαν τα 60 δολάρια η μεγαβατώρα.

Αυτό είναι λιγότερο από την ελάχιστη τιμή, τα 70 δολάρια, που οι εταιρείες εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας την πωλούν με μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε δημοπρασίες ενέργειας τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης