Βρετανός στρατηγός προειδοποιεί: Το ΝΑΤΟ ρισκάρει πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία

Βρετανός στρατηγός προειδοποιεί: Το ΝΑΤΟ ρισκάρει πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία

Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Σίρεφ είπε ότι αν το ΝΑΤΟ δεν αυξήσει την άμυνά του στις χώρες της Βαλτικής, κινδυνεύει να εμπλακεί σε πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία μέσα σε ένα χρόνο

Βρετανός στρατηγός προειδοποιεί: Το ΝΑΤΟ ρισκάρει πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία
Το ΝΑΤΟ ρισκάρει να εμπλακεί σε πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία, μέσα στον επόμενο χρόνο, αν δεν αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες των χωρών της Βαλτικής, επεσήμανε ένας από τους σημαντικότερους εν αποστρατεία στρατηγούς του οργανισμού.

Ο στρατηγός Σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ, ο οποίος υπηρέτησε ως Υπαρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης, μεταξύ 2011-14, είπε πως μια επίθεση στην Εσθονία, τη Λιθουανία ή τη Λετονία -όλες είναι μέλη του ΝΑΤΟ- αποτελεί σοβαρότατη πιθανότητα και η Δύση θα πρέπει να δράσει άμεσα για να αποφευχθεί η «
πιθανή καταστροφή».

Κλείσιμο
Ο Σίρεφ, ο οποίος έγραψε ένα μυθιστόρημα με τίτλο «2017: Ο πόλεμος με τη Ρωσία» είπε, σε εκπομπή στο ράδιο του BBC, ότι τα γεγονότα που περιγράφει είναι αρκετά πιθανά.

Ο στρατηγός Σίρεφ είπε: «
Το γεγονός πως επειδή η Ρωσία συνδέει το σκεπτικό του πυρηνικού πολέμου με κάθε τομέα της αμυντικής τους δυνατότητας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πυρηνικό πόλεμο».

«Πρέπει να κρίνουμε τον πρόεδρο Πούτιν από τις πράξεις του και όχι από τα λεγόμενά του» προσέθεσε. «Εισέβαλε στη Γεωργία, εισέβαλε στην Κριμέα, εισέβαλε στην Ουκρανία. Χρησιμοποίησε δύναμη, χωρίς να έχει επίπτωση σε αυτόν. Σε περίοδο τέτοιας έντασης, μια επίθεση στα κράτη της Βαλτικής είναι απολύτως πιθανή».

Σύμφωνα με το άρθρο 5, της ιδρυτικής διακήρυξης του ΝΑΤΟ, τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει να σπεύσουν σε βοήθεια, του κράτους-μέλους που δέχεται την επίθεση.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Σίρεφ, ο Πούτιν μπορεί να επιχειρούσε επίθεση στη Βαλτική, αν εξελάμβανε υπάρχουσα αδυναμία στις τάξεις του ΝΑΤΟ και, λαμβάνοντας υπ' όψιν, ότι, όπως και στην περίπτωση της Κριμέας, ο πρόεδρος Πούτιν θα παρουσιάσει τις πράξεις του ως κίνηση προστασίας των ρωσόφωνων μειονοτήτων των χωρών που πλήττει.

Η άμυνα των χωρών της Βαλτικής έχει ήδη ενισχυθεί από πλευρά ΝΑΤΟϊκών, όμως ο Σίρεφ κρίνει πως χρειάζεται κι άλλη ενίσχυση ωστε «κάθε σκέψη πως μια επίθεση αξίζει το ρίσκο, να καταστεί τρελή». «Θα έλεγα πως ο πήχης δεν είναι αρκετά ψηλά ακόμα» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης