Βενεζουέλα: Σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες υπέρ της αποπομπής του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες υπέρ της αποπομπής του Μαδούρο

Η αντιπολίτευση κατέθεσε σήμερα αίτηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με 1,85 εκατομμύρια υπογραφές

Βενεζουέλα: Σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες υπέρ της αποπομπής του Μαδούρο
Αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την αποχώρηση του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία κατέθεσε σήμερα η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, το οποίο μάλιστα έφερε την υπογραφή σχεδόν 1,85 εκατομμύρια πολιτών της χώρας.

Οι ελλείψεις σε βασικά είδη όπως τρόφιμα και φάρμακα, ο τριψήφιος πληθωρισμός, η αύξηση της εγκληματικότητας και οι ολοένα και συχνότερες διακοπές νερού και ρεύματος έχουν εξοργίσει όπως φαίνεται μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ενότητα (MUD) κατέθεσε στο εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) την αίτηση του δημοψηφίσματος με 1,85 εκατομμύρια υπογραφές, πολλές περισσότερες από εκείνες που απαιτούνται για να ενεργοποιηθεί η επόμενη φάση της διαδικασίας (περίπου 200.000). 

«Με αυτήν την επιτυχημένη στρατηγική, ο συνασπισμός έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προόδου προκειμένου να επιφέρει πολιτική αλλαγή, χρησιμοποιώντας απολύτως ειρηνικά και συνταγματικά μέσα», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Χεσούς Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του συνασπισμού τη Δευτέρα.
Κλείσιμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα και η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική στα σημεία συλλογής που είχαν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα. Μια τόσο σύντομη επιτυχία «συνιστά πιθανόν ένα παγκόσμιο ρεκόρ» τόνισε ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter.

Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, το CNE, θα κληθεί να επαληθεύσει εάν το κατώτατο όριο των ψήφων που απαιτούνται έχει επιτευχθεί, ζητώντας από τους υπογράφοντες να επιβεβαιώσουν προσωπικά την επιλογή τους, προτού προχωρήσει σε μια τελευταία επαλήθευση.

Υπενθυμίζεται ότι το ακυρωτικό δημοψήφισμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνο μία φορά στην ιστορία της χώρας, κατά του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες το 2004, οπότε και είχε καταλήξει σε αποτυχία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης