Μυστικές υπηρεσίες: 50 ως 100 τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη από τη Συρία

Μυστικές υπηρεσίες: 50 ως 100 τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη από τη Συρία

Αναζητούν δύο υπόπτους - Βέλγος ΥΠΕΣ: Οι επιθέσεις μπορεί να είναι «αντίποινα» για τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ - Χθες ταυτοποιήθηκε συνεργός του που παραμένει ασύλληπτος

Μυστικές υπηρεσίες: 50 ως 100 τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη από τη Συρία
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ξανά οι Βρυξέλλες μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Βελγίου. Οπως έγινε γνωστό πριν λίγο οι βελγικές υπηρεσίες είχαν ενημέρωση ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα στην πόλη, αλλά δεν ήξεραν ούτε το πότε, ούτε το πού.

Αν η έκρηξη σημειώθηκε στην καρδιά της Ευρώπης είναι απορίας άξιον πώς αυτές σημειώθηκαν κάτω από τη μύτη των αστυνομικών. Πληροφορίες από βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν, μάλιστα, ότι στους χώρους του αεροδρομίου εντοπίστηκαν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Σε μια πρώτη αντίδραση τη φύλαξη των δρόμων των Βρυξελλών ανέλαβε ο στρατός ενώ έχει δοθεί οδηγία στους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους. Παράλληλα το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανέβηκε στο υψηλότερο δυνατό. Ενδεικτικό είναι το δραματικό μήνυμα του βελγικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων: «Μείνετε εκεί που είστε». Αυτή τη στιγμή έχουν ακινητοποιηθεί πλήρως λεωφορεία, τραμ, μετρό.

Κλείσιμο
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στις Βρυξέλλες μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε αεροδρόμιο και μετρό. Όπως μεταδίδει η Daily Sabah άνδρες της αστυνομίας ήλεγξαν το σακίδιο υπόπτου σε περιοχή της βελγικής πρωτεύουσας. Όπως καταγράφουν τα πλάνα ο άνδρας έχει πέσει στο έδαφος με τους αστυνομικούς, αφού έχουν προτάξει τα όπλα τους, να πραγματοποιούν έλεγχο στο σακίδιό του.



Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία και βρίσκονται στην Ευρώπη με αποστολή τους να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Παρότι δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς τον ακριβή αριθμό των επίδοξων τρομοκρατών, οι τζιχαντιστές υπολογίζονται ανάμεσα στους 50 και τους 100.

«Έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία και έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη», δήλωσε μία πηγή, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα.

Βέβαια, επισημαίνεται πως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται στις σημερινές επιθέσεις των Βρυξελλών.

Οι σημερινές εκρήξεις σημειώθηκαν ένα 24ωρο μετά την ταυτοποίηση από τις βελγικές αρχές ενός εκ των συνεργών του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μακελάρη του Παρισίου που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, συνέδεσε ευθέως τις σημερινές εκρήξεις με τη σύλληψη του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι κάνοντας λόγο για πιθανή ενέργεια «εκδίκησης».

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", oι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δύο υπόπτων, ένας εκ των οποίων είναι ο συνεργός του Αμπντεσλάμ που είχε βοηθήσει στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στη Γαλλία. 

Πρόκειται για τον τρομοκράτη που έφτιαχνε τις βόμβες, το Najim Laachraoui. Από χτες οι αρχές έχουν εξαπολύσει  ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, βρίσκονταν πολύ κοντά στην σύλληψή του. 

Δείτε εδώ το μέγεθος της έκρηξης


Δείτε συγκλονιστικό βίντεο με τον κόσμο στο αεροδρόμιο να τρέχει να σωθεί!




Δείτε Live εικόνα από το σημείο

Με διαφορά χρόνου οι δύο εκρήξεις
H πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε αίθουσα αναχώρησης και μία βιτρίνα του αεροδρομίου έγινε αμέσως θρύψαλα. 

Δευτερόλεπτα αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη στην αίθουσα αφίξεων και όλα τα παράθυρα τριγύρω έσπασαν.  Στα δύο σημεία όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, υπήρξε πολύς κόσμος.
 
Πολλοί από τους τραυματίες φορούσαν στολές του αεροδρομίου και των αερογραμμών των Βρυξελλών "Brussels Airlines". 


Συναγερμός στην Ευρώπη

Οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες έχουν απλώσει για άλλη μια φορά το πέπλο του τρέμου σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής COBRA προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς η έκτακτη επικαιρότητα. 

Την ίδια ώρα έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και το αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

Παράλληλα ο ολλανδικός στρατός ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης