Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν κερδίζει έξι από τις 13 περιφέρειες

Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν κερδίζει έξι από τις 13 περιφέρειες

Ιστορική νίκη για την ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, που εκμεταλλεύθηκε το κλίμα ξενοφοβίας και τις ανησυχίες των Γάλλων για την ασφάλειά τους, μετά τις φονικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι - Δεύτεροι οι Ρεπουμπλικανοί του Σαρκοζί, τρίτοι οι Σοσιαλιστές του Ολάντ

Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν κερδίζει έξι από τις 13 περιφέρειες
Μεγάλη και ιστορική νίκη πετυχαίνει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο προηγείται στις γαλλικές περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls, με την Μαρίν Λεπέν και την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, να κερδίζουν περισσότερο από το 40% των ψήφων στη βόρεια και τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Σε εθνικό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 30,6% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll Ifop-Fiducial, ενώ έπεται το κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» του Νικολά Σαρκοζί, με 27%. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει το 22,7% των ψήφων, παρά το γεγονός ότι η δυναμική αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, αυξήθηκε σημαντικά.

Κλείσιμο
Κατά μέσο όρο, με βάση τα exit poll, το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει ποσοστό 29,5%, οι «Ρεπουμπλικανοί» ποσοστό 27% και οι Σοσιαλιστές 23,%.





Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο προηγείται σε τουλάχιστον έξι από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 το βράδυ (τοπική ώρα), ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Καθώς φαίνεται, το μοναδικό κόμμα που επωφελήθηκε από την αλλαγή κλίματος στη Γαλλία, μετά τις φονικές επιθέσεις με τους 130 νεκρούς στη γαλλική πρωτεύουσα, στις 13 Νοεμβρίου, είναι το Εθνικό Μέτωπο.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων ότι, ενώ έως τώρα η πρώτη προτεραιότητα των πολιτών ήταν η ανεργία, μετά τις επιθέσεις είναι η ασφάλεια, τα θέματα της οποίας θεωρούν ως καταλληλότερο να διαχειριστεί το κόμμα της Λεπέν.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit poll, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα» ενώ, όπως είπε, «αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ποσοστά έως και 30%, το Εθνικό Μέτωπο θα είναι το πρώτο κόμμα χωρίς ανταγωνισμό». 

Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει τακτική συμμαχία με την αριστερά κατά το δεύτερο γύρο».

Όπως είπε, οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες τους, ψηφίζοντας το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης