Βίντεο: Τούρκοι στρατιωτικοί συνομιλούν με τζιχαντιστές

Βίντεο: Τούρκοι στρατιωτικοί συνομιλούν με τζιχαντιστές

Η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί - Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik καταγράφονται επαφές ανάμεσα σε Τούρκους συνοριοφύλακες και βαριά οπλισμένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που περιφέρονται στα σύνορα, χαιρετούν την κάμερα και χαμογελούν

Βίντεο: Τούρκοι στρατιωτικοί συνομιλούν με τζιχαντιστές
Τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία συναλλάσσεται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιχειρεί να αποδείξει η Ρωσία, έπειτα από τις χθεσινές βαρύτατες καταγγελίες της Μόσχας ότι η Άγκυρα διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση για να αγοράζει πετρέλαιο από τη Συρία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έχει μαγνητοσκοπηθεί βίντεο που καταγραφεί τις επαφές ανάμεσα σε Τούρκους συνοριοφύλακες και τζιχαντιστές.

«Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο φέρεται να δείχνει Τούρκους συνοριοφύλακες να συναναστρέφονται δύο άνδρες που ενδέχεται να είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους
», αναφέρει το δημοσίευμα.


Κλείσιμο


Τα πλάνα καταγράφηκαν κοντά στον λόφο Ζαρόβα στα περίχωρα του Κομπάνι στη βόρεια Συρία και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου.

Στο βίντεο οι δύο βαριά οπλισμένοι μαχητές περιφέρονται χαλαροί κοντά στο φράχτη των τουρκικών συνόρων, ενώ μόλις αντιλαμβάνονται ότι κάμερα τους «παρακολουθεί» εκείνοι χαμογελούν και χαιρετούν.

Όλα αυτά, μία ημέρα μετά τις βαρύτατες καταγγελίες της Μόσχας κατά της Άγκυρας σχετικά με παράνομες συναλλαγές με το ισλαμικό Κράτος για την αγορά πετρελαίου από εδάφη που τελούν υπό έλεγχο των τζιχαντιστών στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμύνης ο πρόεδρος της Τουρκίας και συγγενείς του «εμπλέκονται απευθείας σε παράνομη προμήθεια πετρελαίου από εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία».

Ο υφυπουργός Αμύνης, Ανατόλι Αντόνοφ, από την άλλη, επισήμανε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να καταθέτει στοιχεία «ότι η Τουρκία κλέβει από τους γείτονές της».

Το ρωσικό υπουργείο αμύνης υποστηρίζει ότι τα έσοδα του πετρελαίου από εκτάσεις που τελούν υπό έλεγχο των τζιχαντιστών χρησιμοποιούνται όχι μόνο για να ενισχυθεί η τουρκική ηγεσία, αλλά για να χρηματοδοτηθούν και οι τρομοκράτες.

«Τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές (εσόδων) από την δραστηριότητα των τρομοκρατών στη Συρία. Κερδίζουν περίπου 2 δισ. δολάρια ανά έτος, δαπανώντας αυτά τα κεφάλαια στο να προσλαμβάνουν μαχητές από ολόκληρο τον κόσμο και να τους προμηθεύουν με όπλα και εξάρτηση», δήλωσε ο υφυπουργός Αμύνης σε ενημέρωση στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, ο Αντόνοφ υποστήριξε ότι η χώρα που καταναλώνει περισσότερο το πετρέλαιο από τη Συρία και το Ιράκ είναι η Τουρκία.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αυτή η παράνομη επιχείρηση περιλαμβάνει την υψηλόβαθμη πολιτική ηγεσία της χώρας, τον πρόεδρο Ερντογάν και την οικογένειά του», τόνισε ο Αντόνοφ.

Ωστόσο, μία ημέρα μετά τις καταγγελίες, ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς χαρακτηρίζοντάς τους «ανήθικους».

Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να αποδείξει τις κατηγορίες αυτές, προειδοποιώντας ότι έχει αποδείξεις για ρωσική εμπλοκή στη διακίνηση του πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουμε αποδείξεις. Θα αρχίσουμε να τις αποκαλύπτουμε στον κόσμο», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς συνδικαλιστές στην Άγκυρα, αναφέροντας συγκεκριμένα το όνομα του Σύρου επιχειρηματία Ζορζ Χασουάνι, «κατόχου ρωσικού διαβατηρίου».


Πούτιν: Ο Ερντογάν θα μετανιώσει για ό,τι έγινε

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Τουρκίας και προσωπικά κατά του Ταγίπ Ερντογάν στην ετήσια ομιλία του στη ρωσική Δούμα.

Ο Ερντογάν «θα μετανιώσει για ό,τι έγινε» είπε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην πτώση του ρωσικού Σουκχόι SU24 από την Τουρκία αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι η Μόσχα δεν εμπλακεί σε πολεμική ρητορική με την Άγκυρα.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν γι' αυτό το ειδεχθές έγκλημα - τη δολοφονία των ανθρώπων μας - με ντομάτες και μερικούς περιορισμούς τότε είναι βαθύτατα γελασμένοι» είπε ο Ρώσος πρόεδρος όπως μεταδίδει το Sputnik.

«Δεν θα δουν μια νευρική, υστερική αντίδραση που είναι επικίνδυνη για εμάς αλλά και για όλο τον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Η βάση των ενεργειών μας είναι πρώτα απ' όλα η υπευθυνότητα απέναντι στη χώρα και το λαό» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία δεν μπορεί ακόμα να κατανοήσει γιατί συνέβη η κατάρριψη προσθέτοντας ότι οι συνέπειες για τη δολοφονία των Ρώσων αξιωματικών θα είναι μακροπρόθεσμες.

«Δεν θα ξεχάσουμε αυτή τη βοήθεια προς τους τρομοκράτες. Πάντα θεωρούσαμε την προδοσία ως τη χειρότερη και την πιο ντροπιαστική πράξη. Ας το γνωρίζουν αυτοί στην Τουρκία που πυροβόλησαν πισώπλατα τους πιλότους μας και υποκριτικά προσπάθησαν να δικαιολογηθούν για τους εαυτούς τους και τις πράξεις τους καλύπτοντας τα εγκλήματα των τρομοκρατών» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κάρφωσε, μάλιστα, την τουρκική ηγεσία λέγοντας ότι «ήμασταν προετοιμασμένοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πιο ευαίσθητα θέματα. Ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έκαναν. Προφανώς ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την ηγετική κλίκα της Τουρκίας με το να τους αφαιρέσει τη λογική τους».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης