Γιατί ο Κάμερον αποφάσισε να αποκαλεί «Daesh» το Ισλαμικό Κράτος

Γιατί ο Κάμερον αποφάσισε να αποκαλεί «Daesh» το Ισλαμικό Κράτος

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι επίσημες αναφορές από εδώ και στο εξής για τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα γίνονται με το όνομα «Daesh» - Η σχετική ανακοίνωση έγινε, παράλληλα, με την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους

Γιατί ο Κάμερον αποφάσισε να αποκαλεί «Daesh» το Ισλαμικό Κράτος
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του έλαβε την απόφαση να αποκαλεί σε όλες τις επίσημες αναφορές της το Ισλαμικό Κράτος, με τον όρο «Daesh», μια λέξη μισητή για τους τζιχαντιστές. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ντέιβιντ Κάμερον την ίδια μέρα που το κοινοβούλιο στην Βρετανία ενέκρινε την  έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η λέξη «Daesh» θυμίζει στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους την αραβική λέξη «Daas» που σημαίνει «ποδοπατώ» ή «συνθλίβω κάτι που έχει πέσει καταγής», μια λέξη που ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χρησιμοποίησε στο διάγγελμά του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας που χρησιμοποιεί την μισητή για τους τζιχαντιστές λέξη και επέκρινε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC που αρνείται να κάνει το ίδιο. Ο Κάμερον δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Rehman Chishti, βουλευτή του κόμματος των Συντηρητικών, ότι το BBC θα πρέπει να αναθεωρήσει την «περίεργη πολιτική του» να αποκαλεί τους τζιχαντιστές με τον όρο «Ισλαμικό Κράτος» και συμπλήρωσε ότι ο όρος αυτός τους νομιμοποιεί.

Κλείσιμο
Η λέξη «Daesh» προέρχεται από την συντομογραφία της αραβικής φράσης «al Dawlah al-Islameyah fi Iraq wal-Sham», που σημαίνει ISIS, δηλαδή «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας». Ο Κάμερον μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε και εκείνος τον όρο ISIS, αλλά, όπως δήλωσε θα ακολουθήσει το παράδειγμα των συμμάχων του, της Γαλλίας και των Κρατών του Αραβικού Συνδέσμου και θα αποκαλεί τους τζιχαντιστές με τον όρο «Daesh».

Από τον περασμένο Ιούνιο, που ο Ντέιβιντ Κάμερον επέκρινε σε εμφάνισή του στο «Today programme» το BBC για την χρήση του όρου «Ισλαμικό Κράτος», το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο απάντησε ότι αρνείται να χρησιμοποιήσει την λέξη «Daesh», επειδή αυτό θα καταπατούσε τους κανόνες αμεροληψίας που έχει θεσπίσει και θα έδινε εσφαλμένα την εντύπωση ότι προσφέρει την στήριξή του σε «άλλους Σύρους μαχητές».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης