Θρίλερ σε ξενοδοχείο στο Μάλι - Ένοπλοι κρατούν 138 ομήρους!

Θρίλερ σε ξενοδοχείο στο Μάλι - Ένοπλοι κρατούν 138 ομήρους!

Αρχικώς είχαν 170 όμηρους - Σε εξέλιξη η επιχείρηση απελευθέρωσης από δυνάμεις του στρατού - Δείτε βίντεο από το ξενοδοχείο μετά την επίθεση - Οι τζιχαντιστές άφησαν να φύγουν όσους μπόρεσαν να τους απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι - Είδα πτώματα στο λόμπι, λέει ένας όμηρος - Φώναζαν «Αλλάχ Ακμπαρ» οι δράστες - Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα

Θρίλερ σε ξενοδοχείο στο Μάλι - Ένοπλοι κρατούν 138 ομήρους!
Τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Μπαμάκο του Μάλι, στη Δυτική Αφρική. Όπως έγινε γνωστό, ένοπλοι τζιχαντιστές ανέβηκαν στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου όπου και πήραν ομήρους 170 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blue ανέλαβε μέσω ανάρτησής της στο Twitter μία αφρικανική ομάδα τζιχαντιστών που σχετίζεται με την Αλ-Κάιντα. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα επαληθευτεί εάν οι ισχυρισμοί αυτοί ευσταθούν.

Η τοπική οργάνωση που ονομάζεται Αλ Μουραμπιτούν έχει τη βάση της στο βόρειο Μαλί και απαρτίζεται κυρίως από Τουαρέγκ και Άραβες.
Κλείσιμο

Τουλάχιστον δύο ώρες μετά την εισβολή, οι δράστες απελευθέρωσαν κάποιους από τους αυτούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο γυναίκες αλλά και πέντε εργαζόμενοι των Τουρκικών Αερογραμμών (ένας προϊστάμενος προσωπικού, δύο πιλότοι και δύο αεροσυνοδοί), που επίσης βρίσκονταν στο ξενοδοχείο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, απελευθερώθηκαν μόνο όσοι μπόρεσαν να απαγγείλουν αποσπάσματα από το Κοράνι!

Άλλος ένας εργαζόμενος των Τουρκικών Αερογραμμών απελευθερώθηκε ορισμένες ώρες αργότερα, ανακοίνωσε η Turkish Airlines, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ένα μέλος πληρώματός της παραμένει ακόμα μέσα στο ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι πελάτες του ξενοδοχείου που κατάφεραν να διαφύγουν μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν δύο Γερμανούς πολίτες, εφτά Αλγερινούς, δώδεκα Γάλλους, είκοσι Ινδούς, έξι Αμερικανούς και τέσσερις Κινέζους.

Ειδικά για τους επτά Αλγερινούς διασωθέντες, από τους οποίοι οι έξι είναι μέλη μιας επίσημης αλγερινής αντιπροσωπείας, η απελευθέρωσή τους επετεύχθη χάρη στη συνδυασμένη δράση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (Minusma) και των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι.



Μάλι: Αμερικανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις βοηθούν τις τοπικές αρχές

Έξι πολίτες των ΗΠΑ είναι μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μαλί, όπου ένοπλοι συνέλαβαν σήμερα όμηρους 170 ανθρώπους, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Ο συνταγματάρχης του στρατού Μαρκ Τσιντλ, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ, είπε ακόμη πως ειδικές δυνάμεις προσφέρουν τη βοήθειά τους στο επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα Μπαμακό. Το Πεντάγωνο είχε δηλώσει νωρίτερα πως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοηθούν τις δυνάμεις του Μάλι προκειμένου οι όμηροι να απελευθερωθούν με ασφάλεια.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις βοηθούν στη μεταφορά των πολιτών σε ασφαλές μέρος ενώ οι δυνάμεις του Μάλι ασφαλίζουν το ξενοδοχείο», διευκρίνισε η αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά. Από την πλευρά της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μάλι επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αμερικανοί πολίτες βρίσκονταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή που εκδηλώθηκε η επίθεση, είχε αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εξάλλου, ειδικές γαλλικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

«Ανταποκρινόμενος σε αίτημα των αρχών του Μάλι, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αποφάσισε την αποστολή ενός αποσπάσματος γαλλικών ειδικών δυνάμεων» από την Μπουρκίνα Φάσο. Τα στοιχεία αυτά «βρίσκονται επιτόπου από τις 14:00 γαλλική ώρα» (15:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το υπουργείο.

Πυροβολισμοί λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έναν μάρτυρα και μία πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν πυροβολισμοί από το εσωτερικό του πολυτελούς ξενοδοχείου, καθώς οι στρατιώτες πλησίαζαν στον έβδομο όροφο, όπου έχουν «ταμπουρωθεί» οι τρομοκράτες μαζί με αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων.


Η στιγμή της απελευθέρωσης ενός από τους ομήρους

Λιγότερο από μια ώρα αργότερα, δυνάμεις ασφαλείας του στρατού εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και κατάφεραν να απελευθερώσουν πολλούς από τους συνολικά 170 ομήρους, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν μέσα στο ξενοδοχείο είναι ακόμη αδιευκρίνιστος.

Πιο αναλυτικά, αρχικά υπήρξαν αναφορές πως έπειτα από την επιχείρηση του στρατού είχαν μείνει περίπου 90 όμηροι. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 138 άτομα, που παραμένουν υπό την απειλή των τζιχαντιστών. Από αυτούς, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου εκτιμά πως πρόκειται για 125 πελάτες και 13 άτομα προσωπικό. 

Όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ, οι ένοπλοι έχουν μαζέψει τους ομήρους στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου και τους έχουν ξαπλώσει στο πάτωμα. 



Ένας από τους ομήρους μίλησε στους δημοσιογράφους, μόλις βγήκε: «Μας έβγαλαν έξω οι δυνάμεις ασφαλείας. Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι μέσα. Είδα νεκρούς στο λόμπι του ξενοδοχείου. Κρυβόμουν στο δωμάτιό μου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν την πόρτα και με έβγαλαν έξω». 

Ήδη υπάρχουν «αρκετά θύματα», ενώ οι τρομοκράτες είναι τουλάχιστον δέκα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters πως οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ». 




Η ομηρεία έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Radisson, 190 δωματίων, που προτιμούν για την διαμονή τους μέλη διπλωματικών αποστολών και ξένων αντιπροσωπειών στο Μάλι. Σύμφωνα με την Le Monde, είναι επίσης το ξενοδοχείο όπου καταλύουν τα πληρώματα της Air France, ενώ ανάμεσα στους ομήρους ήταν συνολικά επτά υπάλληλοι της Turkish Airlines. Εκτός από Βέλγους και Γάλλους υπηκόους, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν οι τούρκοι εργαζόμενοι, περίπου 20 Ινδοί επισκέπτες και έξι Κινέζοι.

Οι πρώτες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως οι νεκροί είναι εννιά, ανάμεσά τους δύο άνδρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου, ενώ τα περισσότερα από τα θύματα είναι γαλλικής και βελγικής υπηκοότητας. Υπουργός του Μάλι έχει επιβεβαιώσει πως τουλάχιστον τρεις από τους ομήρους δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες.

H κατάσταση είναι ανησυχητική αλλά δεν είναι απελπιστική, δήλωσε ωστόσο το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, στο γαλλικό δίκτυο France 24.

Την ώρα που οι τρομοκράτες έκαναν την επίθεση, στο γυμναστήριο του Ράντισον βρισκόταν ένας Έλληνας που ζει στο Μάλι. Κατόρθωσε να ξεφύγει πριν γίνει αντιληπτός και περιγράφει την περιπέτειά του στο BBC: 





Ο διευθυντής του ξενοδοχείου μίλησε στα μέσα ενημέρωσης και ανέφερε ότι το ξενοδοχείο έχει 190 δωμάτια και είναι κατά 90% γεμάτο αυτή την στιγμή. Υπολογίζεται ότι οι ένοικοι είναι 140 και περίπου 30 άτομα το προσωπικό. 

Η εταιρεία Rezidor στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων ανέφερε λίγα λεπτά αργότερα σε Δελτίο Τύπου ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει, δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους». Τον αριθμό των ομήρων επιβεβαίωσε και ο Ολιβιέρ Σαλδάγο, εκπρόσωπος της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθερότητα στο Μάλι.



Ήδη γαλλικός στρατός, που βρίσκεται στη χώρα από το 2013 στο πλαίσιο καταπολέμησης των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα που δρουν στη Δυτική Αφρική, έχει αναπτυχθεί γύρω από το ξενοδοχείο. 

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του CNN, που επικαλείται πηγές από την Αμερικανική Διοίκηση της Αφρικής, στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν πλέον και 25 άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ News Mali, ένοπλοι άντρες, που έφτασαν στο σημείο μέσα σε οχήματα με διπλωματικές πινακίδες, πυροβόλησαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις. Στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ μια πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως όλα εκτυλίσσονται στον έβδομο όροφο, όπου πέφτουν πυροβολισμοί στους διαδρόμους. 

Οι δράστες έσπασαν τον φράχτη ασφαλείας στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, διαλύοντάς τον με ένα από τα οχήματά τους. Το Radisson είναι ένα από τα πολυτελέστερα και καλύτερα φυλασσόμενα ξενοδοχεία στη χώρα. Δύο από τα μέλη ασφαλείας του ξενοδοχείου τραυματίστηκαν κατά την εισβολή. 



Λίγη ώρα μετά την επίθεση, η αμερικανική πρεσβεία και η γαλλική πρεσβεία στο Μάλι εξέδωσαν ειδοποίηση προς τους πολίτες των χωρών τους να παραμείνουν στα σπίτια ή τα γραφεία τους, ενώ για τις εξελίξεις ενημερώνεται και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Εκφράζω στο λαό του Μάλι την αλληλεγγύη μας, την πλήρη υποστήριξή μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Η Γαλλία κάνει ό,τι είναι δυνατόν με τα μέσα που διαθέτει για την απελευθέρωση των ομήρων». Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στο Μάλι να έρθουν σε επαφή με την γαλλική πρεσβεία.  

Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: 




Πριν από δύο μήνες, περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε μια 24ωρη ομηρία που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της πόλης Σεβάρ, στο κεντρικό Μάλι. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα Αλγερίας, υπό τον τζιχαντιστή Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, τον «διάσημο» μονόφθαλμο άντρα που είχε αναλάβει την ευθύνη και για την αιματηρή πολιορκία των εγκαταστάσεων της BP στην Αλγερία το 2013.

Ένας δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα όμως αναγνώρισε ως δράστες μέλη της ομάδας Ανσάρ αλ-Ντιν, ακραίους ισλαμιστές που δρουν στην περιοχή για να δημιουργήσουν χαλιφάτο.



Στο ξενοδοχείο βρίσκονται και όμηροι κινεζικής καταγωγής, ένας εκ των οποίων έστειλε το παρακάτω βίντεο στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων - χωρίς, πάντως, να μπορεί να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του: 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης