ΟΗΕ: Άστεγοι πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας

ΟΗΕ: Άστεγοι πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας

Οι εργασίες ανοικοδόμησης έχουν επιβραδυνθεί, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και της επιβολής αποκλεισμών που περιορίζει την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων στην Λωρίδα της Γάζας

ΟΗΕ: Άστεγοι πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας
Οικογένειες που ζουν κάτω από μουσαμάδες, σε καταφύγια ζώων ή φιλοξενούνται από συγγενείς... Περίπου 100.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζονται να περάσουν ένα δεύτερο χειμώνα, χωρίς να διαθέτουν κατάλληλη στέγαση, με μόλις ένα από τα σπίτια τους να έχει ανοικοδομηθεί, από τις ζημιές ή τις καταστροφές κτιρίων που προκάλεσε ο πόλεμος το 2014, ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Μέση Ανατολή (UNRWA).

Τον περασμένο χειμώνα, τουλάχιστον τρία παιδιά πέθαναν από το κρύο, δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάνες, ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Αρωγής του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια σε περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες που διαμένουν στην Λωρίδα της Γάζας, στην Δυτική Όχθη, το Λίβανο, την Ιορδανία και τη Συρία.

«Καθώς φτάνει ο χειμώνας, ανατριχιάζει κανείς στην σκέψη πώς αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν να επιβιώσουν», δήλωσε ο Γκάνες σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα. «Αυτό που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι είναι κατάλληλη στέγαση», τόνισε.

Κλείσιμο
Όπως υπογράμμισε, οι εργασίες ανοικοδόμησης στον θύλακα γης που διαβιούν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιβραδυνθεί, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και της επιβολής αποκλεισμών που περιορίζει την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων στην Λωρίδα της Γάζας.

«Οι βαθύτερες δυναμικές που παρουσιάστηκαν στον πόλεμο του 2014 εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή», σημείωσε ο Γκάνες, τονίζοντας πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το 2014, καθώς τα σπίτια 13.000 οικογενειών είναι πλέον μη κατοικήσιμα.

«Ακόμη και αν με έναν μαγικό τρόπο η Λωρίδα της Γάζας ανοικοδομείτο αύριο το πρωί, αν δεν επιτραπεί στην περιοχή να λειτουργήσει οικονομικά, είναι δύσκολο να δει κανείς το πώς θα βγει η περιοχή από ένα καθεστώς αστάθειας».

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει τον Μάιο πως η επιβολή αποκλεισμών, ο πόλεμος και η κακή διακυβέρνηση έχουν στραγγαλίσει την οικονομία της Λωρίδας της Γάζας, με τον δείκτη ανεργίας που ανέρχεται στο 43% - 68% στις ηλικίες 20 έως 24 - να είναι ο υψηλότερος σε παγκόσμια κλίματα.

Δεν υπάρχουν υπολογίσιμες εξαγωγές από την περιοχή από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία και οι αρχές του Ισραήλ επιβάλλουν αυστηρούς ελέγχους στην διακίνηση προϊόντων και στην μετακίνηση των κατοίκων από και προς την περιοχή, επικαλούμενοι θέματα ασφαλείας.

Σήμερα, το 90% του νερού στην Γάζα δεν είναι πόσιμο και ο ντόπιος πληθυσμός βασίζεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στους παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες, που εκτιμάται πως θα είναι ακατάλληλοι για χρήση τον επόμενο χρόνο, ανέφερε το UNRWA. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής καταναλώνουν ατομικά σε καθημερινή βάση 70 έως 90 λίτρα νερού – κάτω από το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επισιτιστική βοήθεια από το UNRWA αυξήθηκε στους 860.000 από 80.000 το 2000, ανέφερε ο Γκάνες, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι θα εξαρτώνται και από βοηθήματα σε παροχή πόσιμου νερού, καθώς λιγοστεύουν τα αποθέματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης