Με «δώρο» τριών δισ. ευρώ μεταβαίνει στην Τουρκία η Μέρκελ

Με «δώρο» τριών δισ. ευρώ μεταβαίνει στην Τουρκία η Μέρκελ

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για την επίσκεψη της καγκελαρίου και τη συνάντηση που θα έχει με τον Ερντογάν, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών

Με «δώρο» τριών δισ. ευρώ μεταβαίνει στην Τουρκία η Μέρκελ
Με ένα δώρο ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ πάει η Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία την Κυριακή. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μεταβαίνει στη γειτονική χώρα με άδεια χέρια, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, επισημαίνοντας ότι ήταν αυτή που επέμενε να αυξηθεί η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα, προκειμένου να κρατήσει στο έδαφός της τους πρόσφυγες. Σε δηλώσεις της, η Μέρκελ επεσήμανε ότι η Ε.Ε. εξετάζει οικονομική βοήθεια έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ προς την Τουρκία, ώστε να κρατήσει στο έδαφός της έναν αριθμό των Σύρων προσφύγων που καταφθάνουν στη χώρα, αποθαρρύνοντας τη μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη. Μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας της Ε.Ε. με την Άγκυρα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επανεξετάσουν την ένταξη της τουρκικής χώρας στην Ένωση.

«Εφόσον η Τουρκία έχει ξοδέψει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ για να στεγάσει σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, χωρίς να λάβει την εξωτερική οικονομική ενίσχυση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, φαντάζει λογικό στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανταποδώσουν με ισότιμη συνεισφορά μέσα στα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε ο Μέρκελ. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως κανένα ποσό δεν έχει μέχρι στιγμής οριστικοποιηθεί, αφού αναμένεται να εξαρτηθεί από τα βήματα των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται επικρίσεις για την επίσκεψή της στην Τουρκία, δύο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές. «Η καγκελάριος εισέρχεται σε ναρκοθετημένη περιοχή και παρέχει προεκλογική στήριξη στον Ερντογάν», επεσήμανε η βουλευτής των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου. Από την πλευρά της, η Σεβίμ Νταγκντελέν, τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, «Die Linke», κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο να μην συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο.

Κλείσιμο
«O Ερντογάν δεν επιτρέπεται να είναι πλέον εταίρος για την γερμανική κυβέρνηση», υπογράμμισε η Σεβίμ Νταγκντελέν, τονίζοντας ότι, αν η Μέρκελ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, θα δείξει ότι αδιαφορεί για τα θύματα στην Άγκυρα. Παρά το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως πρόεδρος υπερκομματικό ρόλο και δεν είναι καν υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, οι παρεμβάσεις που έχει κάνει στον προεκλογικό αγώνα και η πολιτική κλιμάκωσης που επέλεξε να ακολουθήσει απέναντι στους Κούρδους, καθιστούν αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και ένας είδος κρίσης για τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου. Το γεγονός ότι η Μέρκελ σκοπεύει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο για πιθανούς τρόπους περιορισμού της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη, δεν κατευνάζει τους φόβους ότι η επίσκεψή της θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για την προεκλογική ενίσχυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), του κόμματος του Ερντογάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης