Τζιχαντιστές: Αυτά είναι τα νομίσματα του Ισλαμικού κράτους

Τζιχαντιστές: Αυτά είναι τα νομίσματα του Ισλαμικού κράτους

Τρία νομίσματα έκοψε πρόσφατα το Ισλαμικό κράτος των τζιχαντιστών - Το χρυσό δηνάριο, το ασημένιο ντιρχάμ και το χάλκινο φούλους θα κυκλοφορούν και θα έχουν αξία μόνο εντός των ορίων του Ισλαμικού χαλιφάτου

Τζιχαντιστές: Αυτά είναι τα νομίσματα του Ισλαμικού κράτους
Ένα νέο βίντεο προπαγάνδας έδωσαν πρόσφατα στην δημοσιότητα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού χαλιφάτου, με στόχο να παρουσιάσουν τα νέα νομίσματα που έκοψαν και θα χρησιμοποιούνται για τις συναλλαγές μόνο εντός των εκτάσεων που καταλαμβάνει το χαλιφάτο, σε βόρειο Ιράκ και Συρία.

Κλείσιμο


Στο βίντεο ένας μαχητής των τζιχαντιστών παρουσιάζει σε άπταιστα Αραβικά και Αγγλικά, τα νέα νομίσματα. Πρόκειται για το χρυσό δηνάριο, κατασκευασμένο από χρυσό 21 καρατίων και βάρος 4,25 γραμμάρια, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τους τζιχαντιστές, θα έχει αξία ίση με 139 δολάρια, το ασημένιο ντιρχάμ και το χάλκινο φούλους, τα δύο τελευταία νομίσματα προορίζονται για συναλλαγές μικρότερης αξίας.



Σύμφωνα με το σχετικό βίντεο τα νομίσματα του Ισλαμικού κράτους θα έχουν αξία μεγαλύτερη από τα χάρτινα νομίσματα, που κυκλοφορούν στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ ο αφηγητής τονίζει ότι στόχος του χαλιφάτου είναι η κατάκτηση της Ευρώπης και η απελευθέρωση του κόσμου από την «καπιταλιστική σκλαβιά» μέσω των νέων νομισμάτων. Πάντως, μέχρι την έκδοση αυτών των νομισμάτων, οι τζιχαντιστές πληρώνουν τους μαχητές τους σε δολάρια ΗΠΑ.



Στο χρυσό δηνάριο του Ισλαμικού χαλιφάτου απεικονίζονται επτά καλαμπόκια, που τα φυσά ο αέρας, σε μια προσπάθεια συμβολισμού της άνεσης να κυκλοφορεί χρήμα εντός του «κράτους» των τζιχαντιστών σε μια χρονική στιγμή που τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την Μοσούλη, που βρίσκεται στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού κράτους, παρατηρούνται ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα.

Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων του Ισλαμικού κράτους το νόμισμα των πέντε δηναρίων στο οποίο απεικονίζεται ο παγκόσμιος χάρτης και ο αριθμός πέντε με αραβικό σύμβολο.



Τον Ιούνιο του 2014 οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την Μοσούλη, μετά την χαλαρή αντίσταση των δυνάμεων του ιρακινού στρατού και λεηλάτησαν την τράπεζα της, κλέβοντας χρήματα αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ και μεγάλες ποσότητες χρυσού.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης