Τουρκία: Προφυλακίστηκαν πέντε δήμαρχοι κουρδικών πόλεων για "διάσπαση της εθνικής ενότητας"

Τουρκία: Προφυλακίστηκαν πέντε δήμαρχοι κουρδικών πόλεων για "διάσπαση της εθνικής ενότητας"

Μεταξύ των δημάρχων που προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους είναι οι δύο δήμαρχοι του Σουρ -μιας περιφέρειας της πόλης Ντιγιάρμπακιρ

Τουρκία: Προφυλακίστηκαν πέντε δήμαρχοι κουρδικών πόλεων για "διάσπαση της εθνικής ενότητας"
Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την προφυλάκιση πέντε δημάρχων, πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν "να διασπάσουν την (εθνική) ενότητα" ζητώντας την αυτονόμηση της περιοχής τους, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Μεταξύ των δημάρχων που προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους είναι οι δύο δήμαρχοι του Σουρ -μιας περιφέρειας της πόλης Ντιγιάρμπακιρ- Σεγίντ Ναρίν και Φάτμα Σικ Μπαρούτ. Κρατείται επίσης η δήμαρχος της πόλης Σιλβάν, επίσης στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, Γιουξέλ Μποντακτζί.

Υπό κράτηση έχουν τεθεί επίσης οι δύο δήμαρχοι της πόλης Χακαρί Ντιλέκ Χατίπογλου και Νουρουλάχ Τσιφτσί. Στο Χακαρί, μια περιοχή που συνορεύει με το Ιράκ και το Ιράν, έχει συλληφθεί και ο τοπικός εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ισμαήλ Σιχάτ Καγιά, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κλείσιμο
Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία της δίκης των δημάρχων. Όλοι τους έχουν εκλεγεί με το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) που πρόσκειται στο HDP.

Σε πολλές κοινότητες της Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι εκλέγονται για λόγους ισότητας δύο δήμαρχοι -ένας άνδρας και μία γυναίκα- που ασκούν από κοινού τα καθήκοντά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης