Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα βάζει περιορισμούς στις αναλήψεις συναλλάγματος

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα βάζει περιορισμούς στις αναλήψεις συναλλάγματος

Βιώνοντας την πιο χαμηλή σχέση στην ισοτιμία ανάμεσα στο ρούβλι και το δολάριο, το φάντασμα της οικονομικής κρίσης εμφανίζεται ακόμα πιο έντονο πάνω από την Ρωσία του Πούτιν

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα βάζει περιορισμούς στις αναλήψεις συναλλάγματος
Μπορεί κάποιοι από την Ελλάδα να έτρεφαν φρούδες -όπως αποδείχτηκε- ελπίδες για οικονομική βοήθεια από την Ρωσία, όμως ο Πούτιν έχει πολλές και σημαντικές σκοτούρες στο κεφάλι του. Και μία από αυτές έχει να κάνει με την καταβαράθρωση του νομίσματος της χώρας που έφθασε στα 1 προς 60 (ένα δολάριο προς 60 ρούβλια) την Τετάρτη, μετά από ένα πενταήμερο ράλι προς τα κάτω της τιμής του. 

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να βάλει κάποιους περιορισμούς στις αναλήψεις ξένου συναλλάγματος. Η πτώση του νομίσματος της Ρωσίας ακολουθεί την πτωτική τάση της τιμής του πετρελαίου, που εδώ και χρόνια αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας. Μια πτωτική τάση που όπως προβλέπουν αναλυτές της αγοράς του πετρελαίου θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα. 

Η Ρωσία βρίσκεται σε ύφεση για το πρώτο εξάμηνο του 2015, με την οικονομία της να σημειώνει κάμψη μεταξύ 3% και 4% σε επίπεδο έτους. Πέρσι η κεντρική τράπεζα είχε ξοδέψει πάνω από 90 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά της σε συνάλλαγμα, για να διατηρήσει σε λογικά επίπεδα την πτώση του ρωσικού νομίσματος. Το οποίο είχε χάσει την μισή του αξία σε σχέση με το δολάριο από την έναρξη της κρίσης με την Ουκρανία.

Κλείσιμο
Η απόφαση να περιορίσει τις αγορές συναλλάγματος υπογραμμίζει την λεπτή ισορροπία που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, μεταξύ του να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο αλλά και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους από την αγορά πετρελαίου η οποία βασίζεται σε συναλλαγές με δολάριο. Στόχος είναι να μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν ενέσεις ρευστότητας σε ξένο νόμισμα (όπως τον Μάϊο με 10 δισ. δολάρια) έτσι ώστε να διατηρούν σε ανταγωνιστική αξία σχέση μεταξύ του δολαρίου και του ρουβλιού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με τον Πούτιν πολιτικά στριμωγμένο στην γωνία λόγω Ουκρανίας και τις τιμές του πετρελαίου να έχουν φθάσει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, η πορεία της ρωσικής οικονομίας φαίνεται να μην έχει το δυναμικό να σταθεροποιηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης