Le Monde: «Ο Τσίπρας έχασε τον τελευταίο φίλο που είχε στις Βρυξέλλες»

Le Monde: «Ο Τσίπρας έχασε τον τελευταίο φίλο που είχε στις Βρυξέλλες»

«Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το ελληνικό ζήτημα δεν προχώρησε ούτε κατά ένα «γιώτα» το Σαββατοκύριακο», γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα - «O Τσίπρας ''έκαψε'' κι ένα από τα ελάχιστα στηρίγματα που διέθετε;»

Le Monde: «Ο Τσίπρας έχασε τον τελευταίο φίλο που είχε στις Βρυξέλλες»
«Ο Τσίπρας έχασε τον τελευταίο φίλο που είχε στις Βρυξέλλες», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως ο Έλληνας πρωθυπουργός απώλεσε την υποστήριξη του  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν.

Για την γαλλική εφημερίδα, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα αλλά η κρίση επιδεινώθηκε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της.

«Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το ελληνικό ζήτημα δεν προχώρησε ούτε κατά ένα «γιώτα» το Σαββατοκύριακο», γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα.

Κλείσιμο
Η κρίση επιδεινώθηκε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Ειδικότερα ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρωπαική Επιτροπή. Ενώ είχε διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες, ότι οι Βρυξέλλες είχαν αρχίσει να χειρίζονται με συμπάθεια τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν , Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε την Κυριακή με ελάχιστα διπλωματικό τρόπο τη συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν ο Τσίπρας «έκαψε» κι ένα από τα ελάχιστα στηρίγματα που διέθετε. Ο  Γιούνκερ κατηγορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι του είπε ψέματα όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 3 Ιουνίου. Στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε ένα σχέδιο συμφωνίας, το απέρριψε και την Παρασκευή κατά την ομιλία του στην βουλή  όταν αποκάλεσε τους δανειστές «παράλογους».

«Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση την Τετάρτη 3 Ιουνίου γιατί η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε κατάσταση να διαπραγματευθεί. Ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε να μου παρουσιάσει μία εναλλακτική πρόταση πριν από το βράδυ της Πέμπτης. Μετά μου υποσχέθηκε να μου την παρουσιάσει την Παρασκευή. Το Σάββατο ήθελε να μου τηλεφωνήσει, αλλά δεν είχα λάβει ακόμη την πρότασή του», δήλωσε ο Γιούνκερ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde και προσθέτει: «Τότε αρκετά θυμωμένος ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι ήταν ''δυσαρεστημένος'' από την ομιλία του πρωθυπουργού στη βουλή την Παρασκευή», επειδή «παρουσίασε την πρόταση των δανειστών ως τελεσίγραφο, ενώ δεν ήταν καθόλου έτσι».

«Ο κ. Τσίπρας ήταν φίλος μου και παραμένει ακόμη, αλλά αν θέλει κάποιος να διατηρήσει μια φιλία πρέπει να σέβεται ένα μίνιμουμ κανόνων».  κατέληξε.

Για την Le Monde, o πρόεδρος της Κομισιόν έχει έναν επιπλέον λόγο να είναι έξαλλος. Γιατί η Κομισιόν και αυτός ειδικά προσπάθησαν όλο αυτό το διάστημα να διατηρήσουν μια επαφή ανάμεσα στην Αθήνα και στις απαιτήσεις της γερμανικής πλευράς και του ΔΝΤ. Από την αρχή της διαπραγμάτευσης,  ο Γιούνκερ ενεπλάκη στο ελληνικό ζήτημα.

«Μόνο με αυτό ασχολείται τις τελευταίες εβδομάδες» δηλώνει ένας από τους στενούς του συνεργάτες. «Ο Γιούνκερ ήταν επί 8 χρόνια πρόεδρος του Eurogroup (2005-2013), παρακολούθησε όλη την ελληνική κρίση , αγαπάει τη χώρα και αποτελεί αποτελεί πραγματικά δίαυλο αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει:

«Μια σχέση εμπιστοσύνης είχε αρχίσει να θεμελιώνεται μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα, παρά τα 20 χρόνια διαφορά ηλικίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ένας από τους σπάνιους συνομιλητές κορυφής στον οποίο μπορούσε να μιλήσει ο Αλέξης  Τσίπρας, αφού η σχέση του με άλλους παίκτες του ελληνικού θέματος, όπως είναι ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, είναι ιδιαίτερα διαταραγμένη. Η Κομισιόν εργάστηκε πραγματικά σε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα Le Monde.

«H Κομισιόν ήταν η πρώτη που επέμενε να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στη συμφωνία. Επίσης, στο ζήτημα των συντάξεων η Κομισιόν επιθυμεί λιγότερα δρακόντεια μέτρα από ό,τι το ΔΝΤ. Μετά την απόρριψη του σχεδίου-συμφωνία από την Αθήνα, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η Κομισιόν ήταν ακόμη πρόθυμη να εργαστεί πάνω σε έναν συμβιβασμό. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

«Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες πριν οι Έλληνες να καταθέσουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε έναν συμβιβασμό» δήλωνε χτες ευρωπαϊκή πηγή δίχως να κατονομάζεται.

Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έκρυψε ποτέ ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί ένα Grexit . Είναι πολύ πιθανό ακόμη και τώρα να μπορέσει να νικήσει την απελπισία του. Ακόμη και με τον Ντέιβιντ Κάμερον, που έκανε τα πάντα για να τον εμποδίσει να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, ο Γιούνκερ συνομιλεί και ετοιμάζει ένα νέο «συμβόλαιο» μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρώπης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης