Η Google τιμά την Sally Ride, την πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτη

Η Google τιμά την Sally Ride, την πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτη

Αστροναύτης και Φυσικός, η Ride εργάστηκε, ώστε να εμπνεύσει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις επιστήμες

Η Google τιμά την Sally Ride, την πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτη
Η Sally Ride γεννήθηκε στο Λος Άντζελες στις 26 Μαΐου το 1951. Τελειώνοντας το διδακτορικό της στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1977, έκανε αίτηση για να μπει στη NASA και ήταν μία από τις έξι γυναίκες που επιλέχθηκε. Στην ηλικία των 32, η Ride γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα στο διαστημόπλοιο «Challenger».



Κλείσιμο
Μετά την αναχώρησή της από τη NASA, έγινε διευθύντρια του Διαστημικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια και καθηγήτρια Φυσικής στο πανεπιστήμιο στο Σαν Ντιέγκο. Είδε ότι οι νέες γυναίκες δεν έκαναν προσπάθεια, ώστε να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη και στα μαθηματικά κι έτσι, έβαλε στόχο να εμπνεύσει τους νέους, ιδίως τα κορίτσια και τους μαθητές μειονοτήτων να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. 



 «Όπου κι αν πάω βλέπω κορίτσια και αγόρια που θέλουν να γίνουν αστροναύτες και να εξερευνήσουν το διάστημα, ή αγαπούν τον ωκεανό και θέλουν να γίνουν ωκεανογράφοι, ή αγαπούν τα ζώα και θέλουν να γίνουν ζωολόγοι ή αγαπούν να σχεδιάζουν πράγματα και θέλουν να γίνουν μηχανικοί. Θέλω να δω την ίδια λάμψη στα μάτια τους σε 10 χρόνια και να ξέρω ότι έχουν μπει στο δρόμο τους», είχε δηλώσει η ίδια.

Η Sally Ride έφυγε από τη ζωή, το 2012, μετά από 17μηνη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 61 ετών. Σήμερα θα γιόρταζε τα 64α γενέθλιά της.

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, η Ride διατηρούσε εξαιρετικά χαμηλό προφίλ σχετικά με την προσωπική της ζωής. Μπορεί το 1982 να είχε παντρευτεί τον επίσης αστροναύτη Steve Hawley και να πήρε διαζύγιο πέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο μετά το θάνατό της αποκαλύφθηκε ότι επί 27χρονια η σύντροφός της ήταν η Tam O'Shaughnessy.

Οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν όταν έπαιζαν τένις, ενώ η O'Shaughnessy πέρα από καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων, έξι από τα οποία έγραψε μαζί με την Sally Ride.

Η ερωτική τους σχέση αποκαλύφθηκε από την αδελφή Ride, η οποία διευκρίνισε ότι η σπουδαία αστροναύτης επέλεξε να διατηρήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπική της ζωή, όπως άλλωστε και την ασθένεια και τις θεραπείες της.

Η O'Shaughnessy, η οποία είναι συνιδρύτρια και πρόεδρους του ινστιτούτου Sally Ride Science, δήλωσε σήμερα: «Η Sally πέθανε σχεδόν πριν από τρία χρόνια, στις 23 Ιουλίου 2012, από καρκίνο του παγκρέατος. Αλλά ξέρω ότι θα ένιωθε τιμή από το αφιέρωμα της Google σήμερα». «Με κέφι, εκφράζει την αίσθηση της Sally για διασκέδαση και περιπέτεια, αλλά και την ικανότητά της να εμπνέει τους νέους. Και ποιος ξέρει, ίσως το σημερινό αφιέρωμα παρακινήσει κάποιο κορίτσι ή αγόρι κάπου στον κόσμο να γίνει επιστήμονας και λάτρης της περιπέτειας όπως ακριβώς η Sally».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης