ΗΠΑ: Θα συνεχιστούν οι εναέριες περιπολίες παρά τις προειδοποιήσεις του κινεζικού ναυτικού

ΗΠΑ: Θα συνεχιστούν οι εναέριες περιπολίες παρά τις προειδοποιήσεις του κινεζικού ναυτικού

Το κινεζικό ναυτικό απηύθυνε οχτώ προειδοποιήσεις στο πλήρωμα του P8-Poseidon, του πιο εξελιγμένου κατασκοπικού αεροπλάνου των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Θα συνεχιστούν οι εναέριες περιπολίες παρά τις προειδοποιήσεις του κινεζικού ναυτικού
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα συνεχιστούν οι περιπολίες δια αέρος και θαλάσσης στα διεθνή ύδατα, ύστερα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ναυτικού της Κίνας προς ένα αμερικανικό κατασκοπικό αεροπλάνο να εξέλθει από τον εναέριο χώρο των τεχνητών νησιών που χτίζει η ασιατική χώρα στα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Θάλασσας της Κίνας.

Το κινεζικό ναυτικό απηύθυνε οχτώ προειδοποιήσεις στο πλήρωμα του P8-Poseidon, του πιο εξελιγμένου κατασκοπικού αεροπλάνου των ΗΠΑ, όταν πετούσε πάνω από τη περιοχή την Τετάρτη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του CNN, μέλη του οποίου επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Όταν οι Αμερικανοί πιλότοι απάντησαν λέγοντας πως το αεροπλάνο πετά σε διεθνή εναέριο χώρο, ένας Κινέζος χειριστής ασυρμάτου απάντησε σε έντονο ύφος: «Εδώ κινεζικό ναυτικό. Φύγετε!»

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το CNN, τ
ο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 4.500 μέτρων, ενώ σε βίντεο που δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο φαίνεται να λαμβάνει λήψεις ακριβώς από πάνω από ένα τεχνητό νησί.

Το επεισόδιο, καθώς και παρόμοιες προειδοποιήσεις της Κίνας προς στρατιωτικά αεροσκάφη των Φιλιππίνων φανερώνουν την πρόθεση του Πεκίνου να διασφαλίσει μια αποκλειστική στρατιωτική ζώνη γύρω από τα νησιά που δημιουργεί.

Μερικοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ανησυχούν για ενδεχόμενη αντιπαράθεση, ιδιαίτερα αφού ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο σκεφτόταν να στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία για να εγγυηθεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα γύρω από τα κινεζικά νησιά.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας είπε ότι δεν ήταν ενήμερος για το επεισόδιο.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, την οποία διασχίζουν εμπορικά πλοία μεταφέροντας προϊόντα συνολικής αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι επίσης διεκδικούν τμήματα της θάλασσας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης