Ο Κάμερον «έφαγε» τρεις: Παραιτήθηκαν Κλεγκ, Φάρατζ και Μίλιμπαντ

Ο Κάμερον «έφαγε» τρεις: Παραιτήθηκαν Κλεγκ, Φάρατζ και Μίλιμπαντ

Οι Συντηρητικοί όχι μόνο επικρατούν αλλά κατακτούν και την αυτοδυναμία με 329 έδρες - «Μαζί, θα κάνουμε τη Μεγάλη Βρετανία ακόμα μεγαλύτερη», δήλωσε ο Κάμερον στη νικητήρια ομιλία του- Η Σκωτσέζα Στέρτζον πέτυχε το «μείγμα» για μεγάλη νίκη


Ο Κάμερον «έφαγε» τρεις: Παραιτήθηκαν Κλεγκ, Φάρατζ και Μίλιμπαντ
Τα αποτελέσματα στη Βρετανία φέρνουν σημαντικές παραιτήσεις στις ηγεσίες των κομμάτων.

Ενώ ο Κάμερον ετοιμάζεται για τη δεύτερη και τελευταία θητεία του στην Ντάουνινγκ Στρητ αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους δημοσκόπους και όλους όσοι προεξοφλούσαν ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς, οι πολιτικοί του αντίπαλοι ετοιμάζονται για αποχώρηση.

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν οι Μίλιμπαντ, Κλεγκ και Φάρατζ καθώς τα κόμματά τους (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Ευρωσκεπτικιστές) ηττήθηκαν κατά κράτος.

Οπως φαίνεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός τους έβαλε τα γυαλιά φλερτάροντας με την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του BBC, με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, το κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον καταλαμβάνει 329 έδρες - με 326 έδρες εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ καταλαμβάνουν 235 έδρες , οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ οκτώ, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας υπό τη Νίκολα Στέρτζον 56 και  το ευρωσκεπικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (Ukip) του Νάιτζελ Φάρατζ μία έδρα. Έτσι, το Συντηρητικό Κόμμα  αναμένεται να καταλάβει ποσοστό 37% , οι Εργατικοί 31%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 8% και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 5%. 
Κλείσιμο

Στην παραδοσιακή ομιλία του πρωθυπουργού έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κάμερον δήλωσε πως έγινε δεκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να του δώσει την επίσημη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως κάτι σπουδαίο θα συμβεί στη χώρα.

Επιβεβαίωσε πως το δημοψήφισμα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθεί και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τη Βρετανία μία χώρα όπου όλοι όσοι θέλουν να εργαστούν και να πράξουν το σωστό θα μπορούν να έχουν μία καλή ζωή.

«Μαζί, θα κάνουμε τη Μεγάλη Βρετανία ακόμα μεγαλύτερη», τόνισε ο Κάμερον λίγο πριν περάσει το κατώφλι του αριθμού 10 στην Ντάουνινγκ Στριτ με τη σύζυγό του.

Έως το 2020, ο Κάμερον αναμένεται να  παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας θέλοντας να ολοκληρώσει το έργο του, όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στον βρετανικό λαό. Πιθανότερος διάδοχός του στην ηγεσία των Τόρις είναι ο νυν δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο Κάμερον έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία στην Ντάουνινγκ Στρητ. Εκτός από το μεγάλο φαβορί, τον ευτραφή και ιδιαίτερα δημοφιλή δήμαρχο του Λονδίνου ο οποίος κατέκτησε με άνεση κοινοβουλευτική έδρα, ο Κάμερον "δείχνει" ως υποψήφιους μνηστήρες για την ηγεσία των Τόρις το νυν Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν και την υπουργό Εσωτερικών, Τερέσα Μέι. 

Το μόνο που μπορεί κανείς να χρεώσει ως αποτυχία στον Κάμερον είναι το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κυβερνητικού του εταίρου, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα "Guardian". Βεβαίως, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο επικεφαλής των Εργατικών, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Εντ Μίλιμπαντ. Η αντίστροφη μέτρηση για τον Μίλιμπαντ έχει ήδη αρχίσει με τον βρετανικό Τύπο να θεωρεί βέβαιο ότι έως το μεσημεριανό γεύμα, θα έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. 

Όσο για τη μεγάλη νικήτρια των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, τη Νίκολα Στέρτζον, οι Σκωτσέζοι αισθάνονται περήφανοι που την εμπιστεύτηκαν. Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας μπορεί να μην έχει ιδέα από μαγειρική - καθώς όπως η ίδια έχει δηλώσει, στο σπίτι της μαγειρεύει ο σύζυγός της - πάντως, κατάφερε να «μαγειρέψει» άριστα το εκλογικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο της Σκωτίας κατακτώντας σχεδόν όλες τις έδρες. Ένα είναι βέβαιο: Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Μαίου θα συζητιέται για χρόνια , όπως γράφει η δημοσιογράφος Γκάμπι Χίνσλιφ στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας. 

Στην προσπάθειά του να αποκωδικοποιήσει το αποτέλεσμα της κάλπης, ο βρετανικός Τύπος επισημαίνει τρεις παραμέτρους που οδήγησαν στην μεγάλη ανατροπή των δημοσκοπήσεων:

1. Ενα σημαντικό ποσοστό των κεντροδεξιών ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ προτίμησαν τελικά να μην γίνουν "αντάρτες" υπό το φόβο ότι θα αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Έντ Μίλιμπαντ κι ότι η "Μέρκελ της Σκωτίας" και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, θα ζητήσει λαγούς με πετραχήλια αφού όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν - και μάλιστα επιβεβαιώθηκαν - την θριαμβευτική της εμφάνιση στο κοινοβούλιο της Σκωτίας ισοπεδώνοντας το Εργατικό Κόμμα.  Όσο για τον μεγάλο σταρ των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών , Νάιτζελ Φάρατζ, η απογοητευτική επίδοση του κόμματός του που δεν θύμιζε σε τίποτα τον θρίαμβο του κόμματός του στις ευρωεκλογές, είχε προβλεφθεί από τους δημοσκόπους. 

2. Οι Βρετανοί θέλουν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή του Λονδίνου στην Ε.Ε, και 

3. Ο Κάμερον επέδειξε διπλωματική μαεστρία παίζοντας γερά το χαρτί της Οικονομίας. Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, διατυμπάνιζε ότι ο Μίλιμπαντ δεν έχει ιδέα από οικονομικά θέματα καταφέρνοντας να πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους. 

Με τον αέρα του νικητή, ο Ντέιβιντ Κάμερον ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του ενώ αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν πως κατά την δεύτερη θητεία του, ο δρόμος μπορεί να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς οι "αντάρτες" καραδοκούν. Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί απέναντι στον βρετανικό λαό την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή του Λονδίνου στην Ε.Ε πριν από το 2017. Εάν  στηρίξει την εκστρατεία του στην παραμονή της χώρας στην Ε.Ε έστω και με νέους όρους, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τις σφοδρές αντιδράσεις των αντιευρωπαϊστών. Κι όλα αυτά, εν μέσω της ανάγκης για συνεχιζόμενες περικοπές, καθώς η λιτότητα δεν έχει τελειώσει. Οι ψηφοφόροι μπορεί να μην αποδοκίμασαν τη θεραπεία, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα ανεχθούν και νέα συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.


Παραιτήθηκε, αφού έμεινε εκτός βουλής ο Φάρατζ

Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) Νάιτζελ Φάρατζ δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Ουεστμίνστερ και λίγο αργότερα ανακοίνωσε πως παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι το «επιστέγασμα» της αποτυχίας του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του BBC, με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, το ευρωσκεπικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει μόλις μία έδρα. 

Ο Νάιτζελ Φάραντζ είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του κόμματός του, αν δεν κατάφερει να εισέλθει στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ.

Φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κεντροδεξιών ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας προτίμησαν τελικά να μην γίνουν "αντάρτες" υπό το φόβο ότι θα αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Έντ Μίλιμπαντ κι ότι η "Μέρκελ της Σκωτίας" και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, θα ζητήσει λαγούς με πετραχήλια αφού όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν - και μάλιστα επιβεβαιώθηκαν - την θριαμβευτική της εμφάνιση στο κοινοβούλιο της Σκωτίας ισοπεδώνοντας το Εργατικό Κόμμα.  Η απογοητευτική επίδοση του κόμματος πάντως, είχε προβλεφθεί από τους δημοσκόπους. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης