Μία μέρα πριν τις εκλογές στη Βρετανία: Ισοψηφία Συντηρητικών - Εργατικών δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μία μέρα πριν τις εκλογές στη Βρετανία: Ισοψηφία Συντηρητικών - Εργατικών δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Από το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, οι Τόρις και οι Εργατικοί λαμβάνουν από 33% των ψήφων. Αν αυτό θα θέλαμε να το αποτυπώσουμε σε έδρες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Συντηρητικοί θα είχαν ένα πλεονέκτημα περίπου δέκα βουλευτών, ωστόσο, το Κόμμα του Κάμερον εξακολουθεί να βλέπει με τα... κιάλια την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που είναι οι 326 έδρες (σε σύνολο 650 εδρών)

Μία μέρα πριν τις εκλογές στη Βρετανία: Ισοψηφία Συντηρητικών - Εργατικών δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σε θρίλερ εξελίσσονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι εκλογές στη Βρετανία με τους ιστορικούς μονομάχους, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, να διασταυρώνουν αύριο, Πέμπτη, τα ξίφη τους την ώρα που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον ρυθμιστή των εκλογών που έχει άρωμα γυναίκας: την επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. 

Οι αρχηγοί των βρετανικών κομμάτων αλλά και οι υποψήφιοι σε κάθε περιφέρεια προσπαθούν στο παρά πέντε να αλιεύσουν ψήφους την ώρα που οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος. Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», πρωτοκλασάτα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον έχουν ήδη προσεγγίσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, το συγκυβερνών κόμμα, θεωρώντας πως η καλύτερη λύση για αυτούς είναι να υπάρξει μία εκ νέου συνεργασία μαζί τους. Για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, το καλύτερο σενάριο θα ήταν το κόμμα του να αποσπάσει στις αυριανές εκλογές περίπου 300 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπό τον Νικ Κλεγκ να λάβουν πάνω από 25 έδρες έτσι ώστε από κοινού να έχουν τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί εμφανίζονται ισοδύναμοι και, όπως προβλέπουν οι δημοσκόποι, κανένα από τα δύο κόμματα δεν βρίσκεται σε επίπεδα αυτοδυναμίας. 

Κλείσιμο
Την αυριανή κάλπη όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει ένα περίπλοκο μετεκλογικό πόκερ για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όποιος κι αν έρθει πρώτος, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές. Χτες το βράδυ, πέντε δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι Συντηρητικοί και Εργατικοί θα πολεμήσουν με νύχια και με δόντια για την ανάληψη της εξουσίας. Δύο από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοδύναμους του Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, δύο απ΄αυτές τους Συντηρητικούς με ελάχιστο προβάδισμα και μία με τους Εργατικούς να προηγούνται, επίσης με διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους. Με τους Βρετανούς ψηφοφόρους να εμφανίζονται διχασμένοι για το κόμμα που επιθυμούν να δουν αύριο νικητή, ο βρετανικός Τύπος υπογραμμίζει τους παράγοντες που δυσχεραίνουν την κατάσταση: 

Από τη μια, υπάρχει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Συντηρητικός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον για την παραμονή της χώρας στη Ε.Ε μετά τις παραχωρήσεις που σκοπεύει να αποσπάσει από τις Βρυξέλλες και από την άλλη, η διαφαινόμενη άνοδος των Σκωτσέζων Εθνικιστών, οι οποίοι, παρά το νωπό «όχι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, αναμένεται να λάβουν όλες τις έδρες στη Σκωτία ενισχύοντας σημαντικά τη «φωνή» του Εδιμβούργου στη Βουλή των Κοινοτήτων.   

Η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, εκμεταλλεύτηκε στον έπακρον την διπλωματική της μαεστρία και, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εθεάθη να κάνει τα πάντα: η αχίλλειος πτέρναν της Στέρτζον για τους επικριτές της είναι πως δεν έχει απογόνους, αν και παντρεμένη. Για το λόγο αυτό, η ηγέτης των Σκωτσέζων πόζαρε πολλές φορές ανάμεσα σε παιδιά κάνοντας πλεονέκτημα αυτό που της προσάπτουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Χθες, η ηγέτης των Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας εθεάθη σε παιδικό σταθμό όπου μπαίνοντας σ΄ένα παιχνιδόσπιτο μαζί με λιλιπούτειους μαθητές, πόζαρε χαμογελαστή στο φακό.   

Από το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, οι Τόρις και οι Εργατικοί λαμβάνουν από 33% των ψήφων. Αν αυτό θα θέλαμε να το αποτυπώσουμε σε έδρες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Συντηρητικοί θα είχαν ένα πλεονέκτημα περίπου δέκα βουλευτών, ωστόσο, το Κόμμα του Κάμερον εξακολουθεί να βλέπει με τα... κιάλια την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που είναι οι 326 έδρες (σε σύνολο 650 εδρών).   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης