Λίμπερλαντ: Τσέχος πολιτικός δημιούργησε νέα χώρα!

Λίμπερλαντ: Τσέχος πολιτικός δημιούργησε νέα χώρα!

Η νέα αυτή χώρα βρίσκεται ανάμεσα σε Κροατία και Σερβία σε ένα κομμάτι γης που φαίνεται πως δεν ανήκει σε καμία χώρα

Λίμπερλαντ: Τσέχος πολιτικός δημιούργησε νέα χώρα!
Γνωρίζετε τη χώρα ονόματι Liberland; Φυσικά και όχι. Αντίθετα από αυτό που θα πιστέψουν αρκετοί στο άκουσμα του ονόματός της, η Λίμπερλαντ, δεν αποτελεί φανταστικό μέρος σε κάποια ιστορία του Τόλκιν. Είναι μια πραγματική χώρα, η οποία δημιουργήθηκε πριν από ακριβώς 10 μέρες, στις 13 Απριλίου 2015, από έναν Τσέχο πολιτικό ονόματι Βιτ Γέντλιτσκα.

Όλοι γνωρίζαμε πως η Κροατία συνορεύει με τη Σερβία με χερσαία σύνορα και σε αρκετά σημεία, ακριβώς πάνω στο Δούναβη. Όμως κάναμε λάθος και το απέδειξε ο δαιμόνιος Γέντλιτσκα. Ψάχνοντας πάνω στο αρχαίο σύνορο της άλλοτε Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ανακάλυψε ένα κομμάτι γης, μεγέθους 4,34 τετραγωνικών χιλιομέτρων που δεν ανήκει τυπικά σε καμία χώρα και συνεπώς κήρυξε την ίδρυση της Λίμπερλαντ στο σημείο που απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα:



Χρησιμοποιώντας το ρητό «Ζήσε και άσε να ζήσουν», ο Γέντλιτσκα ισχυρίζεται πως μέσα σε δέκα μέρες έχει μαζέψει πάνω από 250.000 αιτήσεις χορήγησης υπηκοότητας όπως και οικονομικές υποσχέσεις. Ο μοναδικός μόνιμος κάτοικός της, μόλις άκουσε από τον Τσέχο πολιτικό το ότι θα γινόταν ο πρώτος κάτοικος ενός νέου μικροέθνους το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αλλεπάλληλες απορρίψεις που έλαβε ο Γέντλιτσκα για τις ιδέες του.
Κλείσιμο

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε και ο ίδιος, συζητώντας με τους ομολόγους του στην Τσεχία, έλεγε πως η κατάσταση στην Τσεχία είναι ασφυκτική και πως πρέπει να πέσουν κι άλλο οι φόροι, πως οι Ευρώπη χρειάζεται κι άλλο φορολογικό παράδεισο και πως οι άνθρωποι χρειάζονται ένα μέρος που να μπορούν να ευδοκιμήσουν. Του είπαν «πήγαινε να βρεις το δικό σου κράτος για να εφαρμόσεις τις ιδέες σου περί ελευθερίας». Και ο ευρωσκεπτικιστής πολιτικός το έκανε!

Όπως δηλώνει, το νέο του κράτος, θα λειτουργεί με εθελοντισμό σε όλους τους απαραίτητους τομείς, όπως η υγεία, με τους πολίτες να λειτουργούν μόνοι τους στον κάθε τομέα, ρυθμίζοντας σιγά σιγά τη φορολογία όπως αυτοί νομίζουν και κρίνουν, ενώ η κυβέρνηση θα αποτελείται από 15 άτομα το περισσότερο.

Παρά όλα αυτά τα ωραία και ουτοπικά, υπάρχουν και πραγματικά θέματα, όπως το εδαφικό γεγονός. Η Κροατία, φαίνεται πως ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει επίσημα το κράτος, και πως αν και δεν παίρνει στα σοβαρά την κήρυξή του, θεωρεί τη δημιουργία του, καταπάτηση των εδαφών. 

Τσέχοι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να πάνε στη συγκεκριμένη περιοχή, όμως οι Κροατικές αρχές τους απαγόρευσαν την είσοδο αποκαλύπτοντας ένα μοναδικό παράδοξο. Οι Κροάτες συνοριοφύλακες που βρίσκονται στην περιοχή, υπερτερούν των κατοίκων της Λίμπερλαντ (είναι μόνο ένας!) και συνεπώς, αν αναγνωριστεί, θα είναι ένα αποτυχημένο κράτος υπό κροατική κατοχή! Παρά ταύτα, η σημαία του νέου κράτους, βρήκε το δρόμο της μέσω αεροπλάνου

Όλη αυτή η ιστορία ξεκινάει με τη διάλυση σιγά σιγά της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η Κροατία τεκμηριώνοντας τα εδάφη της, ό,τι απέμεινε απορροφήθηκε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Όταν αργότερα, αποσχίστηκε το Μαυροβούνιο από τη Σερβία, τα εδάφη που απέμειναν αποτελούν τη σημερινή Σερβία. 

Φαίνεται πως μέσα σε αυτές τις αλλεπάλληλες κατατμήσεις των εδαφών της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας έμεινε ένα κομματάκι γης που δεν το ήθελε κανείς. Αν αποδειχτεί αυτό, δεν μένει καμία άλλη λύση από το να πραγματοποιηθεί η αναγνώριση του νέου μικροέθνους που θα αποτελεί την τρίτη μικρότερη χώρα στον κόσμο μετά το Βατικανό και το Μονακό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης