Ομηρία-σοκ: Ακροαριστεροί απειλούν να σκοτώσουν Τούρκο εισαγγελέα

Ομηρία-σοκ: Ακροαριστεροί απειλούν να σκοτώσουν Τούρκο εισαγγελέα

Ο δικαστής χειρίζεται την υπόθεση του νεαρού Μπερκίν Ελβάν που είχε χτυπηθεί από δακρυγόνο στις διαδηλώσεις για το Γκεζί το 2013 και απεβίωσε το 2014 - Άγνωστη η τύχη του εισαγγελέα μετά την παρέλευση του τελεσιγράφου που έληξε στις 15:36 - Αφήστε τον ελεύθερο, λέει ο πατέρας του νεκρού 15χρονου - Απαγορεύθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ η μετάδοση νέων για την ομηρία

Ομηρία-σοκ: Ακροαριστεροί απειλούν να σκοτώσουν Τούρκο εισαγγελέα
Σοκ προκαλούν εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο και δείχνουν τον εισαγγελέα στην υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, να κρατείται όμηρος από μέλη της ακροαριστερής τουρκικής οργάνωσης «Επαναστατικό Κόμμα-Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης», DHKP-C.



Κλείσιμο






Στις εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει βλέπουμε μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης να έχει βάλει στον κρόταφο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ ένα όπλο και με το άλλο χέρι να του έχει φιμώσει το στόμα με ένα μαντήλι.





Στο σημείο έχουν καταφτάσει ομάδες SWAT της τουρκικής αστυνομίας και υπάρχουν πληροφορίες ότι ετοιμάζεται επιχείρηση για έφοδο στο κτήριο.
















Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όλα έγιναν όταν μέλη της DHKP-C εισέβαλαν νωρίτερα σήμερα στο δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν ο εισαγγελέας. Αρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί μέχρι που το κτήριο άδειασε.

Την ίδια ώρα, μία μικρή ομάδα διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο φωνάζοντας το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Μπερκίν», ωστόσο ένας εξ αυτών συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές.

Ο Τουφάν Τουρέντς της εφημερίδας Hurriyet έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter πως με την ενέργεια αυτή «οι τρομοκράτες σκοτώνουν για μία ακόμα φορά τον Μπερκίν Ελβάν».








Στις 12:36, έπιασαν όμηρο τον Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ στον 6ο όροφο του κτηρίου και από τότε απειλούν να τον σκοτώσουν, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Οι δράστες, μάλιστα, έχουν δώσει χρονικό περιθώριο μόλις τριών ωρών. Συγκεκριμένα, λένε πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους στις 15:36 θα σκοτώσουν τον εισαγγελέα, που είναι επικεφαλής της υπόθεσης δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.

Στο μεταξύ, διακοπή ρεύματος έχει σημειωθεί σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μετρό και τραμ, αλλά και σε φωτεινούς σηματοδότες. Η συγκυρία του γενικού μπλακ-άουτ με την ομηρία του Τούρκου εισαγγελέα οδήγησε στον πρωθυπουργό της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να μην αποκλείει ακόμα και το σενάριο της τρομοκρατίας, προσθέτοντας πως διενεργείται έρευνα.

Άγνωστη η τύχη του εισαγγελέα

Μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν στείλει οι ακροαριστεροί Τούρκοι παραμένει άγνωστη η τύχη του εισαγγελέα, ούτε και έχει διασαφηνιστεί εάν οι απαγωγείς έκαναν πράξη τις απειλές τους. Η τουρκική δικαιοσύνη έχει επιβάλει απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών σχετικά με την ομηρία στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και επί του παρόντος υπάρχει σιγή ασυρμάτου σχετικά με το τι συμβαίνει στον 6ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου της Κωνσταντινούπολης.

Τι ζητούν οι ακροαριστεροί


Οι απαγωγείς ζητούν: Οι αστυνομικοί που σκότωσαν τον 15χρονο να ομολογήσουν την πράξη τους σε απευθείας μετάδοση, να καταπέσουν οι κατηγορίες εναντίον όλων όσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν και τέλος να εξασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το κτήριο του δικαστικού μεγάρου, χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις για την πράξη τους.




Σημειώνεται πως ο ανήλικος Ελβάν είχε τραυματισθεί ακριβώς στις 15:36, ώρα που έληγε το τελεσίγραφο της ομηρίας, από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 και κατέληξε τον Μάρτιο του 2014, υποκύπτοντας στα τραύματά του.

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις - Ο πρόεδρος της Ένωσης Νομικών κάνει λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια»


Σύμφωνα με αναφορές Τούρκων δημοσιογράφων στο Twitter ο πρόεδρος της Ένωσης Νομικών της Κωνσταντινούπολης έχει μεταβεί στο σημείο, ώστε να διαπραγματευτεί με τους ακροαριστερούς που κρατούν όμηρο τον εισαγγελέα. Ο πρόεδρος δήλωσε λίγη ώρα αργότερα πως η ομηρία ενός εισαγγελέα είναι «τρομοκρατική ενέργεια», επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει δικαιολογία για μία τέτοια πράξη και πρόθεσε πως προσεύχεται για τον εισαγγελέα. Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα που επικαλούνται πληροφορίες Τούρκων αστυνομικών έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων με δύο από τα μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης.




Ο 15χρονος είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από το περίβλημα ενός δακρυγόνου και παρέμενε σε κώμα επί 269 ημέρες πριν καταλήξει.

Αφήστε τον ελεύθερο,  λέει ο πατέρας του 15χρονου

Στο άκουσμα της είδησης της ομηρίας του εισαγγελέα, η αντίδραση της οικογένειας του άτυχου 15χρονου ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, ο πατέρας του, Σαμί Ελβάν, είπε πως ο εισαγγελέας πρέπει να απελευθερωθεί, τονίζοντας ότι το αίμα δεν μπορεί να ξεπλυθεί με αίμα. 

«Ο γιος μου είναι νεκρός. Δε θέλω κανείς άλλος να πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 15χρονου ζήτησε να σταματήσει η βία και απαίτησε για δικαιοσύνη, επισημαίνοντας: «Δε θέλω άλλες μητέρες να κλάψουν».










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης