Live Updates: Συγκλονίζει η αεροπορική τραγωδία στις Αλπεις

Live Updates: Συγκλονίζει η αεροπορική τραγωδία στις Αλπεις

Δεν αποκλείει τρομοκρατική επίθεση η γαλλική κυβέρνηση, εκδοχή που απορρίπτει η Γερμανία - «Βομβαρισμένο» τοπίο το σημείο της συντριβής - Τα συντρίμμια εκτοξεύτηκαν εκατοντάδες μέρα μακριά και σχεδόν διαλύθηκαν - Δεκαέξι Γερμανοί μαθητές μεταξύ των επιβατών - Στην περιοχή μεταβαίνουν Μέρκελ, Ραχόι, Ολάντ 

Live Updates: Συγκλονίζει η αεροπορική τραγωδία στις Αλπεις
Δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του αεροσκάφους Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ και έπεσε το μεσημέρι της Τρίτης στις νότιες γαλλικές Άλπεις.

Την τραγική αυτή ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα και Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.

«Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της συντριβής (...) Γίνονται τα πάντα για να καταλάβουμε τι συνέβη και να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τις οικογένειες των θυμάτων στις καλύτερες συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλς.

Κλείσιμο
Το πρώτο βίντεο από την περιοχή στην οποία συνετρίβη το αεροσκάφος 


Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος μετέφερε 150 άτομα -144 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος- και σύμφωνα με την εταιρεία, από τους επιβάτες οι 67 ήταν Γερμανοί, οι 42 Ισπανοί, οι 39 Τούρκοι, ενώ υπήρχε τουλάχιστον ένας Βέλγος. Πιο αναλυτικά, στο αεροπλάνο επέβαιναν 60 γυναίκες, 82 άνδρες και δύο μωρά, τα οποία είχαν ισπανική υπηκοότητα. Η μητρική Lufthansa, μέσω του αντιπροέδρου της, δεν επιβεβαίωνε την εθνικότητα των επιβατών και τους αριθμούς αυτούς, ως αργά το βράδυ της Τρίτης.









Επιβεβαιώθηκε όμως ότι στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαινε μια ολόκληρη τάξη 15χρονων μαθητών από σχολείο της Γερμανιάς, γεγονός που προκάλεσε ανείπωτη θλίψη στην πόλη τους (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Από μαρτυρίες των συγγενών τους, έγινε γνωστό επίσης πως στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαινε η νεαρή μητέρα ενός από τα βρέφη και ο Γερμανός βαρύτονος Ολεγκ Μπρίζακ.

Οι έρευνες διακόπηκαν όταν έπεσε το σκοτάδι και αναμένεται να συνεχιστούν με το πρώτο φως της μέρας, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.







«Το αεροπλάνο διαλύθηκε εντελώς»

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αεροπλάνο έχει διαλυθεί σε τέτοιο βαθμό που τα μεγαλύτερα συντρίμμια δεν ξεπερνούν το μέγεθος ενός αυτοκινήτου, ενώ έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και οι πρώτες εικόνες από την περιοχή, που δείχνουν τους πρώτους διασώστες που πλησίασαν.





Τοπικοί αξιωματούχοι μεταφέρουν εικόνες απόλυτης καταστροφής, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα πάντα «έχουν γίνει σκόνη», ενώ ο διοικητικός υπεύθυνος της Γαλλίας στην περιοχή δήλωσε σοκαρισμένος πως υπάρχουν παντού διασκορπισμένα συντρίμμια αλλά και ανθρώπινα μέλη!

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί τι ακριβώς συνέβη στην πτήση.


Οι τελευταίες λέξεις 

Οι τελευταίες δύο λέξεις που καταγράφηκαν από το αεροπλάνο, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήταν «Emergency, emergency» και αμέσως μετά ο πιλότος ζήτησε να κατέβει σε ύψος και να εκκενωθούν οι αεροδιάδρομοι στο σημείο. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πτήσης το αεροσκάφος ήταν σε επαφή με τον πύργο ελέγχου της Μασσαλίας.



Όπως όμως αναφέρουν οι γαλλικές αρχές, το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ επί οκτώ λεπτά, το χρόνο δηλαδή που το αεροπλάνο έχανε ύψος, οι αρχές εδάφους επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν με τον πιλότο, κάτι που δεν έγινε τελικά. 

Το γεγονός αυτό εντείνει το μυστήριο για το τι ακριβώς συνέβη στην πτήση, που δεν επέτρεψε δηλαδή επί οκτώ λεπτά στους πιλότους να εκπέμψουν σήμα κινδύνου ή να επικοινωνήσουν με τον πύργο ελέγχου.

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στο πεδίο των τεχνικών ερευνών εδώ

Η ανακοίνωση της εταιρείας 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συντριβή, η Lufthansa επιβεβαίωσε την πτώση του αεροσκάφους και γνωστοποίησε ότι εγκατέστησε -με την Germanwings- την τηλεφωνική γραμμή 0800 1133 5577 (χωρίς χρέωση) στην οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη θλίψη της για την τραγωδία, τονίζοντας ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της στρέφονται στους συγγενείς και φίλους των επιβατών και του πληρώματος. Μάλιστα, σε ένδειξη πένθους Lufhansa και Germanwings άλλαξαν σε γκρι τον χρωματισμό των λογοτύπων που χρησιμοποιούν στα social media.



Σημειώνεται πως το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 10.01 ώρα Γαλλίας από το αεροδρόμιο του «Marigmane» και εκτελούσε την πτήση 4U9525 Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ. Σύμφωνα με την γερμανική Bild η προγραμματισμένη ώρα απογείωσης του αεροπλάνου ήταν 9.35 ώρα Γαλλίας, ωστόσο, υπήρξε καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πριν χαθεί και συγκεκριμένα στις 10.47 έστειλε σήμα SOS.

Θρήνος στα αεροδρόμια Βαρκελώνης και Ντίσελντορφ 

Εν τω μεταξύ, στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης «El Prat» έχει ήδη στηθεί ειδική αίθουσα για τους συγγενείς των επιβατών της μοιραίας πτήσης. Την ίδια ώρα, πάντως, στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ , οι συγγενείς των θυμάτων δέχονται ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, στην αίθουσα VIP της Lufthansa. Ανάμεσά στους και πολλές οικογένειες τουρκικής καταγωγής, από την περιοχή της Γερμανίας, Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. 



Ο εκπρόσωπος της Airbus στο Αμβούργο θα ανακοινώσει την διενέργεια έρευνας προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος. 

Επικοινωνία Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον βασιλιά της Ισπανίας 

Εν τω μεταξύ, ο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια συνομίλησε με τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, ο οποίος έφθασε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, στο πλαίσιο μιας τριήμερης επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι, την οποία και διέκοψε μετά τη συντριβή του αεροπλάνου.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στα σκαλιά του μεγάρου των Ηλυσίων και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Λετίθια και τον Γάλλο πρόεδρο, ο βασιλιάς Φελίπε είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή και πως διακόπτει την επίσκεψή του.

«Είναι τραγωδία», λέει ο Ραχόι

Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε «συγκλονισμένος» από το δυστύχημα, το οποίο χαρακτήρισε τραγωδία. «Εργαζόμαστε στις έρευνες μαζί με τις γαλλικές και τις γερμανικές αρχές», πρόσθεσε.

Επίσης, εκπρόσωπος της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε πως με το μοιραίο αεροπλάνο ταξίδευαν 45 άνθρωποι με ισπανικά ονόματα.

«Συγκλονισμένη» η Μέρκελ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «συγκλονισμένη» από την αεροπορική τραγωδία και ακύρωσε τα άλλα ραντεβού της μετά τη συνομιλία της με τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Ραχόι.

Ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ και ο γερμανός πρεσβευτής στο Παρίσι κατευθύνονται στον τόπο του δυστυχήματος. 

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας πηγαίνουν σε όλους αυτούς που συγγενείς τους είναι μεταξύ των επιβατών ή των μελών του πληρώματος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Υπογραμμίζεται ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Εσωτερικών όπου εκεί τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς. Ο βασιλιάς της Ισπανίας αναμένεται στο υπουργείο λίγο αργότερα.  

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται σε κανένα αεροσκάφος να πετά στην περιοχή λόγω της παρουσίας πολλών ελικοπτέρων και σωστικών μέσων.

Ομπάμα: Είμαστε σε επικοινωνία με τις γαλλικές, γερμανικές και ισπανικές αρχές 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως προσεύχεται για «τους φίλους μας στην Ευρώπη, ειδικά τους λαούς της Γερμανίας και της Ισπανίας μετά το τραγικό δυστύχημα στην Γαλλία» και χαρακτήρισε το γεγονός πως υπάρχουν παιδιά μεταξύ των επιβατών «σπαραξικάρδιο».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ και αργότερα θα τηλεφωνήσει στον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι για να του εκφράσει τη θλίψη του για την τραγωδία.

Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία 

Σημειώνεται ότι η 
συντριβή του Airbus στις γαλλικές Άλπεις είναι η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία και έρχεται περίπου 15 χρόνια μετά την συντριβή του Concorde, της πτήσης 4590, με κατεύθυνση από το Παρίσι προς τη Νέα Υόρκη που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στις 25 Ιουλίου του 2000, προκαλώντας το θάνατο 113 ατόμων.

Τον Μάρτιο του 1974, 346 άτομα σκοτώθηκαν κατά την συντριβή αεροσκάφους τουρκικών αερογραμμών, λίγα λεπτά μετά την απογείωση του από το Παρίσι, ενώ τον Δεκέμβριο του 1981, 180 επιβαίνοντες βρήκαν το θάνατο όταν αεροσκάφος γιουγκοσλαβικών αερογραμμών προσέκρουσε σε βουνό της Κορσικής.  


Το πρώτο tweet της εταιρείας Germanwings και το tweet για απώλεια σήματος από τη Flightradar






Δείτε το χάρτη με το σημείο συντριβής







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης