Ολες οι «ανεξιχνίαστες» δολοφονίες αντιπάλων του Πούτιν

Ολες οι «ανεξιχνίαστες» δολοφονίες αντιπάλων του Πούτιν

Από την δημοσιογράφο Άννα Πολιτόφσκαγια και τον μυστικό πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο ως τη δολοφονία του Νεμτσόφ, συνολικά πέντε επικριτές του Κρεμλίνου την τελευταία δεκαετία έχουν χάσει αναπάντεχα τη ζωή τους

Ολες οι «ανεξιχνίαστες» δολοφονίες αντιπάλων του Πούτιν
Η δολοφονία Νέμτσοφ δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press συγκέντρωσε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου την τελευταία δεκαετία, πολέμιοι του Πούτιν έχουν χάσει τη ζωή τους.


Αννα Πολιτκόφσκαγια


Η διάσημη δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια πυροβολήθηκε θανάσιμα στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της Μόσχας της τον Οκτώβριο του 2006, σε ηλικία 48 ετών. Η δουλειά της στην εφημερίδα Novaya Gazeta ήταν έντονα επικριτική προς τις πολιτικές του Κρεμλίνου στην Τσετσενία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Κλείσιμο

Πέρυσι, το δικαστήριο καταδίκασε πέντε άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Τσετσένοι, για συμμετοχή στη δολοφονία. Ωστόσο, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας (που υπάγεται στον Πούτιν) δηλώνει ότι εξακολουθεί να ερευνά το ποιος διέταξε τη δολοφονία.




Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Ο πρώην Ρώσος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντερ Λιτβινένκο αρρώστησε μετά την κατανάλωση τσαγιού που περιείχε ραδιενεργό πολώνιο-210 σε ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2006 και πέθανε τρεις εβδομάδες αργότερα. Ο Λιτβινένκο που τότε ήταν 46 ετών, είχε φύγει από τη ρωσική κυβέρνηση και ήταν ισχυρός επικριτής του Κρεμλίνου, που είχε απόκτησει πολιτικό άσυλο, μετά την φυγή του στη Μεγάλη Βρετανία το 2000.

Δύο εβδομάδες πριν δηλητηριαστεί, ο Λιτβινένκο είχε κατηγορήσει τον Πούτιν για την δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια. Πριν πεθάνει, υπέγραψε μια δήλωση όπου κατηγορούσε τον Πούτιν για τη δηλητηρίαση του.

Η βρετανική αστυνομία έχει κατονομάσει δύο Ρώσους, τους πρώην πράκτορες της KGB Αντρέι Λουγκοβόι και τον Ντμίτρι Κότβουν, ως βασικούς υπόπτους. Και οι δυο αρνούνται τη συμμετοχή τους στην υπόθεση, και η Ρωσία αρνήθηκε να τους εκδώσει. Σε εξέλιξη στη Βρετανία βρίσκεται έρευνα που εξετάζει τις συνθήκες του θανάτου του Λιτβινένκο.




Στάνισλαβ Μαρκέλοφ

Ο Στάνισλαβ Μαρκέλοφ, 34χρονος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πυροβολήθηκε μετά από μια συνέντευξη Τύπου, λιγότερο από μισό μίλι από το Κρεμλίνο, τον Ιανουάριο του 2009. Ο Μερκέλοφ ζητούσε την πρόωρη αποφυλάκιση του Γιούρι Μπουντάνοφ, ενός Ρώσου στρατιωτικού αξιωματούχου που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μιας νεαρής Τσετσένας. Στην επίθεση κατά του Μαρκέλοφ σκοτώθηκε και η δημοσιογράφος Αναστασία Μπαμπούροβα που περπατούσε μαζί του. Για την επίθεση καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ένας Ρώσος εθνικιστής.



Νατάλια Εστεμίροβα

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η 50χρονη Νατάλια Εστεμίροβα απήχθη στην Τσετσενία τον Ιούλιο του 2009 και βρέθηκε νεκρή την ίδια ημέρα. Ήταν μια από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές για τα δικαιώματα της Τσετσενίας, και επικεφαλής του γραφείου καταδείκνυε τις καταχρήσεις από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου. 

Ρώσοι ερευνητές, δήλωσαν το 2010 ότι δύο αδέλφια που ήταν μέλη ισλαμικής μαχητικής ομάδας σκότωσαν την Εστεμίροβα, ενώ οι ίδιοι έχουν εμπλακεί σε απαγωγές Τσετσένων αμάχων. 

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου όπου εργαζόταν η Εστεμίροβα, η ανάλυση των στοιχείων DNA έδειξε ότι οι δύο άνδρες - ένας εκ των οποίων σκοτώθηκε το 2009 και ο άλλος έχει άσυλο στη Γαλλία - δεν διέπραξαν το έγκλημα.




Μπόρις Νεμτσόφ

Τελευταίος στη λίστα των πολιτικών αντιπάλων του Πούτιν που πεθαίνουν βίαια, ο 55χρονος Μπόρις Νεμτσόφ, που υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά τη δεκαετία του 1990 και ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης του Πούτιν. Πυροβολήθηκε θανάσιμα στη Μόσχα την Παρασκευή το βράδυ. Η δολοφονία ήρθε λίγες ώρες αφού κατήγγειλε την «τρελή, επιθετική» πολιτική του Πούτιν και μια μέρα πριν ηγηθεί συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει διάφορα πιθανά κίνητρα, μεταξύ των οποίων την προσπάθεια να αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Ρωσία, τον ισλαμικό εξτρεμισμό, τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την προσωπική του ζωή.




Όπως σημειώνει πάντως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ των δολοφονημένων αντιπάλων του Πούτιν, των οποίων οι θάνατοι ερευνώνται ακόμα, βρίσκονται και άλλοι.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, πρώην ολιγάρχης, βρέθηκε κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του στη Μεγάλη Βρετανία, σε ηλικία 67 ετών. Η ιατροδικαστική έκθεση πάντως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία και έτσι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. 

Στις 16 Νοεμβρίου του 2009 ο 37χρονος δικηγόρος με ειδίκευση στα οικονομικά Σεργκέι Μανίτσκι πεθαίνει αφού αρνήθηκε θεραπευτική αγωγή σε φυλακή της Μόσχας, όπου βρισκόταν κατηγορούμενος για διαφθορά. 

Η δολοφονία του ερευνητή-δημοσιογράφου Πολ Κλεμπνίκοφ έξω από τα γραφεία του ρωσικού Forbes στη Μόσχα το 2004 παραμένει ανεξιχνίαστη, όπως και εκείνη του βουλευτή Σεργκέι Γιουσένκοφ το 2003.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης