Spiegel: Ο «υπόγειος» πόλεμος Γιούνκερ - Μέρκελ και η Ελλάδα

Spiegel: Ο «υπόγειος» πόλεμος Γιούνκερ - Μέρκελ και η Ελλάδα

Η κόντρα μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν και της καγκελάριου της Γερμανίας δημιουργεί το θεμελιώδες ερώτημα: Ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη;

Spiegel: Ο «υπόγειος» πόλεμος Γιούνκερ - Μέρκελ και η Ελλάδα
Μια ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αρκετή για να αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ τους.

«Ο Επίτροπός μου, έλαβε το χαρτί το πρωί της συνεδρίασης» παραπονέθηκε η Μέρκελ αναφερόμενη στο Γερμανό επίτροπο Günther Oettinger. «Γιατί ο δικό σου Επίτροπος;» απάντησε ψύχραιμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αυτός είναι ο δικός μου Επίτροπος».

Η απάντηση αυτή από τον πρόεδρο της Κομισιόν θεωρήθηκε ως μια προειδοποίηση για τη στάση της Γερμανίας αφού κατά τον κ. Γιούνκερ «οι Επίτροποι προτείνονται από τα κράτη μέλη, αλλά δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κράτους μέλους τους».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο αναλύει τις σχέσεις της Άνγκελας Μέρκελ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η ρήξη μεταξύ τους ήταν εξαρχής δεδομένη. Αλλά κανείς δεν περίμενε πως αυτό θα ερχόταν τόσο γρήγορα αφού η ρήξη Βερολίνου-Βρυξελλών ήρθε πριν καλά καλά κλείσει ο κ. Γιούνκερ 100 ημέρες στη νέα του θέση.

Η κόντρα αυτή ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δημιουργεί το θεμελιώδες ερώτημα: Ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη;

Η κυριαρχία της Μέρκελ ως η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του ευρώ, η οποία μετατόπισε την ισορροπία της εξουσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καθώς η κρίση γινόταν πιο βαθιά εντός Ευρωζώνης, οι ηγέτες συνεδρίαζαν τακτικά προκειμένου να σώσουν το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να διαθέσουν χρήματα για τα πακέτα διάσωσης των χωρών που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεδομένου ότι η Γερμανία είχε τα περισσότερα χρήματα να προσφέρει, η Μέρκελ ανακηρύχθηκε γρήγορα ως ο πιο σημαντικός παίκτης.



Το δημοσίευμα, αναφερόμενο στις ελληνικές εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι της Μέρκελ θα προτιμούσαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κρατούσε μια πιο ψυχρή στάση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης