Αγνοείται αεροσκάφος της AirAsia με 162 επιβαίνοντες

Αγνοείται αεροσκάφος της AirAsia με 162 επιβαίνοντες

Η πτήση QZ8501 είχε απογειωθεί από την Ινδονησία με προορισμό τη Σιγκαπούρη - Το Airbus A320-200 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 42 λεπτά μετά την απογείωσή της από το αεροδρόμιο της Σουραμπάγια

Αγνοείται αεροσκάφος της AirAsia με 162 επιβαίνοντες
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι θαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της AirAsia με 162 επιβαίνοντες που εξαφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί μεταξύ Ινδονησίας και Σιγκαπούρης, ένα τρίτο δράμα για μία μαλαισιανή αεροπορική εταιρία φέτος.

Το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το Ερμπας A320-220 της μαλαισιανής εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα, στις 05.20' τοπική ώρα. Το αεροπλάνο αναμενόταν να προσγειωθεί στη Σιγκαπούρη στις 08.30' τοπική ώρα.

Λίγο πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους, οι πιλότοι ζήτησαν την άδεια από το κέντρο ελέγχου στη Τζακάρτα να αποκλίνουν από την πορεία πτήσης και να πετάξουν ψηλότερα, σε ύψος 38.000 ποδών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσε η AirAsia.

Κλείσιμο
"Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών αρχών εναέριας κυκλοφορίας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Τζ.Α. Μπαράτα.



Στο αεροσκάφος επέβαιναν 156 Ινδονήσιοι, τρεις Νοτιοκορεάτες, ένας Γάλλος που ήταν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, ένας Βρετανός, ένας Μαλαισιανός και ένας πολίτης της Σιγκαπούρης. Υπήρχαν 138 ενήλικες επιβάτες, 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός ταξίδευε με το αεροσκάφος αυτό. "Πληροφορηθήκαμε από τις τοπικές αρχές ότι ένας Βρετανός επέβαινε στο αεροσκάφος. Η οικογένειά του έχει ενημερωθεί και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε προξενική συνδρομή. Οι σκέψεις μας είναι κοντά στις οικογένειες των επιβατών, ενώ περιμένουν περισσότερα νέα", δήλωσε εκπρόσωπος.

Τ

Η πολεμική αεροπορία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι έστειλε δύο αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν έρευνες σε μια περιοχή στην ανατολική Ιάβα, νοτιοανατολικά της Πανγκαλάν Μπουν, στην επαρχία Καλιμαντάν. "Ο καιρός είναι συννεφιασμένος και η περιοχή περιβάλλεται από θάλασσα. Κατευθυνόμαστε στην περιοχή και συνεπώς δεν κάνουμε υποθέσεις για το τι συνέβη στο αεροπλάνο", δήλωσε ο Χάντι Καχιάντο, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας.

Την εκμετάλλευση του αεροπλάνου είχε η AirAsia Indonesia, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των εταιριών χαμηλού κόστους στη νοτιοανατολική Ασία.

"Το αεροπλάνο ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν πολύ καλές", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της πολιτικής αεροπορίας της Ινδονησίας Τζόκο Μουρτζατμότζο σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Τζακάρτα.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην περιοχή μεταξύ του νησιού Μπελιτούνγκ και της Καλιμαντάν, στη δυτική ακτή του νησιού Μπόρνεο, στο μέσο της πορείας πτήσης.

Η Σιγκαπούρη προσφέρθηκε να μετάσχει στις έρευνες με δυνάμεις της πολεμικής της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού της.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την κατάσταση.



Εντείνεται η αγωνία των συγγενών

Πανικόβλητοι συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Σανγκί της Σιγκαπούρης, ενώ εκατοντάδες άλλοι έσπευσαν στο αεροδρόμιο στη Σουραμπάγια.

Μια 45χρονη γυναίκα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έξι μέλη της οικογένειας της ήταν στο αεροπλάνο. "Πήγαιναν στη Σιγκαπούρη για διακοπές. Πάντα πετούσαν με την AirAsia χωρίς κανένα πρόβλημα. Είμαι συγκλονισμένη από την είδηση της εξαφάνισης και πολύ ανήσυχη με την ιδέα ότι το αεροπλάνο μπορεί να συνετρίβη".

Το αίτημα των πιλότων να πετάξουν σε μεγαλύτερο ύψος για να αποφύγουν μεγάλα σύννεφα βροχής είναι μια φυσιολογική διαδικασία, εξηγεί ο ινδονήσιος εμπειρογνώμονας της αεροπορίας Ντούντι Σουντιμπόγιο. "Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο σε αυτό. Αυτό που συνέβη μετά, παραμένει μυστήριο", πρόσθεσε.

Η AirAsia, σημαντικός πελάτης της Airbus, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία "χαμηλού κόστους" της νοτιοανατολικής Ασίας. Ιδρύθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια και έκτοτε σημειώνει επιθετική ανάπτυξη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης