Ποιες... ουρές στις τράπεζες; Τηλεοράσεις και... Πόρσε με το κιλό αγοράζουν οι Ρώσοι!

Ποιες... ουρές στις τράπεζες; Τηλεοράσεις και... Πόρσε με το κιλό αγοράζουν οι Ρώσοι!

Η υποτίμηση του ρουβλιού έστειλε τους Ρώσους στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και στις αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων

Ποιες... ουρές στις τράπεζες; Τηλεοράσεις και... Πόρσε με το κιλό αγοράζουν οι Ρώσοι!
Παρά τα... θρυλούμενα για τα επακόλουθα της υποτίμησης του ρουβλιού, στη Ρωσία δεν υπάρχουν σημάδια πανικού, ούτε ουρές σε τράπεζες και ανταλλακτήρια.

Οι Ρώσοι πολίτες αντιμετωπίζουν ψύχραιμα τις έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει η ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο και επωφελούνται των χαμηλών τιμών.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολυτελών ΙΧ τρίβουν τα χέρια τους, ενώ καταναλωτική φρενίτιδα επικρατεί σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών: από πλυντήρια και τηλεοράσεις μέχρι iPod και iPad.   

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα "Dallas News", οι Ρώσοι δεν έχουν πανικοβληθεί. Ούτε στοιβάζονται στα καταστήματα, για να αγοράσουν προμήθειες, αλλά ούτε στέκονται στωικά, περιμένοντας τη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν σε τράπεζες, αφού δεν υπάρχουν ουρές.

Όπως επισημαίνει το δίκτυο "ABC News", οι αυτοκινητοβιομηχανίες που πωλούν πολυτελή ΙΧ στη χώρα του Πούτιν πλέουν σε πελάγη ευτυχίας καθώς όλο και περισσότεροι Ρώσοι σπεύδουν να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών.

Ο Μαξίμ Λεγκονκίχ δηλώνει με περηφάνια πως μόλις απέκτησε την πρώτη του Πόρσε. Με μετρητά, παρακαλώ... "Ήταν μια απίστευτη συμφωνία" εξηγεί.

"Ο μόνος λόγος που είμαι εδώ, είναι γιατί ήθελα να βρω ένα ασφαλές μέρος να επενδύσω τα χρήματά μου" προσθέτει.

"Πουλάμε τις Πόρσε στη φθηνότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη" δηλώνει ένας εκ των πωλητών που έκανε το deal  με τον Μαξίμ. Αλλά και σε άλλες πολυτελείς μάρκες αυτοκινήτων, όπως η Tζάγκουαρ, παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Ρώσοι με τσάντες γεμάτες λεφτά ζητούν τους τίτλους ενός πολυτελούς αυτοκινήτου.

"Οι πωλήσεις Τζάγκουαρ αυξήθηκαν αυτό το μήνα κατά 50%" δήλωσε ένας από τους μάνατζερ της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Την ίδια ώρα, καταναλωτική φρενίτιδα παρατηρείται σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, σύμφωνα με το "ABC News". Μόνο τα iPod και iPad πωλούνται σχεδόν 100 δολάρια φθηνότερα απ' ότι στις ΗΠΑ, αναφέρει το δίκτυο, προσθέτοντας πως οι Ρώσοι έσπευσαν μαζικά να προμηθευτούν τηλεοράσεις, πλυντήρια και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει η ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο, παρά τις προσπάθειες συγκράτησης με την αγορά συναλλάγματος από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, τόνωσαν την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών, σκορπώντας χαμόγελα και στις αυτοκινητοβιομηχανίες με πολυτελείς μάρκες, αναφέρει το "ΑBC News". 

Φέτος, το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης έναντι της Μόσχας, με αφορμή την ουκρανική κρίση. Το βαρύ πλήγμα για τη ρωσική οικονομία φέρνει στο μυαλό μνήμες από το 1998, όταν το νόμισμα είχε κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

"Η επίθεση στο ρούβλι είναι βίαιη. Η αγορά προεξοφλεί ότι την επόμενη χρόνια η ύφεση θα χτυπήσει τη ρωσική οικονομία, κάτι για το οποίο έχει ήδη ενημερώσει τους συμπολίτες του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν" δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο Αρνό Σκαρπάτσι, επενδυτικός αναλυτής στη Montaigne Capital.

"Πλήθος ευρωπαϊκών εταιρειών που είναι εκτεθειμένες στη Ρωσία βρίσκονται υπό πίεση. Εκτιμώ ότι είναι προτιμότερο για τους επενδυτές να αποφύγουν εταιρείες όπως η Metro, η Nokia και η Societe Generale, τουλάχιστον έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ρωσία" προσθέτει.

Ήδη, η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Apple ανακοίνωσε ότι σταματά τις διαδικτυακές της πωλήσεις στη Ρωσία, καθώς οι συνεχείς διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο δεν της επιτρέπουν να προσαρμόσει τις τιμές των προϊόντων με ορθό τρόπο. Η Apple έπαψε να πουλάει iPhone και άλλα προϊόντα της μέσω Διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, η Apple αύξησε τις τιμές πώλησης των προϊόντων της στη Ρωσία κατά 20%, καθώς η «κατρακύλα» στην ισοτιμία ρουβλιού - δολαρίου καθιστούσε την αγορά προϊόντων της στη Ρωσία σαφώς πιο συμφέρουσα απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης