ΗΠΑ: Ποιοι οι λόγοι πίσω από την παραίτηση του υπουργού Αμύνης, Τσακ Χέιγκελ

ΗΠΑ: Ποιοι οι λόγοι πίσω από την παραίτηση του υπουργού Αμύνης, Τσακ Χέιγκελ

Η απειλή των τζιχαντιστών και η κρίση με τον ιό Έμπολα πίσω από την αποχώρηση του μοναδικού Ρεπουμπλικανού της κυβέρνησης Ομπάμα;

ΗΠΑ: Ποιοι οι λόγοι πίσω από την παραίτηση του υπουργού Αμύνης, Τσακ Χέιγκελ
Σαν βόμβα έπεσε η είδηση της παραίτησης του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ωστόσο σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο η απόφαση όχι μόνο είχε ληφθεί εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι ο μοναδικός Ρεπουμπλικανός της κυβέρνησης Ομπάμα αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Ο πρώτος βετεράνος του αμερικανικού στρατού που διετέλεσε υπουργός Αμύνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα δέχεται σφοδρή κριτική για την καθυστέρησή της να απαντήσει έγκαιρα στην απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στα λάθη που σημειώθηκαν στην διαχείριση της κρίσης του ιού Έμπολα.

Κατά την επίσημη ανακοίνωση παραίτησής του από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τις ικανότητες του 68χρονου υπουργού, λέγοντας πως για δύο χρόνια υπήρξε υποδειγματικός.

Κλείσιμο
Όπως εξήγησε ο Ομπάμα, ο Χέιγκελ πριν ένα μήνα συνομίλησε μαζί του και του εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρώσει τη θητεία του άμεσα καθώς θεωρούσε την περίοδο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, την κατάλληλη στιγμή.



«Είναι πολύ καλός φίλος μου, τον θαυμάζω και τον γνωρίζω εδώ και δέκα χρόνια. Δεν πήρε ελαφρά και εύκολα την απόφαση αυτή. Είμαι τυχερός που τον είχα στο πλευρό μου δύο χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συμπλήρωσε πως ο Χέιγκελ διατηρούσε ξεχωριστή σχέση με τα στρατεύματα και ήταν εκείνος που διαβεβαίωσε πως ο στρατός ήταν έτοιμος για νέες αποστολές.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω προσωπικά. Προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις αλλά πάνω από όλα είμαστε Αμερικανοί», είπε ο Ομπάμα αποχαιρετώντας τον Χέιγκελ, ο οποίος θα παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου μέχρι να εγκριθεί ο αντικαταστάτης του από τη Γερουσία.

Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν να παραιτηθεί από το υπουργείο Αμύνης;

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η αδυναμία της κυβέρνησης να απαντήσει στις απειλές του Ισλαμικού Κράτους και τα σφάλματα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της κρίσης του θανατηφόρου Έμπολα, στάθηκαν ικανά να τον οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν επρόκειτο για απόφαση, αλλά για εξώθηση σε παραίτηση.

Μάλιστα, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που διατηρούν την ανωνυμία τους δήλωσαν στον Guardian πως η έξοδός του από το υπουργείο είναι σωστή, ενώ υποστήριξαν ότι επρόκειτο για «αμοιβαία απόφαση» ανάμεσα στον Χέιγκελ και τον Ομπάμα.
Άλλωστε, ένας ακόμα αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Χέιγκελ «δεν ήταν ικανός για τη δουλειά», καθώς η στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από Ρεπουμπλικανούς, αλλά και από Δημοκρατικούς.



Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν ακόμα βαθύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών, ενώ οι Δημοκρατικοί προβληματίζονται γύρω από τους πραγματικούς στόχους που υπάρχουν πίσω από τη συμμετοχή του αμερικανικού στρατού στη μάχη κατά του ΙΚ.

Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μακκέιν επιθυμεί ακόμα πιο σκληρή απάντηση των ΗΠΑ στους εξτρεμιστές, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον Ομπάμα για την αποχώρηση του Χέιγκελ.
«Ήδη ο Λευκός Οίκος διαρρέει ότι (ο Χέιγκελ) δεν ήταν ικανός για τη δουλειά. Πιστέψτε με, ήταν», δήλωσε ο Μακκέιν κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του λίγη ώρα μετά την είδηση της παραίτησης του υπουργού.

Παράλληλα, ο Μακκέιν υποστήριξε ότι ο 68χρονος ήταν «ενοχλημένος, πολύ ενοχλημένος», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από πού πηγάζει η ενόχλησή του, αφήνοντας μόνο να εννοηθεί ότι σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα η απομάκρυνσή του μοιάζει σαν προσπάθεια από τον Λευκό Οίκο να δείξει ότι είναι ευαίσθητη στην κριτική σχετικά με την καθυστέρηση της κυβέρνησης να απαντήσει σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, εκ των οποίων η κρίση με τον ιό  Έμπολα και η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος.

Το δίκτυο CBS από την άλλη, αναφέρει πως ο Χέιγκελ είχε κουραστεί από την εμπλοκή του Λευκού Οίκου στις λήψεις αποφάσεών του και την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος δεν έδειχνε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης του υπουργού στην πολιτική που χάραζε η κυβέρνηση.

Έπειτα, λοιπόν, από το «κόσκινο» που πέρασαν οι αποφάσεις του Ομπάμα σχετικά με την εξωτερική πολιτική και ύστερα από την ήττα του στις ενδιάμεσες εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ένιωσε την ανάγκη να πραγματοποιήσει μία σημαντική αλλαγή στην ομάδα του.



Ο ίδιος ο Χέιγκελ σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε ότι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως αυτή είναι η δυσκολότερη περίοδος που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ένας Αμερικανός ηγέτης. Ερωτηθείς αν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Ομπάμα, ο Χέιγκελ είχε απαντήσει: «Δε νομίζω ότι θα βρισκόμουν εδώ αν δεν την είχα. Αλλά, πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο».

Ο 68χρονος πρώην γερουσιαστής, ο οποίος πολέμησε στο Βιετνάμ, ανέλαβε το υπουργείο Αμύνης το 2013 και είναι ο πρώτος πολιτικός που αποχωρεί από την κυβέρνηση Ομπάμα μετά την ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές.

Αναμένεται να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου του, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η «ρουλέτα» των ονομάτων με επικρατέστερους την πρώην υφυπουργό Αμύνης, Μισέλ Φλουρνόι, του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Τζακ Ρίντ και του επίσης Δημοκρατικού Άστον Κάρτερ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης