Ιταλία: Νέος υπουργός εξωτερικών ο Πάολο Τζεντιλόνι

Ιταλία: Νέος υπουργός εξωτερικών ο Πάολο Τζεντιλόνι

Αντικαθιστά την Φεντερίκα Μογκερίνι που αναλαμβάνει καθήκοντα υπάτης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας

Ιταλία: Νέος υπουργός εξωτερικών ο Πάολο Τζεντιλόνι

Την Φεντερίκα Μογκερίνι αντικαθιστά ο Πάολο Τζεντιλόνι στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, μετά την ανάληψη επίσημων καθηκόντων της 41χρονης ως   
υπάτης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ).


Έπειτα από απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, λοιπόν ο 60χρονος Τζεντιλόνι είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ενώ είχε διατελέσει υπουργός Τηλεπικοινωνιών της κυβέρνησης Πρόντι και προέρχεται από τον κεντρώο χώρο και από το κόμμα της Μαργαρίτας, το οποίο, το 2008, έδωσε ζωή μαζί με τους Δημοκρατικούς της Αριστεράς, στο Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Ματέο Ρέντσι.

Η ορκωμοσία του θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής και σύμφωνα με δημοσιεύματα η απόφαση «ωρίμασε τις τελευταίες ώρες» με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ακόμα και τις βραδινές ώρες της περασμένης Πέμπτης ήταν άγνωστες οι προθέσεις του πρωθυπουργού.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Corriere della Sera ο πρωθυπουργός ήθελε να «κλείσει» το θέμα το συντομότερο δυνατό εφόσον η Μογκερίνι υπέβαλε την παραίτησή της επισήμως νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ο νέος Ιταλός υπουργός Εξωτερικών με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, έχει χρηματίσει επίσης εκπρόσωπος του πρώην δημάρχου της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι και εξελέγη για πρώτη φορά στο ιταλικό κοινοβούλιο το 2001. Προ δύο ετών είχε θέσει υποψηφιότητα για τη Δημαρχία της Ρώμης, ενώ τους τελευταίους μήνες στήριξε ανεπιφύλακτα τις θέσεις του Ρέντσι όσον αφορά την ανοικτή συζήτηση για τον προσανατολισμό της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Μετά την ανακοίνωση, ο Ρουτέλι έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά του μέσω Twitter λέγοντας: «Εξαιρετική η επιλογή Τζεντιλόνι. Είναι ικανός, καλλιεργημένος, υπεύθυνος. Είναι ένας πολιτικός άνδρας! Είμαι χαρούμενος για εκείνον, για το υπουργείο Εξωτερικών και τη φιλία μας».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης