Ιράκ: Ο στρατός έσπασε την πολιορκία των ισλαμιστών στην Αμερλί

Ιράκ: Ο στρατός έσπασε την πολιορκία των ισλαμιστών στην Αμερλί

Με την βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών - Στρατιωτικό εξοπλισμό στέλνει η Αυστραλία


Ιράκ: Ο στρατός έσπασε την πολιορκία των ισλαμιστών στην Αμερλί
Τη δίμηνη πολιορκία της πόλης Αμερλί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έσπασαν
σήμερα οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με τη στήριξη χιλιάδων σιιτών πολιτοφυλάκων, πετυχαίνοντας μια σπάνια νίκη στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.


Κλείσιμο

Ο δήμαρχος του Αμερλί και αξιωματικοί του στρατού είπαν ότι στρατεύματα, με τη στήριξη των πολιτοφυλάκων, νίκησαν τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται στα βόρεια της Αμερλί.



«Δυνάμεις ασφαλείας και πολιτοφύλακες μαχητές βρίσκονται εντός του Αμερλί τώρα αφού έσπασαν την πολιορκία και το γεγονός αυτό σίγουρα θα ανακουφίσει τον πόνο των κατοίκων» δήλωσε ο Άντελ αλ Μπαγιάτι, δήμαρχος του Αμερλί, προσθέτοντας: «Οι δυνάμεις μας εισήλθαν στο Αμερλί και έσπασαν την πολιορκία».





Η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων ακολουθεί τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύκτας ο αμερικανικός στρατός εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην πόλη και τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους κατοίκους του Αμερλί.

Φορτία με βοήθεια έριξαν βρετανικά, γαλλικά και αυστραλιανά αεροσκάφη.



«Μπορώ να δω τα άρματα μάχης του ιρακινού στρατού να περιπολούν τους δρόμους του Αμερλί τώρα. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που ξεφορτωθήκαμε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που απειλούσαν να μας σφαγιάσουν» δήλωσε ο Άμιρ Ίσμαελ, ένας κάτοικος του Αμερλί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Ρόιτερς.



Οι ένοπλοι κάτοικοι της πόλης είχαν καταφέρει να αποκρούσουν τις επιθέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν περικυκλώσει την πόλη και θεωρούσαν τους σιίτες Τουρκομάνους που ζουν εκεί κατά πλειονότητα, αποστάτες.



Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες πολίτες κατάφεραν να σωθούν και να εγκαταλείψουν τιη πόλη με στρατιωτικά ελικόπτερα, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι παραμένουν εδώ και δύο μήνες παγιδευμένοι μέσα στην πόλη, αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού, τροφίμων και φαρμάκων.



Στρατιωτικό εξοπλισμό στέλνει η Αυστραλία

Στο μεταξύ η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, απαντώντας στο σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Η Αυστραλία θα συμμετάσχει μαζί με τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στη παροχή εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής προσπάθειας την οποία θα συντονίζουν το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής, διευκρίνισε ο Άμποτ.

«Η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται με ανεξάρτητους εταίρους για «να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ασφάλεια» που αποτελεί το ΙΚ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης