Ο ΟΗΕ ζήτησε από την Αυστραλία να επανεξετάσει την πολιτική της για τους μετανάστες

Ο ΟΗΕ ζήτησε από την Αυστραλία να επανεξετάσει την πολιτική της για τους μετανάστες

Η έκκληση ακολουθεί την απόφαση ενός δικαστηρίου να απαγορεύσει χθες στην Αυστραλία να στείλει πίσω ένα πλοίο που μετέφερε 153 αιτούντες άσυλο από τη Σρι Λάνκα, περιλαμβανομένων 37 παιδιών

Ο ΟΗΕ ζήτησε από την Αυστραλία να επανεξετάσει την πολιτική της για τους μετανάστες
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα την Αυστραλία να επανεξετάσει τις διαδικασίες που ακολουθεί απέναντι στους αιτούντες άσυλο από τη Σρι Λάνκα, ενώ διερωτήθηκε εάν μπορεί να τεκμηριωθεί μια παραβίαση των διεθνών συνθηκών.

Η έκκληση ακολουθεί την απόφαση ενός δικαστηρίου να απαγορεύσει χθες στην Αυστραλία να στείλει πίσω ένα πλοίο που μετέφερε 153 αιτούντες άσυλο από τη Σρι Λάνκα, περιλαμβανομένων 37 παιδιών, μία ημέρα αφότου η Καμπέρα είχε αναγκάσει ένα άλλο πλοίο να επιστρέψει στη Σρι Λάνκα προκαλώντας σωρεία επικρίσεων και αντιδράσεων.

«Από τη σύλληψή τους εδώ και μία εβδομάδα, τα πρόσωπα που μετέβαιναν σε αυτό το πλοίο δεν έχουν μπορέσει να επικοινωνήσουν με μέλη της οικογένειάς τους και οργανισμούς προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων» κατήγγειλε ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Ραβίνα Σαμντασάνι.

Κλείσιμο
«Ελπίζουμε ότι το θέμα θα υποβληθεί σε μία πλήρη δικαστική έρευνα συνεπή με τις υποχρεώσεις της Αυστραλίας έναντι του διεθνούς δικαίου» προσέθεσε η ίδια.

Η εκπρόσωπος αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της «μη επαναπροώθησης», η οποία εμποδίζει την απέλαση ενός μετανάστη χωρίς να έχει προηγηθεί μια δίκαιη ακρόαση, ένα βασικό σημείο της Συνθήκης για τους πρόσφυγες του 1951.

Οι δικηγόροι τους επιβεβαίωσαν ότι οι αιτούντες άσυλο στερήθηκαν το δικαίωμα να δουν το αίτημά τους να εξετάζεται εγγράφως από τις αρχές που είχαν προβλέψει να το κάνουν μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο ενώ εκείνοι βρίσκονταν εν πλω.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναγνώρισε χθες ότι ένα πλοίο που μετέφερε 41 αιτούντες άσυλο από τη Σρι Λάνκα στάλθηκε πίσω στη Σρι Λάνκα.

Οι αρχές στη Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν χθες ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες στα πρόσωπα αυτά διότι εγκατέλειψαν την χώρα παράνομα. Αντιμετωπίζουν ποινή διετούς φυλάκισης.

Η Αυστραλία πρέπει επίσης να αποδείξει ότι σέβεται τις Συνθήκες εναντίον των βασανιστηρίων, για τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα και για τα δικαιώματα των παιδιών, επισήμανε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξέφρασε επίσης «τη βαθιά της ανησυχία» και υπενθύμισε στην Καμπέρα τις διεθνείς τις υποχρεώσεις, να έχει γνώση της έρευνας ανά περίπτωση των αιτήσεων για άσυλο, σύμφωνα με τις δίκαιες διαδικασίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης