Ουκρανία: Υπέγραψε εμπορική σύνδεση με την ΕΕ

Ουκρανία: Υπέγραψε εμπορική σύνδεση με την ΕΕ

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», διαμηνύει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν

Ουκρανία: Υπέγραψε εμπορική σύνδεση με την ΕΕ
Mε τον αέρα του νικητή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πιέτρο Ποροσένκο και οι ηγέτες της Μολδαβίας και της Γεωργίας υπέγραψαν σήμερα συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Ρωσίας.

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», διαμηνύει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την οποία,οι τρεις πρώην σοβιετικές χώρες έρχονται ακόμη πιο κοντά με τη Δύση τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαιρέτισε την «ιστορική ημέρα» για τη χώρα του. «Είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μου, η σημαντικότερη μετά την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Ποροσένκο εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για την «αλληλεγγύη» που επέδειξε η ΕΕ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. Παράλληλα τόνισε πως είναι το πρώτο βήμα για να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ. 

Σύμφωνα με το BBC, o Ποροσένκο υπέγραψε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, αυτό που αφορά στις εμπορικές σχέσεις και έχει στόχο κυρίως την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των τελωνειακών περιορισμών μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως,το πρώτο μέρος που φορά τις πολιτικές σχέσεις, είχε υπογραφεί τον  περασμένο Μάρτιο από τον πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσενιούκ. «Είναι το αποτέλεσμα δουλειάς επτά ετών. Προσφέρει μια νέα προοπτική στη χώρα μου και θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας», τόνισε ο Ποροσένκο.

Κλείσιμο
Στη συμφωνία έβαλαν επίσης την υπογραφή τους οι  πρωθυπουργοί της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και της Μολδαβίας, Γιούρι Λεάνκα. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, όπου κυριαρχεί το θέμα του διορισμού του νέου προέδρου της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την ουκρανική κρίση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης