Γιούνκερ, Σουλτς ή ο «άγνωστος Χ» στην προεδρία της Κομισιόν;

Γιούνκερ, Σουλτς ή ο «άγνωστος Χ» στην προεδρία της Κομισιόν;

Ελλείψει αυτοδυναμίας, οι υποψήφιοι του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών αναζητούν συμμαχίες-«κλειδιά» για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δεν αποκλείεται το σενάριο τρίτου προσώπου, καθώς έχει ακουστεί και το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ

Γιούνκερ, Σουλτς ή ο «άγνωστος Χ» στην προεδρία της Κομισιόν;
Με την αυτοδυναμία στην Ευρωβουλή να μένει... ανεπίδοτο γράμμα τόσο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) όσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες, το ζήτημα της ανάληψης της προεδρίας της Κομισιόν από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα.

Και αυτό, γιατί, τόσο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς, που είναι οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν συμμαχίες, προκειμένου να αναδειχθούν στην προεδρία της Κομισιόν.

Κλείσιμο
Στη νέα Ευρωβουλή, πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, είναι το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με 214 έδρες. Έπονται οι S&D (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) με 189 έδρες.

Ελλείψει αυτοδυναμίας, το ενδεχόμενο να επιλεγεί, τελικά, ένα τρίτο πρόσωπο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί.

«Η διψήφια διαφορά εδρών, μου δίνει το δικαίωμα να επιχειρήσω πρώτος τη διαμόρφωση πλειοψηφίας» υποστηρίζει ο κ. Γιούνκερ, εξηγώντας: «Δεν με νοιάζει τι λένε, δεν παρακαλάω κανέναν, κέρδισα τις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς έχει διαμηνύσει πως η πρωτιά του ΕΛΚ «δεν σημαίνει ακόμη τίποτα. Τώρα πρέπει να γίνουν συνομιλίες».

Όλα αυτά προϋποθέτουν ζυμώσεις και συναλλαγές, ακόμα και κάτω από το τραπέζι. Ήδη, το «πάρε-δώσε» έχει ξεκινήσει, με τους συσχετισμούς να ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί. Η Άνγκελα Μέρκελ, π.χ., στηρίζει ως κόμμα τον Γιούνκερ και ο Φρανσουά Ολάντ τον Σουλτς -μια στήριξη, ωστόσο, που μπορεί εύκολα να αρθεί, εάν ο Γάλλος πρόεδρος διασφαλίσει μια καλύτερη θέση για τη χώρα του στη σύνθεση της επόμενης Κομισιόν.

Όλα αυτά, μπορούν ενδεχομένως και να οδηγήσουν σε αδιέξοδο, με τη «σολομώντεια λύση» να δίνεται, τελικά, με την επιλογή ενός τρίτου προσώπου -ήδη, ακούγεται ακόμα και το όνομα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το «αγκάθι», ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι η παραβίαση της Συνθήκης της Λισαβόνας, την ίδια χρονική περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά.

Το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει, ενδεχομένως, από το πρωί της Τρίτης, όταν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Το βράδυ, οι ηγέτες των «28» θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για το ίδιο ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι Στρασβούργο και Βρυξέλλες δεν δείχνουν να βιάζονται, καθώς η θητεία της νέας Ευρωβουλής ξεκινά τον Ιούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης